Baharat haftasını kutluyoruz!

Haberin Devamı

Sonbahara girmemize az kaldı. RoomTeşvikiye’den baharatı anımsatan Meltem Özbek tasarımlı elbisem, Burberry’nin Dark Spice isimli far paleti, Lidyana’dan Houseof Harlow abanoz kolye ile baharat haftasını yeni sezon kombinimle karıştırdım. Spice Girls’ün şarkılarını da içimden söylerken artık yazı geride bırakmak istediğimi de hissedebiliyorum. Bu karpuz peyniri geride bırakıp biraz içimizi ısıtacak yemeklerden bahsetme zamanı geliyor. Okullar açılacak, havalar erken kararacak ve biz mutfakta pişirdiğimiz yemekleri baharatla lezzetlendireceğiz. Baharat haftası bu hafta. Knorr’un yetenekli şefi aynı zamanda reklam yüzü de olan Hazer Amani ile baharatlarla ilgili merak ettiklerimi de sordum.

Baharat Günü’nü kutluyoruz. Nereden çıkmış bu gün bilse bilse Hazer bilir dedik! Seni dinliyoruz?

29 Ağustos, bazı ülkelerde “More Herbs, Less Salt/Daha Çok Baharat, Daha Az Tuz” günü olarak kutlanıyor. Bugün, daha sağlıklı yemekler yapabilmek için tuz miktarını azaltıp baharatları artırmanın önemine dikkat çekmek amacıyla doğmuş. Mesela Knorr çorbalarımızda yaptığımız yenileme çalışmalarıyla tuz azaltımına gittik.


‘Biberiyeli dondurmam özellikle çok sevildi’

Baharat sever bir insan olarak bize biraz fikir versen hangi baharat hangi etle, hangi sebzeyle gider?

Açıkçası kırmızı et kekikle gider veya balık dereotu ile yakışır. Mesela benim en beğenilen dondurmalarımdan biri biberiyeli dondurmaydı. Oysaki biberiye genelde kırmızı ette kullanılan bir baharattır. Tarçın Türkiye’de genelde tatlılarla servis edilirken, Hindistan’da genelde oldukça acı ve baharatlı olan yemeklerde kullanılır. Yine de yemeklerde bir eşleştirme yapmak istersek balık ile dereotu ve rezene, tavukla kekik ve mercanköşk, kuzu eti ile nane ve biberiye, dana eti ile hardal ve pul biber kullanılır. Mutfakta farklı baharatlar kullanmak yeni lezzet keşiflerine giden yolu açan anahtarlardan.

En iyi baharat evliliği hangi yemekte olur?

Lezzetlerin en güzel baharat evliliği yabani mantar, sarımsak ve kekiğin deniztarağı ile uyumudur. Yabani mantarın topraksı kokusu ve kekiğin keskinliği sarımsak ile çok yakışıyor. Deniztaraklarının yağlı ve deniz kokan tadı ile birleşince ortaya tam bir lezzet patlaması çıkıyor.


‘Kekik Türkiye’de en çok yetiştirilen tür’

Türkiye’de en çok bulunan ve kullanılan baharatlar hangisi?

Kekik Türkiye’de en çok yetişen baharatlardan biri. Bunun dışında pul biber, kimyon ve nane de yaygın kullanılır.

Tavuğu 5 dakikada hangi baharatla bambaşka bir hale getirebiliriz?

Fırında tavuk yapıyorsam ki bence tavuğun en güzel hali fırında olanıdır. Fırında tavuğun kesinlikle fırın torbasında pişmesi gerekir. 5 dakikam da olsa, 30 dakikam da olsa 175 yıllık Knorr geleneği ile geliştirilmiş tavuk çeşnilerini kullanırım. O gün nasıl bir lezzet istiyorsam ona göre yan garnitürler hazırlarım. Limon ve kekikli fırında tavuk farklı damak tatlarına dahi hitap edebiliyor.

‘Balıkları tatlı kırmızı biber toz ve limonlu sos yapın’

Balıkla beraber kullanılabilecek baharatlar neler?

Izgara balıkta Türkiye’de öğrendiğim bir yöntem var ki; bence en iyi ızgara da o şekilde oluyor. Kısaca tarif etmek gerekirse malzemeler sıvı yağ, tercihen zeytinyağı, sarımsak, biberiye, biraz tatlı kırmızı biber tozu, bir limonun rendelenmiş kabuğu ve karabiber. Bunların tümünü bir el blenderı yardımı ile çekin ve en az 1 saat dinlendirin. İçleri temizlenmiş balıkları hafifçe una bulayıp sonra bu sosa batırın ve ızgaraya bırakın, arada üzerine kaya tuzu atın. Benim yine kullanmayı sevdiğim bir yöntem de taze kekik ve biberiye ile ufak bir demet yapıp balık pişerken arada bu demetle fırça gibi üzerine sürmek. Evde deneyin pişman olmazsınız.


Tavuklu ve baharatlı iç pilav

Malzemeler:

- 500 gr pirinç - 600 ml sıcak su - 2 tablet tavuk bulyon - 45 ml zeytinyağı - 400 gr ince doğranmış lahana - 200 gr ince doğranmış ve tuzlu su ile ovulmuş kırmızı lahana - 2 orta boy jülyen kesilmiş kırmızı soğan - 300 gr kuşbaşı veya şerit dilimlenmiş kalça tavuk eti - 1 adet limon (Yarısı pirinci ıslamak yarısı da pişirmek için) - 20 gr doğranmış dereotu - 20 gr doğranmış maydanoz - 30 gr salça - 10 gr tarçın - 10 gr kimyon - 10 gr sumak

Hazırlanışı:

Pirinçleri ılık suda yarım saat bekletin. (İçine katacağınız yarım limon suyu, pirincin ıslanırken kararmasını engeller ve pilavınızın bembeyaz kalmasını sağlar.) Tencereye 1 kaşık zeytinyağı koyup jülyen doğranmış soğanları ekleyin. Hafiften yumuşayıp pembeleşinceye kadar pişirin. Dilimlenmiş tavukları ilave edip pişirmeye devam edin. Tavukların dış yüzeyi saydamlığını kaybedince 2 adet tavuk bulyonu tencereye ekleyip karıştırın. Tarçın, kimyon ve sumak ekleyin. Son olarak da salçayı ilave edin. Pirinçleri süzdükten sonra tencereye ilave edin. Limon suyunu ekleyin. Lahanaları ekleyip 2 dakika harlı ateşte kavurun. Sıcak suyu ekleyip, tencerenin kapağını kapatın. Ve düşük ateşte 10 dakika pişirin. Ateşin altını kapatıp 5 dakika dinlendirdikten sonra maydanoz ve dereotunu katıp servis edin.

DİĞER YENİ YAZILAR