Teknoloji, annelik ve değişen kavramlar...

Haberin Devamı

Mom-Z Konferansı... Fikir annesi ve Ceo'su gazeteci yazar Pınar Reyhan Özyiğit'in öngörüleriyle hazırlanmış bir organizasyon. Bu yıl Kadir Has Ünivertesi'nde bir araya geldik. Mom-z'de anneler konuşuyor. Özellikle bir önceki kuşak annelerden ne kadar farklı oldukları, son 10 yılda anne ve "annelik" kavramının ne kadar değiştiği, bu kuşak annelerle iletişim kurmanın ne kadar farklılaştığı konuşuldu. Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi 5 çocuklu ve çalışan, gezen aynı zamanda canım gazetemiz yazarı kontenjanından Mom-z'de konuşmacıydım. Pınar Reyhan Özyiğit'ten aldığım telefonla Mom-z 2013 Konferansı için heyecanlanmaya başlamıştım. Mom-z kimdir? Ta kendisi benimdir. Çocuğu 2000 yılı ve sonrasında doğmuş olan anne "Z kuşağı annesi"dir. Çünkü bu çocuklar Z kuşağı çocukları. Farklı ve algıları çok yüksek. Ve annelerinin hayatlarına girdikleri andan itibaren onları da değiştirdiler: yeni anneliğin doğmasını sağladılar. Bu çocuklar dijital dünyaya doğarlar ve bizlerden çok farklı zeka yapılarına sahipler. Ben ki teknolojiyi hep erteleyen bir tip olarak epey debelendikten sonra evdeki çocuklarım beni kendi eksenlerine çekmeye başardılar.

"Çantalarınız hazır mı" sorusuna oğlum Kemal'in, "Neden tabletle okula gitmiyorum kiii" sorusu beni derinden yaralamıştır.

Aslında ilk bebeğim Suna'yı San Diego'da hastane odasında gayet normal bir biçimde doğururken İstanbul'daki ailem Skype üstünden odamdaydı. Ben o 14 Kasım 2004 yılı gece yarısı mahremiyetimi kaybetmiştim.

GERÇEK YAŞAMI ES GEÇMEYİN

Teknoloji hayatımızı kolaylaştırıyor ama biz annelerin evine soktugu kadar. Birçok marka artık annelere kendini kanıtlamaya çalışıyor. Bir annenin diğerine bir ürün referans etmesi kadar doğal birşey yoktur. Aynı zamanda doğanın dengesini düşünen, ekolojiye önem veren harika neslin anneleri olarak seçim yapmak daha da sınırlanıyor. Bu durumda aileler için cocuklar için teknoloji üreten markalar da daha iyisini başarıyor. Yeni dijital kadın konulu panelimizde Ayşe Tolga, Özlem Gürses ve Tansu Oskay da vardı. Hepimiz eğlenceli itiraflarda bulunduktan sonra aynı noktada birleştik doğanın güzelliğini kaçırmadan onlara dijitali sunmalıydık. Çocuklarımızın gerçek yaşamda görmesi gereken çok sey var. Küçük Selma hayvanat bahcesini henüz görmedi ama tabletten kaç çesit sürüngen olduğunu aşağı yukarı biliyor. Açık havada gerçek dünyadan koparmadan dozunda teknoloji diyorum.

DİĞER YENİ YAZILAR