Gazete Vatan Logo

Avrupa’da tüm düzen değişiyor

Avrupa’da son dönemde yaşanan göçmen krizinin etkisiyle güçlenen popülist liderler, sandıkta ABD’nin yeni başkanı Trump gibi sürpriz yaratma peşindeler

Avrupa’da tüm düzen değişiyor

Küresel ekonomideki gerileme, DEAŞ terörü ve göçmen akını, Batı demokrasilerini son yıllarda karşılaştıkları en büyük krizin içine sürüklemiş durumda.

İngilizlerin 23 Haziran’daki referandumda Avrupa Birliği (AB) üyeliğini reddetmesi, ardından ABD’de Barack Obama’dan boşalacak olan başkanlık koltuğunu göçmen karşıtı Donald Trump’ın kazanması, Avrupa’da popülistlerin iktidara gelmesi endişesini artırdı.

Gelecek yıl cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gitmeye hazırlanan Fransa’da merkez sağın adayı olarak, eski başbakanlardan François Fillon’un öne çıkması, aşırı sağcı Marine Le Pen’in seçimi kazanma ihtimalini güçlendirdi. Siyasi analistler, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin adaylık yarışındaki sürpriz yenilgisinin, Le Pen’in şansını artırdığı görüşünde.

Ay başında son yılların en kapsamlı anayasa değişiklik paketini oylamak için referanduma gitmeye hazırlanan İtalya’da da Başbakan Matteo Renzi liderliğindeki hükümetin düşmesi gündemde. Anketler, anayasa değişikliğine karşı olanların 5 ila 8 puan önde gittiğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Bunların yanı sıra Hollanda, Norveç, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve Sırbistan’da da sistem karşıtlarının iktidara gelme olasılığının güçlendiği vurgulanıyor.

Blair siyasete geri dönecek

AB’den ayrılık kararı almasının ardından siyasi krize giren İngiltere’de de eski başbakanlardan Tony Blair siyasete geri dönme hazırlığında. Muhafazakar Parti’li Başbakan Theresa May’in ‘Brexit’ sürecinde başarısız olduğunu öne süren Blair, yaşanan siyasi boşluğu kendisinin doldurabileceği görüşünde olduğunu söylüyor. Blair’ın yakın zamanda May’le baş başa görüşmeyi planladığı belirtiliyor.

YAŞLI KITAYI BEKLEYEN KRİZLER

Önce İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı, ardından Trump’ın yeni ABD Başkanı seçilmesi. Avrupa’da şimdi, gelecek 12 ay içinde gerçekleşecek 8 seçimden, hangi popülist siyasetçilerin zaferle çıkacağı merak konusu...

FRANSA 7 Mayıs 2017

Ulusal Cephe Partisi’nin Genel Başkanı Marine Le Pen. En büyük vaadi cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması halinde Fransa’nın AB üyeliğini sona erdirmek. Babası Jean Marie Le Pen’in Nazi yanlısı düşüncelerine katılmadığını söylese de Müslüman ve göçmenlere karşı olan Fransızların desteğine güveniyor.

Haberin Devamı

NORVEÇ 11 Eylül 2017

İlerleme Partisi lideri Siv Jensen. Margaret Thatcher hayranı. Ekonomide liberal politikaları destekliyor, göçmen kontrollerinin sıkılaştırılmasından yana. İklim değişikliğine inanmıyor. Halen Maliye Bakanı olarak görev yapan Jensen’in genel seçimlerde daha da güç kazanması bekleniyor.

ALMANYA Eylül-Ekim 2017

Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) lideri Frauke Petry. İslam ve göçmen karşıtı AfD, anketlere göre ülkenin üçüncü en güçlü partisi konumunda. Nazi yanlısı olmakla suçlanan Petry’nin gelecek seçimlerde elini güçlendireceğine kesin gözüyle bakılıyor.

ÇEK CUMHURİYETİ Ekim 2017

ANO Partisi’nin Genel Başkanı Andrej Babis. Ülkenin ikinci en zengin kişisi. Şu anki koalisyonda Başbakan Yardımcısı olarak görev yapıyor. Göçmen politikalarında kendisini Trump’la özdeşleştiriyor. Genel seçimlerden daha da güçlü çıkmayı umuyor.

Haberin Devamı

AVUSTURYA 4 Aralık 2016

Özgürlük Partisi lideri Norbert Hofer. Seçim kampanyası boyunca tabancasını yanından ayırmadı. İslam ve göçmen karşıtı siyasetçi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde usulsüzlük olduğu gerekçesiyle mahkeme başvurarak seçimlerin tekrarlanmasını sağladı. Bir sonraki devlet başkanı olması yüksek ihtimal.

HOLLANDA 15 Mart 2017

Özgürlükler Partisi’nin lideri Geert Wilders. Fas kökenli göçmenleri hedef alan sözleri nedeniyle, ‘ırkçı nefreti yayma’ suçlamasıyla halen yargılanıyor. Camilerin kapatılmasını isteyen, Avrupa Birliği üyeliğine de karşı çıkan Wilders, genel seçimler öncesinde Liberaller’le başa baş durumda.

İTALYA 4 Aralık 2016

5 Yıldız Hareketi’nin kurucusu Beppe Grillo. Eski komedyen, tam bir sistem karşıtı. Başbakan Renzi’nin anayasa değişikliği için düzenleme kararı aldığı referandumdan ‘hayır’ kararı çıkması halinde İtalya’nın Euro Bölgesi üyeliğini de referanduma götürme vaadinde bulunuyor.

SIRBİSTAN Mayıs 2017

Aşırı sağcı Sırp Radikal Partisi’nin kurucusu Vojislav Seselj. Lahey’de Bosna Savaşı sırasında insanlık suçu işlediği gerekçesiyle yargılandı ancak beraat etti. AB karşıtı, Rusya yanlısı siyasetçi son seçimlerde meclise 22 milletvekili sokmayı başardı. Yeni hedefi cumhurbaşkanlığı.

Haberin Devamı