Memurun şifresini çaldılar 104 milyon liralık hayali ihracat vurgunu yaptılar

Haberin Devamı

Gümrük Muhafaza ekipleri, Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nde işlem yapan bazı firmalara ait ihracat beyannamelerinin sistemde usulsüz bir şekilde kapatıldığını belirlediler. Bu kapamaların bir memurun şifresi ile yapıldığı ve kapama için şifresini kullandıkları memurun çalışmadığı günleri seçtikleri anlaşıldı. Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın bizzat takip ettiği operasyonda 104 milyon liralık hayali ihracat vurgununa ulaşıldı. 54 zanlı hakkında soruşturma başlatıldı, 29 kişi gözaltına alındı, 25 kişi ise aranıyor.

Gümrük Muhafaza ekipleri 11 ili kapsayan geniş çaplı bir operasyona imza atarak toplam ihracat bedeli 104 milyon lira olan hayali ihracatı ortaya çıkardı. Gümrük müdürlüklerinde usulsüz işlemler yürütüldüğü ihbarıyla harekete geçen ekipler, aralarında gümrük memurlarının da bulunduğu 29 kişiyi gözaltına aldı. Ahtapot adı verilen operasyon kapsamında 25 kişi de aranırken gözaltındakilerin bugün Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevkedilecekleri öğrenildi. Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın talimatıyla Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ile İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri tarafından eş zamanlı olarak İstanbul, Ankara, Hakkari (Yüksekova), Edirne, Tekirdağ, Mersin, Hatay, Diyarbakır, Gaziantep, Şırnak (Habur) ve Mardin’de yaklaşık 6 aydır yürütülen “Ahtapot Operasyonu”nda 18 firmanın hayali ihracata karıştığı belirlendi.

Olmayan PVC ihracı

Gümrük Müsteşarlığı denetim elemanlarınca düzenlen soruşturma raporları kapsamında olayın yurtdışı bağlantıları da mercek altına alındı.

Yapılan incelemelerde firmalar tarafından 1 Ocak 2009 ile 27 Nisan 2010 tarihleri arasında Makedonya’daki firmalara ihraç edilmiş ürünlerin gerçekte hiç var olmadıkları ve Makedonya firmalarınca da satın alınmadığı ortaya çıkarıldı. Ayrıca Makedonya’da faaliyet gösteren iki firmaya satılan PVC pencere ve kapıların Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nde yapılan ihracat işlemlerinin incelenmesi sonucunda, yapılan ihracatların hiçbirinin gerçeği yansıtmadığı da tespit edildi.

Gümrük müşavirlerinin şifreleri kullanılarak ihracat beyannamesi açıldıktan sonra bir firma çalışanının şifresi kullanılarak özet beyanlara eklemeler yapıldığı ve özet beyanların gümrük memur şifreleri kullanılarak tescil ve onaylandığı anlaşıldı.

Şifreye ulaştılar

Bu şekilde kapatılan beyannamelerin taşıma senedinde kayıtlı ana beyannamelerle herhangi bir ilgisinin bulunmadığı, tamamen usulsüzce ve fiilen ihracat gerçekleşmeden sistem üzerinde gerçekleşmiş gibi işlem yapıldığı ve yurtiçinde yüklenilen bir katma değer olmadan bu ihracat için KDV iadesi alınarak hazine kaybına neden olunduğu tespit edildi. Bu firmaların 74 adet beyanname ile yaklaşık 5 milyon liralık KDV ve ÖTV iadesini aldıkları anlaşıldı.

Gümrük Muhafaza ekipleri, Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nde işlem yapan bazı firmalara ait ihracat beyannamelerinin sistemde usulsüz bir şekilde kapatıldığını belirlediler. Fiirmaların makine yağı ve kalıp yağında uygulanan yüzde 18 KDV iadesinden yararlanmak amacıyla çok sayıda gümrük beyannamesi açtıkları ancak sadece belge kontrolünün yapıldığı sarı hatta yönlendirilen beyannameler için usulsüz işlem gerçekleştirdikleri tespit edilirken, eşyanın muayene edildiği kırmızı hattaki beyannameler için işlem yapmadıkları ortaya çıkarıldı. Uzman Gümrük Muhafaza ekipleri inceledikleri firmalardan üçüne ait 471 adet ihracat beyannamesinin özet beyana bağlanmadan usulsüz şekilde bir gerekçe belirtilmeksizin Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nde görevli bir memurun kullanıcı kodu ile kapatıldığını tespit etti. Uyanık firma yetkililerinin bu işlemleri yapmak için şifresini kullandıkları memurun işyerinde bulunmadığı günleri seçtikleri anlaşıldı.

Yazıcı, Çin’den adım adım izledi

Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Çin’de olmasına rağmen operasyona çok büyük önem verdi ve gelişmeleri de adım adım takip ederek adeta operasyonu yönetti. Halen, Gümrük müfettişlerince 476 firmaya ait 1.928 gümrük beyannamesi ve 7 bin 255 özet beyanla birlikte kontrolörlerce de 19 firmaya ait 237 gümrük beyannamesi ve 8 bin 698 özet beyan olmak üzere toplam 495 firmaya ait 1.947 gümrük beyannamesi ve 15 bin 953 özet beyanın incelenmesine devam ediliyor.

Nuşa Tekstil az daha Bektaş’ı da yakacaktı

54 şüpheliden, 29 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında gümrük müşavirleri Sebahhattin Dikmen, Ali Sami Toker, Osman Nurzat Ulubeyligil, Orhan Tamirci, İsmet Bayoğlu, Ergüven Çobanoğlu, gümrük memurları Ali Ayaz, Mehmet Çapkur, Arif Özdemir, Ahmet Gül, Gürcan Lebe ve Muzaffer Bozkuş’un olduğu öğrenildi. Bu arada daha önce belirlenen listeye dış ticaret şirketi olarak Aynur Bektaş’a ait Hey Dış Ticaret’in de girdiği dikkati çekti. Ancak yapılan tahkikatta Hey Dış Ticaret üzerinden hayali ihracat yapan Nuşa Tekstil’in Bektaş’ın şirketi ile bir bağı olmadığı ortaya çıktı. Bektaş “Bizim dış ticaret şirketimiz çatısı altında 70’e yakın farklı firma ihracat yapıyor. Bunlardan birinin bu işe karıştığı anlaşıldı. Derhal ilişkimizi kestik. Tahkikatta olayla bizim hiçbir ilgimiz olmadığı anlaşıldı” dedi.

Operasyonu Akkoç ve ekibi yürüttü

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Neşet Akkoç “Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nden 6 firmanın beyannamelerinin sistem üzerinden usulsüz şekilde kapatıldığını tespit ettik ve haklarında Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduk. Ayrıca olayda adı geçen memurlar hakkında idari yönden gerekli araştırma ve incelemenin yapılması için soruşturma onayı aldık. Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nde tespit edilen ve soruşturma kapsamına alınanların haricinde bu tür usulsüz kapama işlemi yapılan ihracat beyannamelerinin sadece İstanbul’la sınırlı olmayabileceğini göz önünde bulundurarak çalışmaları Türkiye genelinde devam ettirmekteyiz” dedi.

DİĞER YENİ YAZILAR