Gazete Vatan Logo

Aslan için sürpriz tanıklar mı var?

Tutuklanan Halkbank Genel Müdürü için sürpriz tanıklar mı geliyor?

Aslan için sürpriz tanıklar mı var?

T24 adlı haber sitesinin genel yayın yönetmeni Doğan Akın bugünkü yazısında yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu masaya yatırdı. Yazısının bir bölümünde bu hafta yaşanabilecek gelişmeleri sıralayan Akın, 'Tutuklanan Halkbank Genel Müdürü için sürpriz tanıklar mı geliyor?' başlıklı yazısında Süleyman Arslan ile ilgili olabilecek gelişmeler konusunda da ilginç bilgeler verdi.
İşte yazının o bölümü...

'BAĞIŞ' DENDİ...

Evde bulunan para için sürpriz tanıklar
- Süleyman Aslan'ın kişisel durumuna gelince... Aslan'ın Çekmeköy'deki evinde 1 milyon 450 bin Euro, 2,5 milyon dolar ve 500 bin TL bulunmuş ve el konmuş durumda. Savcılık ve mahkemedeki ifadelerinden biliyoruz ki, Aslan, bu paraların kaynağının rüşvet değil, Osmancık'ta imam-hatip lisesi yapılması ve Makedonya'da kurulan Balkan Üniversitesi için yapılan bağışlar olduğunu öne sürdü.



SAVUNMASI ŞÖYLE

- Bu bağışların neden evde tutulduğu sorusuna Aslan'ın verdiği cevapta Türkiye'nin girişimleriyle Makedonya'da kurulan Balkan Üniversitesi'nin durumu merkezi bir konumda bulunuyor. Balkan Üniversitesi'nin geliştirilmesinde Halkbank'ın operasyonel bir rolü var, zira Makedonya'da yüzde 100'ü Halkbank'a ait Makedonya Halkbank var. Aslan, Makedonya'daki bağış prosedürünün zorlu olduğunu belirtiyor ve banka üzerinden yaptıkları 950 bin Euro'luk havale üzerine Makedonya'da çıkan sorunları anlatıyor. Bu nedenle Balkan Üniversitesi'ne banka sisteminden bağış olarak para gönderemediklerini, bağışları evinde tuttuğunu öne sürüyor. Bu paralar için Türkiye'de bir hesap açmamasını da aynı gerekçeye dayandırıyor, böyle bir durumda kimin adına açılacak hesapta toplanacağının sorun olacağını savunuyor.

MAKBUZ VAR MI?


- Peki bağışların makbuz karşılığı var mı? Şu ana kadar gelen bilgilere göre, yok. Ancak Aslan ifadesinde bazı kaynak isimlerden söz ediyor ve 1 milyon 950 bin Euro'luk bağışı AKP İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge ve oğlunun getirdiğini söylüyor. Yaklaşık 17 yıl Bayrampaşa Belediye Başkanlığı yapan Bürge, halen Balkan Üniversitesi'nin Mütevelli Heyeti Başkanlığı'nı yürütüyor.


- Süleyman Aslan'ın tutuklanmasının ardından gündeme gelen gelişme ise şu: Halkbank ve hükümet çevrelerinde yapılan görüşmelerin ardından, milletvekili dokunulmazlığı nedeniyle mahkemeye çağrılamayan Bürge'nin gönüllü olarak mahkemeye ifade vermesi veya savunma dosyasına girecek bir ifade göndermesi. Kendisiyle de görüşüldüğü ve Bürge'nin ve/veya oğlunun, son anda bir karar değişikliği olmazsa, mahkemeye "Balkan Üniversitesi'ne bağış olarak topladığımız 1 milyon 950 bir Euro'yu yerine ulaştırması için Süleyman Aslan'a ben verdim" şeklinde ifade göndermesi bekleniyor. Ancak Bürge'nin kendisinin de, bu "bağışları" hangi kişi, şirket ve kuruluşlardan aldığını, kanıtlarıyla, örneğin bağış makbuzları gibi belgelerle mahkemeye sunması gerekecek.

ÜST DÜZEY BİR YÖNETİCİ İFADE VEREBİLİR

Aslan'ın 'memur statüsü' tartışması
- Süleyman Aslan, evinde bulunan 2,5 milyon dolar ve 500 bin Euro'nun kaynağını da, kendisinin de okuduğu Çorum-Osmancık'ta yeni bir imam-hatip lisesi için tutuklanan Reza Zarrab'ın yaptığı bağış olarak gösteriyor. Okulun mimari projesini de mahkemeye iletmiş durumda. Bu rakam için de bildiğimiz bir makbuz yok. Ancak bu konuda da, imam-hatip lisesi projesini bilen ve Süleyman Aslan'ın hemşehrisi olan başka bir üst düzey kamu yöneticisinin mahkemeye ifade verebileceği konuşuluyor.

- Peki Türkiye'nin en büyük bankalarından birisini yöneten Süleyman Aslan'ın, bu kadar parayı kendi evinde, ayakkabı kutularının içinde ve benzer yerlerde saklaması hayatın olağan akışına uygun mu? Elbette değil. Nitekim Aslan'ın yanında olanların bile kendisini savunmaya imkân bulamadıkları nokta bu.

- Operasyonun önemli boyutlarından birini “kara para aklama” iddiası oluşturuyor. Bu konuda Halkbank hangi delillerle suçlanacak, henüz ayrıntılarıyla bilmiyoruz. İran’la yürütülen operasyonun devlet-hükümet tasarrufu olması bu açıdan önemli.

- Son bir nokta olarak, Halkbank Genel Müdürü Aslan’ın, savunmasında, alan açısından bir “memur suçu” olan “rüşvet” suçlamasını reddettiğini, çünkü memur statüsünde bulunmadığını vurguladığını hatırlatalım. Ancak "bankacıların memur statüsü" açısından Bankacılık Kanunu’nun yine “memur suçu” olan “Zimmet” başlığını taşıyan 160. maddesinde önemli bir düzenleme var. Banka yöneticilerine “zimmet” suçu durumunda ağır yaptırımlar öngören maddenin ilk iki fıkrası şöyle:

AĞIR YAPTIRIMLAR VAR


“Görevi nedeniyle zilyetliği kendisine devredilmiş olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu para veya para yerine geçen evrak veya senetleri veya diğer malları kendisinin ya da başkasının zimmetine geçiren banka yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları, altı yıldan oniki yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacakları gibi bankanın uğradığı zararı tazmine mahkûm edilirler.

Suçun, zimmetin açığa çıkmamasını sağlamaya yönelik hileli davranışlarla işlenmesi hâlinde faile on iki yıldan az olmamak üzere hapis ve yirmibin güne kadar adli para cezası verilir; ancak, adli para cezasının miktarı bankanın uğradığı zararın üç katından az olamaz. Ayrıca meydana gelen zararın ödenmemesi hâlinde mahkemece re'sen ödettirilmesine hükmolunur…"

Haberin Devamı