Gazete Vatan Logo

Bakanlık sonunda harekete geçti

Türk malı otoya ilk destek 120 milyon $’lık test pisti

SANAYİ ve Ticaret Bakanlığı, 15 gün önce açıkladığı Otomotiv Strateji Belgesi’nde yer alan ilk eylem için harekete geçti. Türk otomotiv sektörünün uzun süredir beklediği test pisti ve rüzgar tüneli projesi nihayet hayata geçiyor. Bakan Nihat Ergün, yeni yatırımları çekecek test merkezine 120 milyon dolar yatırım yapılacağını açıkladı. Test pisti, OSD’nin üzerinde çalıştığı yerli oto markasına verilen ilk destek oldu.

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü otomotivin kendi markasını yaratması ve ihracatını 2023’te 75 milyar dolara çıkarması için 14 Nisan’da açıklanan Otomotiv Strateji Belgesi’nde ilk somut adım atılıyor. 2011 ile 2014 yılları arasında hayata geçirilmesi hedeflenen toplam 5 ana başlıkta 27 eylem planının yer aldığı belgeden otomotiv sanayine ilk müjdeli haber geldi. Sektörün uzun süredir beklediği test pisti ve rüzgar tüneli için düğmeye basıldı. Hükümet, Ar-Ge altyapısını iyileştirme hedefiyle tasarım doğrulama, dayanıklılık, yol ve araç testleri yapılması için test pisti ile rüzgar tüneli kuracak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan böylece yerli oto markasına ilk desteğini test pistiyle vermiş olacak.

Belgede yer alan ilk eylemin hayata geçirilmesiyle ilgili müjdeyi Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün verdi. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği’nin (OYDER) düzenlediği “Otomotiv Sektörünün Geleceği” konferansında konuşan Bakan Ergün, belgede yer alan eylemleri hayata geçirmeye başladıklarını belirterek, “Ar-Ge’ye önemli destekler veriyoruz. Özellikle tasarım sürecinde test pisti, yeni otomotiv yatırımlarının önünü açacak bir ihtiyaç. Otomotiv sektörünün uzun zamandır beklediği ve büyük eksikliğini hissettiği test pisti ve rüzgar tüneli için Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile özel kuruluşlar 120 milyon dolar yatırım yapacak. Bu test pistinden sadece yerli üreticiler değil yurtdışından gelecek markalar da yararlanabilecek” dedi.

Uzunluğu 4 km, eni 1 km

120 milyon dolar yatırımla ortaya çıkacak test pistinin Antalya’da yapılması planlanıyor. Otomotiv sektörü, bu merkez sayesinde artık Türkiye’de geliştirilen ve tasarlanan araçların yol ile dayanıklılık testleri için yurtdışına gitmek zorunda kalmayacak. Kurulacak pistte otobüsten, binek otomobile kadar farklı segmentte yer alan araçlar denenebilecek.

VATAN’ın sorularını yanıtlayan Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekreteri Prof. Ercan Tezer, test merkezinin Türk otomotiv sektörü için çok önemli olduğunu ve gelişmelerin sevindirici olduğunu kaydetti. Tezer, pist için gereken özellikleri şöyle aktardı: “Pistin uzunluğunun 4 kilometre, eninin 1 kilometre olması gerekiyor. İklimin ılıman olması önemli. Pistin yerinin denizden 300 metreden daha aşağıda olması lazım. Rüzgarın en fazla 3 km hızla esmesi ve zeminin sertliği de pistte öne çıkan unsurlar.”

İstanbul Park olur mu?

Formula 1 Grand Prix’sinin yapıldığı İstanbul Park’ta önümüzdeki dönemde yarışların gerçekleşmeyeceğini hatırlatarak, buranın test merkezi olarak kullanılma şansıyla ilgili sorumuza ise Tezer, “Pist inşaat aşamasındayken çok ilgilendik. Ancak pist sadece yüksek hızlı araçlar için tasarlandı. Pistin uzunluğu ve genişliği yetersiz. Pist kamyon ve otobüslerin dayanıklılık testini kaldıracak zemine sahip değil” yanıtını verdi.

OSD: Yerli aracın raporu 1-1.5 aya bitecek

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, yüzde 100 yerli otomobil markası konusunda hazırladıkları raporu 1-1.5 ay içinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na sunmayı planladıklarını açıkladı. Önen, “B, C ve ağır ticari araç segmentleri üzerinde çalışıyoruz. Teknik çalışma sona erdi, sırada şimdi pazarlama var. Aracın yurtiçinde nasıl satılacağı, nasıl bir satış ağı oluşturulacağı, yakın caoğrafyaya nasıl pazarlanacağı konuları üzerinde çalışılacak” dedi. Yerli otomobil projesinin Türkiye için büyük bir şans olduğunu belirten Kudret Önen, şöyle devam etti: “Bu projenin hayata geçmesi için devletin milli aracı desteklemesi gerekir. Ve en önemlisi iç pazarda talep görmesi şart. Ne kadarını yapabiliriz belli değil ama denemeliyiz.”

5 elektrikli araç siparişi verdi bahçeye şarj istasyonu kuruyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, çevreci araçların alımını destekleyeceklerini, önümüzdeki günlerde elektrikli modellerin artık Türkiye’de görülmeye başlanacağını söyledi. Bakanlık olarak 5 elektrikli aracın siparişini verdiklerini aktaran Ergün, “İlk şarj istasyonunu da kuruyoruz. Bunu gerçekleştiren ilk bakanlık olacağız” dedi.

New York taksi ihalesi uzadı kaybetme şansımız çok yüksek

New York taksi ihalesinin sonuçlarının hâlâ açıklanmaması Hexagon Yönetim Kurulu Başkanı ve Karsan Murahhas Azası Jan Nahum’u tedirgin etti. New York taksi ihalesinde finalist olduklarını hatırlatan Nahum, şunları söyledi: “Sadece finalist olmamız, çok düşük bir tanınırlığı olan, 1 milyonun altında hit alan Karsan’ın, ihaleye girmesi ve finalist olması sebebiyle aldığı hit sayısı 8 milyonu aşmasına neden oldu. Bir anda dünyanın müthiş ilgisini çekiyor. Daha kazanmadık, 10 yıldır orada değiliz. Düşünün bir de kazanmış olsaydık... Bu, Türk otomotiv sanayinin popüler, insanların dikkat ettiği birşeyi yapması gerektiğini ortaya koyuyor. İhaleyi kazanabiliriz de kaybedebiliriz de. Bu kadar uzadığına göre kaybetme şansımız çok yüksek. Ama biz şunu gördük; New York bizim gözümüzü açtı.”

Haberin Devamı