Gazete Vatan Logo

Bağkur intibak yasası yeniden gündemde! Bağkur intibak yasası son durum nedir?

Bağkur intibak yasası son durum nedir? sorusu birçok Bağkur emeklisi tarafından merak ediliyor. Vergi ve Sosyal Güvenlik Komisyonu 2 buçuk milyon Bağkur’luyu ilgilendiren kararla ilgili adım atmış, Bağkur ve SSK arasındaki farkın eşitlenmesi gerektiğini gündeme taşımıştı. Bağkur intibak yasası ile ilgili henüz somut bir adım atılmazken, konuyla ilgili yasa tasarısı hazırlandığı ve ilerleyen günlerde meclise sunulacağı söyleniyor. Peki Bağkur emeklisi intibak yasasından nasıl yararlanacak?

Bağkur intibak yasası yeniden gündemde! Bağkur intibak yasası son durum nedir?

Meclisin açılması Bağkur emeklilerini de hareketlendirdi. Milyonlarca Bağkur emeklisi, intibak yasasının çıkıp, çıkmayacağını merak ediyor. Bağkur intibak yasası son durum nedir?

2008'de gerçekleşen sosyal güvenlik reformuyla, işçi ve memurların emekliliği için istenen prim ödeme gün sayısı 7 bin 200, Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin olarak belirlenmişti. Bu kararla, Bağkur’lular hem daha uzun prim ödemek hem de daha geç emekli olmak durumunda bırakılmıştı. SSK'lı çalışanla Bağ-Kur'lu çalışan arasındaki 1800 günlük prim arasındaki fark, Vergi ve Sosyal Güvenlik Komisyonu tarafından gündeme taşındı. Bağkur emeklileri intibak yasasını beklerken, konunun meclis gündemine taşındığı iddia edildi. Yasanın çıkıp, çıkmayacağı ise ilerleyen günlerde netlik kazacaktır.

İNTİBAK YASASI ÇIKARSA BAĞKURLU NASIL YARARLANACAK?

Yasada, işçi ve emekli memurları için istenen prim sayısı 7 bin 200, Bağkur’lular için 9 bin olarak belirlenmiştir. Vergi ve Sosyal Güvenlik Komisyonu ise SSK’lı çalışan ile Bağkur’lu çalışan arasındaki prim süreleri arasındaki farka dikkat çekmiş ve eşitlenmesini öngörmüştü. İlerleyen günlerde konunun yeniden meclis gündemine taşınacağı iddia ediliyor. Bu kapsamda emeklilerin maaş dosyalarının tarandığı, inceleme sonrası eksik ödeme yapılan Bağkur’lulara bu paraların iade edileceği öngörülüyor. Hatta geriye dönük ödenen tutarların da toplu olarak verileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

İntibak yasası geçerse ne olacak?

Vergi ve Sosyal Güvenlik Komisyonu Bağkurlu’yu ilgilendiren bir adım atmış, Bağkur ve SSK arasındaki farkın eşitlenmesi gerektiğini gündeme getirmişti. Düzenlemenin hayata geçmesiyle, Bağkur’lunun hem emeklilik süresi hem de geliri eşitlenecek. Yani Bağkurlu'ya 1800 gün erken emeklilik hakkı doğacak.