Liste sancısı bile Gandi Kemal rüzgârını kesemedi

Haberin Devamı

Gandi Kemal rüzgârı, CHP Kurultayı’nın ikinci gününde de esmeye devam etti. Ancak parti yönetimi listesinin oluşumunda yaşanan sıkıntılar ikinci günde kırgınlıklara yol açtı. Kurultay’ın ilk günündeki heyecan ve coşku dün yerini liste savaşına bırakmış görünüyordu.

Gandi Kemal’in Genel Başkan seçilmesinin ardından gözler Kılıçdaroğlu, Önder Sav ve Gürsel Tekin’e çevrildi. Gürsel Tekin, önceki gece geç saatlerde hazırlanan listeye tepkisini İstanbul delegelerini Dedeman’da toplantıya çağırıp alternatif liste arayışına girerek ortaya koydu. Tekin’in tepkisi üzerine karşı atağa geçen Önder Sav gece yarısı il başkanlarını Genel Merkez’de toplantıya çağırdı. Gürsel Tekin ve Önder Sav’ın gece boyunca süren liste savaşı dün sabah Kemal Kılıçdaroğlu’nun Gürsel Tekin’i evine davet edip, Tekin’in arzu ettiği iki adayı listeye almasıyla aşıldı, ancak kurultay salonunda liste tepkisi devam etti.

Kurultaylarda liste savaşı hep olur. Çünkü herkes o 80 kişilik listeye girmek için birbiri ile yarışır. Ne var ki sayı sınırlıdır. Liste dışında kalanlar tepki gösterir, hatta partiden kopanlar bile olur. Dünkü manzarada da listeye tepki vardı, ancak Gandi Kemal sevgisi partide bölünmeyi engelledi. Tabii gerçek şu ki liste savaşının tek galibi Genel Sekreter Önder Sav’dır.

Vitrinde yenileme

Kamuoyunun yakından tanıdığı Prof. Süheyl Batum, Prof. Hurşit Güneş, Prof. Sencer Ayata, Faik Öztrak, Gazeteci Mehmet Faraç ve Umut Oran muhtemelen partinin yeni yüzleri olarak MYK da yer alacak. Listede dikkat çeken bir başka husus Baykal ekibinin hemen hemen tamamına yakınının liste dışında kalması oldu. Listeye küskünlerden Haluk Koç, Oğuz Oyan gibi isimlerle SHP kökenli Nihat Matkap’ın alınması ise dengelere dikkat edildiği izlenimi veriyor.

Ekonominin dümeni kime emanet

Listeye bakıldığında ekonominin kaptan adayları olarak eski Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, Prof. Dr. Hurşit Güneş ve Prof. Dr. Oğuz Oyan isimleri dikkat çekiyor. Büyük bir olasılıkla birinci kaptanlığına Faik Öztrak geçecek. Oğuz Oyan ile Hurşit Güneş ise partinin ekonomi yüzleri olarak yönetimde yer alacak.

Hukukçular ağırlıkta

Listede hukukçu kökenli ağır toplara Prof.Dr.Süheyl Batum da ilave edildi. Önder Sav, Atilla Sav, Şahin Mengü, Haluk Koç, Hakkı Süha Okay, Oya Araslı, İsa Gök gibi hukukçular da parti yönetimindeki hukuk kökenli yöneticiler olacak.

Genel Sekreter Sav

Parti yönetiminde önceki gibi ikinci adam Önder Sav, ‘genel sekreterlik’ koltuğuna oturacak ve ipler onun elinde olacak gibi. Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, teşkilat ve siyasi işlerle ilgili genel başkan yardımcısı koltuğuna da muhtemelen Gürsel Tekin veya Hakkı Süha Okay oturacak.

Organizasyon kötüydü

83’ten bu yana birçok partinin kurultaylarını gördüm. Bugüne kadar yapılan kurultaylar arasında en kötü organizasyonu ne yazık ki bu kurultayda gördüm. Sanki kurultay değil, yol geçen hanıydı. Delegeler, milletvekilleri, yöneticiler, partililer, meraklı vatandaş ve gazeteciler bir birine karışmış durumdaydı. Kameramanın ayağı kırıldı, göreve davet edilen sağlık ekibi ancak yarım saat sonra gelebildi. Listeler 12’de kurultay başkanlığına verilecek ve seçim başlanacaktı. Seçimin 15.00’te başlanacağı açıklandı. Saat 15.00 oldu. Liste geldi denildi, bu kez bireysel başvurular var, tüzük gereği bunlar okundu, sonra da bunlar soyadı sırasına göre basılacak denildi ama onlar beklendi. Nihayet saat 16.40’ta seçime geçildi. Kurultaydaki bütün bu olumsuzluklara rağmen, Gandi Kemal sevgisine en ufak bir leke gelmedi, sempatisinden hiçbir şey kaybetmedi.

DİĞER YENİ YAZILAR