Gazete Vatan Logo

Atlet kadar hızlı halterci kadar güçlüler

İzmir’in kadın itfaiyecilerinden ve gönüllü sporculardan oluşan İzmir’de düzenlenen İtfaiye Yangın ve Kurtarma Sporları Dünya Şampiyonası’nda ülkemizi temsil etti ve dünya dördüncüsü oldu.

Atlet kadar hızlı halterci kadar güçlüler

İzmir İtfaiyesi bünyesinde kurulan İtfaiye Kadın Olimpiyat Takımı, gönüllülerin de katılımıyla geçtiğimiz ay İzmir’de düzenlenen İtfaiye Yangın ve Kurtarma Sporları Dünya Şampiyonası’nda ülkemizi temsil etti. 16 ülkenin katılımıyla dünyanın en güçlü ve en hızlı itfaiyecilerinin kıyasıya rekabetine sahne olan şampiyonaya İzmir İtfaiyesi Kadın Olimpiyat takımı damga vurdu.

Kule tırmanma, 4X100 metre yarışı, ev geçme, denge üzerinden geçme, 2 metre engel üzerinden atlama, suyu hedefe atma, 18 santim genişliğinde 8 metre üzerinden hortumlarla geçme, kuleye kancalı merdivenle tırmanma, 100 metre engelli hortum serme, yanan tavayı söndürme ile motopomp yarışmalarının düzenlendiği şampiyonada İzmirli itfaiyeci kadınlar dünya 4’ncüsü oldu.

Türkiye’de ilk kez 2015 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığının bünyesinde profesyonel itfaiyeciler tarafından kurulan takım, gönüllü itfaiyecilerin de katılmasıyla İzmir’de düzenlenen ve itfaiyecilerin yangın söndürme sırasında uyguladıkları teknikleri bir spor müsabakasına dönüştüren yarışlara 10 kadın iftaiyeci ile katıldı. İtfaiyeci kadınlar, zorlu etaplardan oluşan parkurda yangın söndürme ekipmanlarıyla mücadele etti. Altı aylık bir hazırlık süresinde adeta komando eğitiminden geçen itfaiyeci sporcular, yarışlarda zamana karşı mücadele ederek engelleri aştılar, yangın söndürme sırasında kullandıkları itfaiyeci merdivenlerini kullanarak kuleye tırmandılar, hortumla hedefe tazyikli su sıkarak alevleri söndürmeye çalıştılar.

Haberin Devamı

Sporcu itfaiyecileri yarışlara hazırlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Spor ve Sosyal Faaliyetler Amiri Yaşar Korkmaz, İzmir İtfaiyesi bünyesinde 50 kadar kadın itfaiyecinin görev yaptığını şu sözlerle anlatıyor, “Kadın itfaiyeciler aramıza 2005’te katıldı. Kadın itfaiyecilerimiz oldukça dikkatliler ve itfaiyeye çok şey katıyorlar. İtfaiye Olimpiyat takımız 10 erkek ve 10 kadın olmak üzere 20 itfaiyeci sporcudan oluşuyor. Erkek takımının tümü aktif görevdeki itfaiyecilerden kurulu, kadın takımımızda ise iki sporcumuz aktif olarak İzmir itfaiyesinde görevli itfaiyeciler. Takımdaki diğer sekiz sporcumuz gönüllü olarak takımda yer alan aktif olarak sporun içinde yer alan üyelerimiz. Şimdi hedefimiz dünya şampiyonu olmak.” diye konuştu.

Haberin Devamı

100 metreyi 15 kiloluk yangın söndürme tüpüyle en hızlı şekilde koşup geçtim

Takıma dahil olmak için temel itfaiyecilik eğitimi alan, elemeleri başarıyla geçen gönüllülerden Mucize Kara Ege Üniversinde Beden Eğitimi bölümünde okuyor. Okuldan mezun olduktan sonra kadrolu olarak itfaiyeci olmaya karar veren 22 yaşındaki genç sporcu, “Görevim 100 metreyi 15 kiloluk yangın söndürme tüpüyle en hızlı şekilde koşup yangını söndürmekti. Bu öylesine zor bir yarış ki, hem hız, hem kuvvet hem de dayanıklılık gerektiriyor. Komando eğitimi gibi eğitimden geçtik. Patlayıcı güç bu yarışlarda çok önemli. Takım sıralamasında dünya 4’ncüsü olduk ve 3’üncülüğü 20 salise farkla kaçırdık.’’

Performansımız yarışlarda arttı

Pelin Parlak, ateşler arasından geçen, 30 metrelik itfaiye merdivenine tırmanan, 50 kilo ağırlığa tekabül eden ve beş bar basınçla su sıkan yangın hortumlarını kullanan İzmir itfaiyesinde aktif görev yapan takım üyelerinden biri. Babası da eşi de kendi gibi itfaiyeci olan Parlak, Kadın İtfaiye Takımı’nın en tecrübeli üyesi. “Beş yıldır mesleğimi heyecanla ve severek yapıyorum. Çalışmalar zor ama kadın itfaiyeci olarak gücümüzü gösteriyoruz. İzmir itfaiyesini dünya itfaiyeciler şampiyonasında da temsil etmek ayrı bir heyecandı benim için. Şampiyonaya altı ay boyunca hazırlandık. Bu sürede beslenmemize de dikkat ettik, protein ağırlıklı tıpkı bir sporcu beslenmesi gibi bir beslenme programı uyguladık. Günde çift antrenman yapıp dünya dördüncüsü olduk. Ben yarışlarda 32 metre koşup ardından 4.25’lik bir kuleye tırmandım. Bu yarışlar bizim itfaiye olarak performansımızı da artırdı. Tüm müsabakalar yangından esinlenmiş yarışlar olduğu için bu bizlere gerek yangın sırasında gerekse de sahadaki müdahalelerimize olumlu bir dönüş sağlıyor. Biz İzmir’in ateşe yürüyen kadınlarıyız..” diyor.

Haberin Devamı

Komando eğitimi alarak hazırlandık

Haberin Devamı

İzmir İtfaiyesi’nde sağlıkçı olarak görev yapan 23 yaşındaki Canan Ay, 1.5 yıldır itfaiyede çalışıyor, yangın sırasında yaralanan ilk müdahalelerde bulunuyor. ‘‘Bu meslek çok zor ama benim bu mesleği en sevdiğim yanı hastanın en zor anında yanında olmak ve onları hayata döndürmek oluyor. Yarışmalara gönüllü olarak katıldım ve kule tırmanma, 4X100 yarışlarında rakiplerimi geçtim. Bu spor bizim gibi aktif olarak iftaiyecilik yapan ve yangından yangına koşan profesyoneller için üst düzeyde bir eğitim gibi. Fiziksel ve ruhsal performansımız aldığımız zorlu eğitimlerle üst seviyeye çıkarken yarıştığımız rakiplerden de çok şey öğreniyoruz.’’