Gazete Vatan Logo

Atatürk'e suikastı Malatyalılar önledi

Gazeteci yazar Raşit Kısacık'ın ekim ayında piyasaya çıkacak "İhanetin Adı Yok" kitabında, Sivas Kongresi'nin basılarak Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına düzenlenecek suikastı Malatyalıların önlediği belgelerle ortaya konuluyor.

İskenderiye Yayınları'ndan çıkacak kitapta yer alan belgelere göre, Elazığ Valisi Ali Galip, Malatya Mutasarrıfı Halil Rami Bedirhan, Bedirhani aşiretinden Celadet, Kamuran ve Süreyya Bedirhan ile İngiliz casusu Binbaşı Noel'in organize edip Malatya'da Kürt aşiretleri ile yaptıkları bir dizi gizli toplantıda Mustafa Kemal ve arkadaşlarının Sivas Kongresi basılarak yok edilmesi planlandı.

Suikast organize edildiğini öğrenen Malatyalı telgrafçılar, telgraf ve atlı ulaklarla Mustafa Kemal'e haber verdi.

Malatyalı telgrafçıların bu kahramanlıklarıyla milli mücadelenin yolu açılıyor, aynı zamanda bu ihanetin ortaya çıkmasıyla ihanetçilerin Malatya'dan kaçırmak istedikleri 6 bin altın da ele geçirilerek milli mücadelenin ilk mali bütçesi oluşturuluyor.

Anadolu Ajansı Diyarbakır Bölge Müdürlüğü görevinden emekli olduktan sonra terör ve belgesel araştırma kitaplarıyla ses getiren Raşit Kısacık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu çalışmasında, Kurtuluş Savaşı'na Malatyalıların birçok ilden daha fazla katkıda bulunduğunu belgeleriyle ortaya çıkardığını ifade etti.

Kısacık, Malatyalıların suikast planlarını önlemekle kalmayıp Osmanlı İmparatorluğu'na ihanet edenleri, Sivas, Malatya ve Elazığlılar arasında iç savaş çıkarmayı planlayanları belgeleriyle ortaya çıkardığını, bu kitabın, Malatyalıların Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasındaki katkılarını ortaya koyduğunu kaydetti.

Kısacık, bu ihaneti Malatyalılardan öğrenen Mustafa Kemal'in hükümetle bağlarını kopardığını ve milli mücadeledeki azminin arttığını bildirdi.

Uluslararası terörizm, Irak'ın dünü, bugünü ve geleceği ile Güneydoğu'da terör konusunda bir süredir çeşitli üniversitelerde konferans veren Kısacık, konferanslarında da Malatyalıların milli mücadeleye katkılarını anlatıyor.

Haberin Devamı