Gazete Vatan Logo

O dağın büyük kısmı ele geçirildi!

Zeytin Dalı’nın 5’inci gününde, sızma girişiminde bulunan 8 terörist öldürüldü. Şu ana kadar en az 268 terörist etkisiz hale getirilmiş oldu. Çatışmaların yaşandığı Burseya Dağı’nın büyük bölümü de temizlendi

O dağın  büyük kısmı ele geçirildi!

TSK tarafından hudutlarda, bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak, Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ üyesi teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkını terör örgütü üyelerinin baskı ve zulmünden kurtarmak için cumartesi günü saat 17.00’de başlatılan “Zeytin Dalı Harekatı” devam ediyor. Şeyh Horoz bölgesindeki Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarına saldırı amacıyla önceki gece sızma girişiminde bulunan PKK/PYD/YPG terör örgütü mensupları ile çıkan çatışmada 8 terörist etkisiz hale getirildi.

20 köy, 214 hedef

Böylece harekatın başından bu yana 268 teröristin etkisiz hale getirilmiş oldu. 5’inci günde Türk savaş uçakları, Kilis’in İkidam köyünün karşısındaki Darmık Dağı ve çevresindeki terör mevzilerini bombaladı. Bu mevzilerden birinin ise terör örgütünün cephaneliği olduğu bildirildi. TSK ve ÖSO tarafından ele geçirilen köy sayısı 20’ye yaklaştı. Vurulan YPG hedeflerinin sayısı ise 214’e ulaştı. Mevzilere aynı zamanda karadan da eş zamanlı top atışı ile destek verildi. Harekat kapsamında Afrin bölgesine askeri sevkiyat da devam ediyor. Türkiye’nin çeşitli illerinden Hatay’a gönderilen tank ve zırhlı personel taşıyıcılar, birliklere takviye amacıyla sınır hattına yönlendirildi. Askeri araçlardan bazıları, huduttaki son kontrollerin yapılmasının ardından Afrin’e sevk edildi.

Haberin Devamı

2 asker yaralandı

Bu arada Burseya Dağı, yoğun çatışmalara sahne olmaya devam ediyor. Dağın büyük kısmı dün itibariyle terörist unsurlardan temizlendi. Teröristlerle çıkan çatışmada 2 Türk askeri yaralandı. Yaralı askerler, Gülbaba Köyü Sınır Tahliye Noktası’na getirilerek, ambulanslarla Kilis Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Acil serviste tedaviye alınan yaralı askerlerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Sise karşı kızılötesi optik dürbün!

TSK ile operasyona destek veren ÖSO birlikleri yaklaşık 10.5 km ilerledi. Ancak önceki gün itibariyle bölgede hava şartları olumsuz yönde değişti. Yoğun sis ve yağmur kara unsurlarının ilerlemesini yavaşlattı. Görüş mesafesi yer yer 50 metrenin altına kadar düşüyor.

‘El Bab’dan ders alındı’

Savunma sanayi araştırmacısı Turan Oğuz, VATAN’a birliklerimizin özel sensörlü optiklerle ilerlediğini söylüyor: Kara unsurlarımız Fırat Kalkanı Harekatı’ndan alınan derslerle temin edilen SWIR (Kısa dalga kızılötesi) sensörlü optiklerle çok hızlı olmasa da ilerliyor. Dürbün ve nişangah türü bu elektro optik cihazlar komandolarımızın El Bab’da karşılaştığına benzer tehditleri azaltıyor.

Siste gören radar

Oğuz, geçici veya sabit üs bölgeleri ile toplanma noktalarında çevresel tedbirin ASELSAN’ın ürettiği GÖZ-SW benzeri elektro optik kameralarla alınabileceğini belirtiyor. Sis nedeniyle şu anda hem lazer işaretleme hem de hava araçlarından atılan füzelere entegre lazer güdüm kitleri kullanılamıyor.

Türk askeri kararlı morali yüksek!
Fransız devlet televizyonu France 24, terör örgütüne karşı Zeytin Dalı Harekatı’na katılan bir Türk askeri birliğini sınırda ziyaret etti. Fransız kanalı, Türk askerinin moralinin yüksek olduğunu ve teröre karşı kararlı bir duruş sergilediğini bildirdi.
Almanların roketi Alman tankına karşı
Afrin operasyonu Almanya’da tartışma başlattı. Die Welt gazetesinde yer alan habere göre Almanya’nın DEAŞ’a karşı kullanması için Peşmerge’ye verdiği “Milan” tanksavar roketleri Afrin’de PKK/YPG tarafından, TSK’nın sahaya sürdüğü Alman Leopard-2 tanklarına karşı kullanılıyor. Alman Milan roketleri, Alman Leopard tanklarını vuruyor. Böylece Almanya çarpışan iki tarafa silah satarak kâr sağlayan silah taciri konumuna düşüyor. Ayrıca iddialı Alman Leopard-2 tanklarının roketle vurulup saf dışı bırakılması, vuran Alman roketi de olsa Berlin’de tartışılıyor.
YPG Akdeniz’e açılmak istedi
İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Yüksek Askeri Danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, Türkiye’nin Afrin operasyonunu değerlendirerek, terör örgütü YPG’nin Suriye’nin milli egemenliğini ihlal ederek Akdeniz’e açılmak için Afrin’i “işgal” ettiğini söyledi.
ATAK’lar CIRIT attı!
Zeytin Dalı harekatı kapsamında, Afrin’deki terörist hedefler, gece boyunca aralıklarla vuruldu. Operasyonda ilk kez kullanılan T-129 ATAK milli taarruz helikopterleri de yine yerli üretim ‘Cirit’ füzeleri attı
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) “Zeytin Dalı Harekatı” kapsamında ilk kez görev alan yerli üretim T-129 ATAK helikopteri, Afrin’in batısındaki terör hedeflerini vurdu. Kara unsurlarınca lazerle titizlikle işaretlenen hedefleri vuran ATAK helikopterleri, harekat sırasında yerli üretim “Cirit” füzelerini de kullandı.
AA ekibi, yerli üretim ATAK helikopterlerinin teröristlere ait hedeflere yönelik atışlarını görüntüledi.
Böyle vurdular
Terör örgütü hedeflerinin kara unsurlarınca lazer sistemleriyle titizlikle işaretlenmesinin ardından T-129 ATAK helikopterleri, bölgeyi ateş altına aldı. Teröristlerin bulunduğu alanları vuran helikopterler, harekat sırasında yerli üretim “Cirit” lazer güdümlü füzelerini de kullandı.
İlk kez sınır ötesinde!

