Gazete Vatan Logo

Bağımsızlık askıda

AB, Almanya ve Fransa, Katalanlar’ı uyardı. Katalan lider ‘Bağımsız olacağız’ dedi ancak İspanya ile diyalog yoluyla anlaşmayı denemek için bağımsızlığı askıya aldı

Bağımsızlık askıda

Ay başında düzenlenen bağımsızlık referandumundan çıkan ‘evet’ kararının ardından İspanyollarla yollarını ayırma kararı alan Katalonya Özerk Yönetimi’ne, Başkan Carles Puigdemont’un ‘bağımsızlık’ konuşması öncesinde Avrupa Birliği (AB) üyelerinden uyarı mesajları geldi.Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Sözcüsü, Merkel’in İspanyol mevkidaşı Mariano Rajoy’la görüşmesinde birleşik İspanya’ya desteğini tekrarladığını hatırlattı. Fransız Bakan Nathalie Loiseau da bağımsızlık ilanı olursa Paris’te bunun ‘tanınmayacağını’ vurguladı. Avrupa Birliği daha önce, Katalonya’nın İspanya’dan ayrılması durumunda AB üyesi olmayacağını uyarısında bulunmuştu.

Madrid’in 155. madde tehdidi

İspanyol yargısı, referandumdan önce bağımsızlık girişimlerinin anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti. Madrid, anayasanın kendilerine Katalonya’nın özerkliğini askıya alma hakkı veren 155’inci maddesini yürürlüğe sokacaklarını duyurmuştu.

‘Biz çılgın insanlar değiliz’

İşte bu gelişmeler ışığında akşam saatlerinde Katalan Parlamentosu’nda kürsüye çıkan Carles Puigdemont, ‘Halkım bağımsızlık için sandıkta karar verdi. Bunun karşılğında polisten şiddet gördü. İngiltere’de olabilen bir talep neden İspanya’da olamıyor? İspanya yıllardır bizi kaale almadı. İnsanımız özgürlük istiyor. Biz çılgın değiliz demokrasiyi savunuyoruz’ dedi. Puigdemont bağımsızlığı ilan etti ancak İspanya ile sorunu diyalogla çözebimek için şimdilik bu kararı askıya aldıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Çembere aldılar

Katalonya’nın yerel polis gücü Mossos, Puigdemont’un konuşmasını gerçekleştirdiği Barcelona’daki yerel parlamento binası çevresinde önceki akşamdan itibaren güvenlik önlemlerini artırdı. Yerel polis, Madrid yönetiminin bölgeye gönderdiği İspanyol polislerin Puigdemont’u gözaltına almaya hazırlandığı iddiaları üzerine parlamentoyu güvenlik çemberine aldığı kaydedildi.

‘Bizim için tehlikeli olur’

Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau, Katalonya’nın bağımsızlık ilân etmesine karşı olduğunu açıkladı ve bu yönde atılacak her adımda ‘toplumsal beraberliğin tehlikeye girebileceği’ uyarısında bulundu. Colau, 1 Ekim referandumu sonuçlarının ‘bağımsızlık ilanının onaylanması’ anlamına gelemeyeceğini, ancak diyalog ve uluslararası arabulucuk başlatılmasına imkân tanıyacağını söyledi. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’a da Katalonya’ya gönderilen polislerin bölgeden çekilmesi için çağrıda bulunan Belediye Başkanı Colau, Katalonya idari kurumlarının yetkilerinin elinden alınamayacağını belirtti ve krizi tırmandırmak yerine tarafların yakınlaşma adımları atmaları gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı