‘CHP’ye zenginler değil orta kesim oy veriyor’

Kılıçdaroğlu, Aydın Ayaydın’a temaslarını anlattı

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, hedef ve politikalarını İngiltere’deki LSE ve Oxford Üniversitesinde anlattı. CHP lideri bir soru üzerine partisinin seçmen tabanını orta sınıf ve çalışan beyaz
yakalılar olarak tanımladı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Londra’daki temaslarının son iki günü üniversite çevrelerine ayrılmıştı.

Kılıçdaroğlu önceki akşam, partisinin kurmayları Faik Öztrak, Umut Oran, Osman Korutürk ve Sencer Ayata ile birlikte dünyanın en önemli üniversiteleri arasında yer alan ve dünya liderlerinin okuduğu London School Of Economics’te öğrenciler ve akademisyenlerle buluştu.

Kılıçdaroğlu’nun LSE’de “Türkiye’de siyasetin ekonomiye etkileri” konulu bir konferans verdi. Oturum başkanı LSE’de öğretim üyesi olan, yazar Orhan Pamuk’un ağabeyi Prof. Dr. Şevket Pamuk‘tu.

Coşkulu alkışlar arasında girdiği salonda Kılıçdaroğlu’na ilgi oldukça fazlaydı. Kocaman salon tıka basa doluydu, dışarıda kalan öğrenciler tıka basa dolu salona girememenin üzüntüsünü yaşıyordu.



“Türkiye laik mi?”

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından sonra soru cevap kısmında CHP lideri ile öğrenciler arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Bir öğrencinin Türkiye laik mi sorusuna Kılıçdaroğlu; Türkiye Cumhuriyeti, anayasasında laik ve sosyal devlet olarak tanımlanıyor. Ancak gerek laiklik ve gerekse sosyal devlet konusunda ciddi endişelerim var. Kural ihlalleri yapıyoruz. Zaman zaman inançları, etnik kimlikleri siyasetin odağına koyuyoruz. İnanç siyaset konusu olmamalıdır. Kişi ile Allah arasında olan bir ilişkidir. Başkaları bu ilişkide yer almamalıdır sözleriyle cevapladı.

İnsan hakları

Bir öğrencinin “Temel insan haklarını tanımlar mısınız” sorusuna karşılık Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “BM İnsan Hakları Sözleşmesinde yazıyor. O sözleşmenin altında Türkiye Cumhuriyeti olarak da imza atmışız. Bu sözleşme evrenseldir. Ancak biz buna tam olarak uyuyor muyuz derseniz cevabım hayırdır.”

CHP’nin politikaları

Bir bayan öğrencinin “Geçenlerde aile sigortası projenizi açıkladınız. Bu arada başka projeniz ve politikalarınız var mı” sorusuna karşılık Kılıçdaroğlu; “Aile sigortası dışında elbette başka projelerimiz var. Bunları teker teker vatandaşlarımızın bilgisine sunacağız. İktidara geldiğimizde uygulayacağımız politikalar belli. İlk dört ayda siyasi ahlak yasasını devreye sokacağız. Dürüstlük ve şeffaflığa önem vereceğiz. Türkiye Cumhuriyeti’nde naylon fatura düzenleyen maliye bakanları gördük. Sosyal politikalarımız var. Emeklilerle ilgili, işçilerle ilgili, KOBİ’lerle ilgili projelerimiz var, bunlar hemen devreye girecek. KOBİ’lere sıfır faizli krediler verilecek. Hükümet ekonomi büyüyor diyor. Allah aşkına sizlere soruyorum işsizlik artmış, yoksulluk artmış. Büyüme nerede? Evet ekonomisi büyüyenler oldu bu ülkede. Kendi yandaşlarının ekonomileri oldukça büyüdü” deyince bir bayan öğrenci “Türkiye dünyanın en büyük 16. ekonomisi durumuna geldi. Bunu neden göremiyorsunuz diye söze karıştı.

Kılıçdaroğlu “Hayır yanlış biliyorsunuz, Türkiye 16. değil 17. büyük ekonomi. Peki Türkiye 1986 yılında 14. büyük ekonomi değil miydi” deyince de salonda inanılmaz bir alkış tufanı koptu.

Genel Başkan’a “CHP’ye büyük kentlerdeki zenginler ile sahil şeridindeki insanlar oy veriyor ama, diğer yerlerde CHP neden oy alamıyor” sorusu da yöneltildi. Kılıçdaroğlu bu soruyu şöyle cevaplandırdı: CHP ye oy verenler zenginler değil. CHP’ye oy verenler orta sınıf ve çalışan beyaz yakalılardır. CHP’nin işveren kuruluşu var mı, işçi sendikası var mı, medyası var mı? Yok. Ama AKP’nin işveren kuruluşu da, işçi sendikası da, medyası da var. Biz ayrışma yapmıyoruz. Biz halkımızın tamamı ile bütünleşmek istiyoruz.

Kılıçdaroğlu Oxford’da

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ünlü türkücü İbrahim Tatlıses’in “ Urfa’da Oxford vardı da ben mi okumadım” dediği Oxford Üniversitesi’nde akademisyen ve öğrencilerle de dün akşamüstü bir araya geldi. Kılıçdaroğlu konuşmasına şöyle başladı: Size merhaba diyorum. Türkiye’nin ünlü edebiyatçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı, namı değer Halikarnas Balıkçısı, ilk Oxford mezunu Türklerdendir. 1908’de Oxford’tan mezun olmuş. Türk edebiyatında “merhaba” nidasını çok seven ve en güzel yazan bir yazar olarak bilinir. Tüm mektuplara “merhaba” diye başlar ve “merhaba“ diye bitirir. Onun için ben de size “merhaba” diyerek söze başlamak istiyorum... Kılıçdaroğlu, buradaki konuşmasında da CHP’nin yeni dönemdeki politikalarını anlattı.

Muhtıra vereni yargılarız!

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Oxford Üniversitesi’nde yaptığı konuşmadan sonra soruları yanıtladı. Bir öğrencinin, “AK Parti askeri hizaya getirdi. Siz iktidarda olsaydınız ne yapardınız?” sorusuna şu ilginç yanıtı verdi: “Bu yanlış bir algı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, AKP iktidarına muhtıra verdi. AKP iktidarı ise kendisine muhtıra veren G.Kurmay Başkanı Büyükanıt’a ‘üstün hizmet madalyası’ verdi. Maaşına zam yaptı, altına da zırhlı lüks bir araç verdi. CHP iktidarında muhtıra veren ertesi gün yargılanır.”

DİĞER YENİ YAZILAR