Yerli üretim T-129 ATAK helikopteri Zeytin Dalı Harekatı’na katıldı. TSK’nın kara unsurları tarafından Afrin’in batısında lazerle işaretlenen hedefleri yerli üretim Cirit füzeleri ve 20 mm’lik toplarıyla vuran ATAK helikopteri böylelikle ilk kez sınır ötesi göreve çıkmış oldu.

Gece görevine çıktı

Savunma kaynaklarından alınan bilgilere göre ATAK helikopteri Afrin’de havanın uygun olması ve bölgede termal nişangahlı omuzdan atılan MANPADS olmadığı istihbaratı üzerine gece görevine çıktı. ATAK helikopterleri Fırat Kalkanı Harekatı’nda istihbarat raporları değerlendirilerek yakın hava desteği olarak kullanılmamıştı.

HEHSIS ile korunuyor

ATAK helikopterinde omuzdan atılan MANPADS füze tehdidine karşı ASELSAN tarafından geliştirilen HEHSIS (Helikopter Elektronik Harp Sistemi) kullanılıyor. Sistem Radar İkaz Alıcısı Sistemi (RWR), Füze İkaz Sistemi (MWS), Lazer İkaz Alıcısı Sistemi (LWR), Radyo Frekans Karıştırıcı Sistemi (RFJ), Karşı tedbir Atma Sistemi (CMDS) yetenekleriyle görev sırasında pilota kolay durum muhakemesi ve tehdide özel karşı tedbir uygulama kabiliyeti sağlıyor. Uzmanlar HEHSIS sayesinde terörle mücadelede helikopterlerimizin defalarca MANPADS saldırısından korunduğunu belirtiyor.

‘Sessizce yaklaşıp vuruyor’

Savunma Sanayi Araştırmacısı Turan Oğuz, VATAN’a Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde bulunan taarruz helikopteri Süper Kobra (Bell AH-1W) yerine T-129 ATAK helikopterinin neden tercih edildiğini şöyle değerlendirdi: Öncelikli olarak T-129 ATAK, Süper Kobra’ya göre çok daha sessiz. Videolara baktığınızda gece olmasına rağmen 1.5 km ötedeki helikopterin sesi bile duyulmuyor. Oysa üstündeki silahların menzili 2 km (Burun topu) ile 8 km (UMTAS füzesi) arasında. Yani daha hedef helikopterin sesini duyamadan mermi ve mühimmatla vuruluyor. Turan Oğuz TSK’ya 27’ncisi teslim edilen ATAK helikopterinin silah gücünün tercih edilmesinde önemli bir etken olduğunu belirtiyor. Çok amaçlı görevlere uygun olarak en modern elektronik harp gereçleri entegre edilen ATAK, aynı anda 8 güdümlü anti-tank füzesi UMTAS, 12 güdümlü CİRİT, 2 STINGER ve 500 top mermisi ile görev yapabiliyor. Oğuz, yakın hava desteği için helikopterin diğer silahları çıkarıp 4 pod’da 70 mm’lik 76 adet güdümsüz füze taşıyabildiğine de dikkat çekiyor.
‘Yüksek ve çevik’
Oğuz, T-129 ATAK’ın ismi gibi atak ve çevik olduğu için tercih edildiğini belirtiyor: İsmi gibi atak ve çevik bir helikopter. Ton başına düşen beygir gücü Süper Kobra’dan fazla. Ayrıca daha soğuk ve daha sıcak havalarda ve daha yüksek irtifada (Azami 15 bin ft-4.5 km) görev yapabiliyor. Dağlık alanda ve engebeli arazide kullanımı daha rahat.
Hatay’da özel güvenlik bölgesi
Hatay Valiliği, yoğunluğun yaşandığı Hassa ve Kırıkhan ilçesinde bazı bölgeleri 15 gün boyunca ‘Geçici özel güvenlik bölgesi’ ilan etti. Bu gelişme üzerine dün sabah saat 08.00’den itibaren sınır bölgesine gazetecilerin ile vatandaşların girişine izin verilmedi. Sınır bölgesindeki köylerde yaşayan vatandaşlar da uygulama noktalarından kimlik kontrolü yapılarak geçişlerine izin verildi. ‘Geçici özel güvenlik bölgesi’ yasağı 7 Şubat’a kadar devam edecek.

Haberin Devamı