Gazete Vatan Logo

Babayiğit olmak için 250 milyon $ arıyor

Türk mühendislerin yarattığı ‘V1’, taksileriyle ünlü Londra’dan davet aldı. Projenin mimarı Jan Nahum, yerli otoyu üretmeye aday olduklarını belirterek, “250 milyon $ yatırım gerekiyor” dedi

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 20 Ocak 2011’de TÜSİAD’ın Genel Kurulu’nda ‘Artık yerli aracımızı üretelim. İşte babalar burada” çağrısının üzerinden yaklaşık 3.5 yıl geçti ancak hiçbir üretici ‘yerli oto’ için harekete geçmedi. Yabancı ortaklı şirketler ‘resmen’ dile getirmese de bu işe soğuk bakıyor. Peki ‘yerli marka’ hayali suya mı düşecek?

Hexagon Studio Yönetim Kurulu Başkanı ve Karsan Yönetim Kurulu Üyesi Jan Nahum, yerli otomobil markasını yaratmaya aday olduklarını açıkladı. Nahum, Türkiye’nin 2023 hedeflerini yakalayabilmesi için mutlaka kendi markasını yaratması gerektiğini belirterek, “2023 için otomotivde ihracat hedefi 75 milyar dolar. Şu an ihracat 20-25 milyar dolar arasında. 75 milyar dolarlık hedefe ulaşmamız için sıfırdan birkaç yatırımın gelmesi gerekiyor. Ancak Volkswagen, Peugeot başka ülkelere yatırıma gitti. O zaman kendi markamızı ortaya çıkaracağız. Başbakan Erdoğan’ın bakışı çok doğru, bunu kimse inkar edemez” dedi.

New York’taki ‘Geleceğin Taksisi’ ihalesi için hazırladıkları V1’i 3 yıllık süre zarfında geliştirerek, Londra pazarına da hazır hale getirdiklerini söyleyen Nahum, şunları anlattı:

Haberin Devamı

“Sağdan direksiyonlu ve elektrik motorlu V1’in prototipini iki kez Londra’da sergiledik ve büyük ilgi gördük. Londra Belediyesi ‘Elektrikli V1’i hemen üretin, piyasaya sunalım‘ davetinde bulundu. 2018’den itibaren Londra’da yola çıkacak taksilerin elektrikli motora sahip olması zorunlu hale getirilecek. Aynı şekilde New York taksi ihalesiyle ilgi nihai anlaşma yapılmadı. Nissan’ın kazandığı süreçle ilgili belirsizlik sürüyor. New York’ta Geleceğin Taksi’lerinin yarısının engelilere yönelik olması şartı aranıyor. V1 taksi de bu özellikleri sağlayan tek model.”

Ortağa sıcak bakıyor

Jan Nahum, V1 Taksi’de bugüne kadar büyük ilerleme kaydettiklerini şimdi önlerindeki tek engelin sermaye olduğunu kaydetti. Duayen otomotivci, yerli elektrikli taksi V1’in seri üretime geçmesi için 250 milyon dolara ihtiyaçları olduğunu belirterek, “Bugüne kadar yaklaşık 50 milyon dolar yatırım yaptık. Seri üretim için motor yatırımı hariç 250 milyon dolar gerekiyor. Birçok fon ve bankanın kapısını çalıyoruz ancak riskli yatırım grubu olduğundan şu ana kadar olumlu yanıt alamadık. Çalışmalarımız sürüyor. Belki stratejik bir ortaklık da yapabiliriz” dedi. Nahum 10 bin araçlık V1 üretiminin kendileri için yeterli olacağını ekledi.

Haberin Devamı

TÜBİTAK bizi neden eledi?

Jan Nahum, 100 milyon lira teşvik ödüllü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBTAK’ın yerli elektrikli araç projesinden elenmelerine şaşırdıklarını söyledi. Nahum, “Neden elendik diye sorduğumuzda, doyurucu cevaplar alamadık. Hem marka hem proje olarak çok hazırdık. 100 milyon liralık teşvik, V1’in seri üretime geçmesine önemli katkı sağlayacaktı” sözleriyle sitem etti.

Londra yollarında elektrikli zorunlu

Londra’da 22 bin taksi bulunuyor. Taksilerin büyük çoğunluğunu TLI şirketinin ürettiği ünlü London Black Cabs’ler oluşturuyor.

Normalde yılda 2 bin taksi yenileniyor. Ancak elektrikli taksi zorunluluğu nedeniyle 2018’ten itibaren bu rakam yılda 5-6 bin adede çıkacak. Londra’da New York’un aksine ihale yapılmıyor. Taksi pazarı belirli şartları yerine getiren her markaya açık.

Haberin Devamı

İtalyanlar için spor otomobil tasarladı

Gebze Oraganize Sanayi Bölgesi’nde 9 bin metrekare alana kurulu olan Hexagon Studio, otomotiv, savunma ve denizcilik sektörüne mühendislik desteği sağlıyor. Şirket, son olarak Yüksek Hızlı Tren’in protopini tasarlayıp, son şeklini verdi. Hexagon Studio Genel Müdürü Tolga Doğancıoğlu, İtalya’nın otomotiv alanında yükselen tasarımcısı olarak nitelendirilen Umberto Palermo’nun tasarladığı Lucrezia’nın mühendislik, model ve prototip faaliyetlerini Hexagon’un üstlendiğini belirterek, “Araç 25 Haziran’da ilk kez Torino’daki Otomobil Müzesi’nde sergilendi. Lucrezia Türk mühendislerinin imzasını taşıyor” dedi.