Yüksek baraj partileri ittifaka zorluyor

Haberin Devamı

SP’nin ağır topları seçimlerde bir baraj sorununun olmadığını ileri sürüyor. Ancak kamuoyu yoklamalarına göre iki partinin de oy oranları barajın altında. Bir ittifakın yaratacağı sinerji ise bir oy patlaması yaratabilir.

2011 yılında yapılacak genel seçimlerde Saadet Partisi ile Barış ve Demokrasi Partisi’nin seçim ittifakı yapacağı yolundaki duyumumu dün aktarmıştım. Bu haber üzerine, sabahtan akşama kadar telefonum susmadı, elektronik posta kutum gelen mesajlarla dolup taştı.

Bu yazıyı yazdığım saate kadar Saadet Partisi’den de BDP’den de iddia edilen ittifak görüşmelerini yalanlayan resmi bir açıklama bana ulaşmadı. Ancak ilk tepki Saadet Partisi eski milletvekili ve partinin ağır toplarından Hüsamettin Korkutata’dan geldi. Korkutata, dün sabah erken saatte beni aradı ve “iddia edilen ittifak görüşmelerini bana aktaran kişinin Saadet Partisi’nden mi, yoksa BDP’den mi” olduğunu sordu. Korkutata’nın bir başka serzenişi de Saadet Partisi’nin oy oranı ile ilgili yorumumaydı. Çünkü Korkutata’ya göre, Saadet Partisi’nin kesinlikle baraj sorunu yok. Saadet Partisi olarak ittifak görüşmelerinden haberdar olmadıklarını, böyle bir görüşme var ise, kendilerinin dışında olduğunu söyledi.

Ankara’nın ünlü bir lokantasında bir araya gelen ve ismi ittifak görüşmeleri için geçen partilerden birine oldukça yakın bir ismin, yüksek sesle konuştuğu ve benim de kulaklarımda çınlayan, tanıklık ettiğim ittifak görüşmelerini içeren bir konuşmayı dün aktarmıştım. Bununla da yetinmemiş, yemeğin ertesi günü Esenboğa Havalimanı’nda karşılaştığım Saadet Partisi ve BDP’nin ağır toplarına bu konuşmayı hatırlatarak böyle bir konunun gündemlerinde olup olmadığını sormuş, onlardan aldığım “Bunda ne var” cevabını da okurlarımla paylaşmıştım.

İttifak olabilir mi?

Saadet Partisi, son yerel seçimlerinde yüzde 5.5 oy almış, daha sonra da bir-iki küçük beldede yapılan belediye başkanlığı seçimlerinde gösterge olmasa dahi yüzde 16 ila yüzde 25 oy almıştı. Kaldı ki, Numan Kurtulmuş’un genel başkanlığa gelmesi ile birlikte Saadet Partisi’ne olan ilginin de arttığı bilinen bir gerçek. BDP cephesine bakıldığında ise, eskiden sadece Doğu ve Güneydoğu’da önemli oy potansiyeline sahipken, bugün İstanbul, İzmir, Adana, Mersin ve daha birçok Batılı kentlerde de varlığı biliniyor. Bütün bu gelişmelere rağmen, kamuoyu yoklamaları hem Saadet için hem de BDP için yüzde 6 ila 8 arasında bir oy oranları olduğunu ortaya koyuyor. Saadet ve BDP barajı geçer mi? Geçebilir. Ancak, siyasi analiz yapanlara göre her iki partinin yüzde 10 barajını aşması zor gözüktüğü için ittifakın gerçekleşmesi halinde yaratacağı sinerji ile iki partinin yüzde 20’ler civarında oy alabileceğini kestirmek mümkün.

Kuşku yok ki tek neden barajın yüzde 10 olması. Hiçbir gelişmiş ülkede yüzde 10 gibi yüksek oranlı baraj yok. Toplumun büyük kesimlerini temsil eden ve milyonlara ulaşan partiler, yüzde 10’luk baraj nedeniyle TBMM’de temsil edilememeleri yüzünden bu tür ittifak görüşmelerini gündeme getiriyor. Seçim barajı yüzde 10 yerine yüzde 5 olsaydı bu tür ittifak görüşmeleri asla gündeme gelmezdi. Gündeme getiren siyasi partileri de eleştirmek son derece yanlıştır.

DİĞER YENİ YAZILAR