Gazete Vatan Logo

Ayvalık’ta dozer isyanı

Tabiat parkı yangınının hemen ardından bölgeye iş makinelerinin girmesinin yanlış olduğunu savunan çevre örgütleri “Ağaç türlerinin kök sistemi tahrip ediliyor” iddiasında bulundu.

Ayvalık’ta dozer isyanı

Ayvalık Tabiat Parkı’nda 17 Ağustos’ta meydana gelen ve 20 hektarlık alanın kül olmasıyla sonuçlanan yangının hemen ardından bölgeye iş makineleri girmesini ve ağaç dikimi çalışmalarına son verilmesini isteyen çevre örgütleri ortak açıklama yaptı. Başta Ayvalık Kent Konseyi olmak üzere 9 çevre örgünün yaptığı açıklamada “Şu anda yanan ağaçlar kesilmekte, toprak dozerlerle işlenmektedir. Bu faaliyetler sonucunda yangın sonrası yangından etkilenmeyen toprak altı mikroorganizmalar ve maki elemanı kalıntıları da tahrip edilmektedir” denildi.

Yetkililer tarafından fidan dikim mevsiminde fıstık çamı ya da orijin bakımından farklı kızılçam gibi türlerle uygun mevsimde dikim yapılacağının söylendiği belirtilen açıklamada şöyle devam edildi: “Oysa alanda doğal olarak bulunan kızılçam tohumlarının yangın sonrası çimlenme yeteneğinin arttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Dozerle ağaçlandırma çalışması için toprak işlemesi faaliyetleri sonrasında mutlak koruma alanındaki bu doğal fırsat kaçırılmaktadır! Dozer çalışmaları ile maki bitki topluluklarına ait ve sürgün verme yeteneğindeki birçok türün kök sistemi tahrip edilmektedir. Bu nedenle bu türlerin yeniden alanda canlanmaları geciktirilecektir. Yanan bölgenin rehabilitasyonu için gerekli olan bilimsel inceleme henüz yapılmadan ve müdahale planı oluşturulmadan, bölgeye dozerler sokularak sürüm başlatılmıştır.”

Haberin Devamı