Gazete Vatan Logo

Avrupa’yı bırak Türkiye’ye bak

ABD ile Almanya arasında yaşanan karşılıklı dinleme krizinin ardından CIA, Batılı müttefiklerindeki tüm casusluk faaliyetlerini durdurdu. Türkiye ise bu listede yer almıyor.

Her şey eski istihbarat çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelerde ABD’nin Almanya Başbakanı Angela Merkel’in cep telefonunu dahi dinlediğinin ortaya çıkmasıyla başladı. Ardından 31 yaşındaki Markus adında bir Alman istihbarat servisi çalışanının ABD’ye çok gizli belgeleri servis etmesiyle, Almanlar’ın da benzer bir dinleme faaliyeti içerisinde olduğu anlaşıldı. İki NATO müttefiki ülkenin birbirlerine karşı böyle bir casusluk faaliyeti içinde olması istihbarat savaşlarını da açığa çıkardı. Ancak daha sonra yapılan görüşmelerde müttefik ülkeler arasında karşılıklı casusluk faaliyetinin durdurulması kararı alındı. Amerikan AP ajansı dün yayınladığı özel haberinde bu kararın CIA tarafından uygulamaya konulduğunu duyurdu.
Türkiye öncelikli hedef
CIA’nın Batı Avrupa’daki dost ve müttefik ülkelerde casusluk faaliyetine son verdiğini, bundan böyle bu ülkelerdeki istihbarat servislerine sızma, bu ülkelerden habersiz topraklarında bağımsız operasyon yapma gibi girişimlerin durdurulduğu belirtildi. İstihbarat servisleri arasındaki rutin görüşmeler ve ortak operasyonlar ise devam ettirilecek. CIA’nın Avrupa’dan sorumlu EUR birimi Kanada, Batı Avrupa ve Türkiye’yi kapsıyor. Batı Avrupa ülkeleri daha önce yüksek istihbarat hedefi olarak gösterilmese de Türkiye’nin listenin başlarında yer aldığı ortaya çıkmış, ABD’nin bakanların bilgisayarlarına kadar sızdığı anlaşılmıştı. AP ajansı CIA’nin aldığı bu kararın Türkiye’ye uzanıp uzanmadığı konusunda bir bilgi olmadığını belirtti. Ancak casusluk faaliyetlerinin sonlandırılmasının ‘Batı Avrupa ülkeleri’ ile sınırlı tutulması Türkiye’nin bu kapsamın dışında kalacağı anlamına geliyor.

Haberin Devamı