Gazete Vatan Logo

Asperger Sendromu nedir? Nasıl anlaşılır?

Asperger Sendromu, sosyal etkileşimde bozukluk, eksiklik ya da alışılmışın dışında davranış şekilleriyle kendini gösteren, bir gelişim bozukluğu sendromudur. Asperger sendromu nedir? Asperger belirtileri nelerdir ve tanısı nasıl konulur? Aşık olma becerileri, takıntıları ve dereceleri nelerdir? Detaylar haberimizde.

Asperger Sendromu nedir? Nasıl anlaşılır?

Asperger Sendromu nedir?

Asperger Sendromu, sosyal etkileşimde bozukluk, eksiklik ya da alışılmışın dışında davranış şekilleriyle kendini gösteren, bir gelişim bozukluğu sendromudur.

Ekranların dikkat çeken dizisi Mucize Doktor ile birlikte otizm konusuna olan ilgi de arttı. Otistik Spektrum Bozukluklar, nörogelişimsel bozuklukların bir göstergesidir. Bu bozukluklardan biri olan Asperger sendromu nedir? Asperger belirtileri nelerdir ve tanısı nasıl konulur? Takıntıları ve dereceleri nelerdir? Detaylar haberimizde.

Asperger Sendromu nedir?

Asperger sendromu sosyal etkileşimde bozukluk, eksiklik ya da alışılmışın dışında davranış şekilleriyle kendini gösteren, bir gelişim bozukluğu sendromudur. Yaşları 7-16 arasında olan çocuklarda görülmektedir, kız çocuklarının daha çok etkilendiği ortaya çıkmıştır. Genetik nedenlerden kaynaklandığı düşünülür.

Asperger Sendromunun Belirtileri

  1. Sosyal etkileşimde niteliksel bozukluklar. Sosyal etkileşimde gerekli olan sözel davranışlar eksiktir.
  2. Duygusal karşılık veremezler.
  3. Akran ilişkilerinde başarılı değillerdir.
  4. Gündelik işlerde ya da törensel davranışlarda hiç esneklik göstermeksizin sıkı sıkıya uyma.
  5. Yineleyici vücut hareketleri yaparlar. (el şıkırdatma, el çırpma)
  6. Eşyaların parçalarıyla sürekli uğraşırlar.
  7. Dil gelişiminde klinik açıdan önemli bir gecikme gözlenmez (örn. 2 yaşına geldiğinde tek tek kelimeler kullanabilir, 3 yaşına gelindiğinde iletişim kurmaya yönelik cümleler kullanabilir. Ancak bu yaşıtlarına göre oldukça düşük seviyededir).
  8. Motor becerilerde güçlükler yaşandığından, sakarlık gibi şeyler yaşarlar.
  9. Esnek olmayan yürüyüş şekilleri vardır.
  10. Acayip, olağan dışı nesnelerle uğraşırlar.

Asperger Sendromunun Otizmden Farkı Nedir?

Asperger sendromu, otizme göre daha geç başlar, konuşma daha karmaşıktır. Otizme göre; Asperger Sendromu daha yüksek IQ’ya sahiptir. Sosyal ve iletişimsel problemleri otizme göre daha hafiftir. Motor hareketleri ise; otizme göre daha azdır. Otizmi bireyler genellikle, arkadaşlık konusunda istek göstermez ve daha içe dönük bir tutum sergiler. Asperger Sendromu olan bireyler, arkadaşlık ve sosyalleşme konusunda daha istekli bir tutum sergilemektedir.

Haberin Devamı

Yetişkinlerde Asperger Sendromu

Asperger belirtisi yetişkinlerde çocuklardan biraz daha farklıdır. Genellikle çocukluk çağında farklı fark edilen Asperger Sendromu, yetişkinlerde otizme göre daha geç fark edilmektedir. Bunun en büyük nedeni ise; yetişkinlerde görülen belirtilerin daha çok psikolojik bozukluk gibi algılanmasıdır. Depresif belirtileri nedeniyle, doğru tanı konulabilmesi için detaylı araştırılması gerekmektedir.

Asperger Sendromu ve Cinsellik

Asperger Sendromu bireylerin karşı cinsle yakınlık kurma çabaları sıklıkla başarısızlıkla sonuçlanır. Bu bazen reddedilme ve anti-sosyal davranışlara neden olabilir. Asperger Sendromu ve cinsellik, aşk, romantik ilişkiler üzerine yapılan bir çalışmada, daha az romantik ilişki yaşadıkları ortaya çıkarken, yüksek oranda sarkıntıya varacak uygunsuz kur yapma davranışlarını da sergiledikleri gözlemlenmiş.

Haberin Devamı

Yararlanılan kaynaklar

www.researchgate.net