Gazete Vatan Logo

Avrupa’da onlardan 3 bin tane daha var!

Saldırıların devam edeceğinden korkuluyor

Terör uzmanları, son yıllarda Irak ve Suriye’de savaştıktan sonra ülkelerine dönen Avrupa kökenli cihatçıların, Charlie Hebdo benzeri saldırılar düzenlemesinden uzun süredir endişe ediyor.

El Kaide, IŞİD, Nusra Cephesi gibi radikal gruplara mensup cihatçıların, sıcak çatışma bölgelerinde edindikleri savaş deneyimiyle, ülkelerinde kanlı saldırılar düzenleyeceği düşünülüyor.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin IŞİD’e yönelik operasyonlarına başlamasının ardından IŞİD ve diğer radikal örgütler, taraftarlarına Avrupa ülkelerinde saldırılar düzenlemeleri çağrısında bulunmuştu.

Ülkelerine dönüyorlar

Avrupa Birliği yetkilileri, son aylarda Irak ve Suriye’ye savaşmak için giden Avrupa kökenli cihatçıların sayısında önemli artış olduğunu vurguluyordu. Avrupa Birliği Terörle Mücadele Koordinasyon Merkezi, çatışma bölgelerinden ülkelerine dönen Avrupa kökenli cihatçıların sayısının 3 bini bulduğunu açıklamıştı. Bunlardan yaklaşık 200 tanesinin Fransız vatandaşı olduğu, Charlie Hebdo saldırısını düzenleyen 3 militanın da bu kişiler arasında yer aldığı biliniyor.Güvenlik uzmanları, şehir savaşı konusunda eğitim aldıkları düşünülen kardeşlerin Fransa’da başka saldırılar düzenleme planları olduğundan şüpheleniyor. Fransa’ya komşu ülkelerde de benzer saldırılar olması ihtimaline karşı güvenlik önlemleri artırıldı.

Haberin Devamı