Gazete Vatan Logo

Bankalar tepkili!

'Bizi de yediveren gülü gibi görüyorlar'

Bankalar, fazla mesai soruşturmasına tepkili. Aşırı kâr ettiklerine dair algı yüzünden üzerlerine gelindiğini düşünüyorlar. Bankalar Birliği Başkanı Aydın, “Personele 16 maaş verildiği unutulmasın” dedi.

Çalışma Bakanlığı’na bağlı iş müfettişlerinin bankalar nezdinde fazla mesai soruşturması yapması ve tek tek şube baskınları ile çalışanları çapraz sorguya çekmesi yeni bir cezayı gündeme getirirken, bankacılar bu duruma tepki gösterdi. Dün VATAN’ın ekonomi manşetine taşıdığı gelişme ile ilgili olarak Türkiye’nin önde gelen bankalarından birinin genel müdürü şu yorumu yaptı:

Ekstra vergi gibi

“Önceki Maliye Bakanı Kemal Unakıtan otomotivcilerin olduğu bir toplantıda sektör temsilcilerine biraz da gülerek ‘Siz bizim yediveren gülümüz gibisiniz’ demişti. Üretimden satışa ve satış sonrası yakıta kadar her kademede sürekli vergi alındığından sözediyordu. Son yıllarda bankacılık sektörünün de yediveren gülü gibi göründüğünü düşünüyoruz. Sürekli üzerimize geliniyor. Çok kâr ettiğimize, fahiş kâr ettiğimize ve herşeyden önemlisi vatandaşı kazıkladığımıza dair bir algı var kamuoyunda. Adeta normal vergilerin dışında bu cezalar ekstra vergi olarak salınıyor.”

Bu bankacı peşpeşe gelen cezalardan ve soruşturmalardan sonra kötü niyet aramaya başladıklarını da ifade etti.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın da değerlendirmede bulundu. Aydın, “Çalışanlar yılda ortalama 16 maaş alır. Buna ilaveten yüksek performans sergileyen arkadaşlara fazladan maaş ikramiyesi verilir.

Ayrıca hafta sonu çalışan arkadaşların fazla mesaisi muhakkak ödenir” dedi.

Aydın, şunları söyledi: “Bankacılık sektöründe çalışan arkadaşların iş yoğunlukları da her zaman aynı olmuyor. Bu da gözardı edilmemeli.”

Çalışan başına 220 TL idari ceza kesilebilir

4857 sayılı İş Kanunu’nda fazla çalışma ücretlerini düzenleyen 102’nci maddenin c bendi şöyle diyor; Fazla çalışmalara ilişkin ücreti ödemeyen, işçiye hak ettiği serbest zamanı 6 ay zarfında kullandırmayan, fazla saatlerde yapılacak çalışmalar için işçinin onayını almayan işveren veya işveren vekiline, bu durumda olan her işçi için 220 TL idari para cezası verilir.

‘Hiç ceza çıkmayabilir’

Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin denetimlerin seçilmiş çok sayıda sektörde yapıldığını ve yıl boyunca sürecek bu denetimlerin cezaya bağlanacağı şeklinde bir önyargı olmaması gerektiğini söyledi. Konuyla ilgili olarak Reuters’ın sorusunu yanıtlayan Keskin, “Bakanlık tarafından içinde bankacılık sektörünün de olduğu seçilmiş bir çok sektörü de kapsayan, önceden planlanmış proje denetimleri yapıldığını biliyoruz. Bu denetimlerin anlık bir denetim olmadığını bakanlık tarafından çalışma hayatını ilgilendiren seçilmiş çok sayıda sektörde iyileştirmeye yönelik olarak yıl boyunca sürecek denetimler olduğunu biliyoruz” dedi. Keskin, denetimlerin cezaya bağlanacağı yaklaşımının ön yargılı bir değerlendirme olacağını vurguladı.

Haberin Devamı