Gazete Vatan Logo

Asla koşmayın tempolu yürüyün

“Dünyada 65 yaş artı 1, yaşlılığın başladığı gündür. Dünya nüfusunun yüzde 8’i yaşlı. Yaşlılığın önüne geçemezsiniz. Ancak ihtiyarlığın önüne geçebilirsiniz. Ben ihtiyar değilim ama yaş olarak tabii ki yaşlıyım...” Bu sözlerin sahibi Fenerbahçe’nin efsane başkanlarından iş adamı Ali Şen gençlik sırlarını bizimle paylaştı.

Asla koşmayın tempolu yürüyün

Fotoğraflar: İlker AKGÜNGÖR

Ali Şen... Bugün 77 yaşında, ama o düzenli olarak 10 kilometre yürüyor, 1 saat yüzüyor, organik besliniyor. Ben bir maceraperestim diyen şen okyanusta köpekbalıklarıyla yüzdü ve onları besledi. Önümüzdeki sene de uzaya gidecek! Kendini 40 yaşında hissettiğini söyleyen Şen ile genç yaşamanın sırlarını konuştuk...

Para her şey değildir

Gerçekten mutlu olmak yetmez, bankadaki hesap insanı mutlu eder mi hayır. Para önemli ama en sonda. Diğer fasıllar yoksa mutlu olmazsın. Optimist, kendine yalan söylemeyen kendini hep doğruya yönlendiren insan mutlu olur. Para her şeyin ardından gelir ama 1 numaraya oturmaz.

Her yıl seyahat edin

Paylaşımcıyım, arkadaşlarımla, dostlarımla paylaşırım. Her yıl Kasım-Aralık ayında tek başıma seyahate gidiyorum, Karayipler’e, Hint Okyanusu’ndaki adaları dolaşıyorum. Dünyanın çeşitli yerlerinde tanımadığım insanlarla dost oluyorum kültürlerini tanıyorum. Bu bana yaşam enerjisi veriyor..

Hayvanlar beni pozitif yapıyor

60 kedi, 15 köpek, 8 papağan, 10 tavuskuşu, 40 faklı kuş, 7 keçi, 12 inek var.. Hayvanlar insana huzur verir, mutlu eder, genç hissettirir. Hayvan sevgisi olmayan bir insan pozitif olmaz.

Haberin Devamı

Aşk nabzı yükseltir

Kadınlar ve aşk mutlu bir hayat için çok önemli. Ben 52 yıldır sevgili eşim Bente ile evliyim. 52 yıl benim gibi zor bir adamla geçirdi hayatını. Aşk bir tutku. Aşkın içinde çocuk yoksa çok uzun sürmez o alışkanlık olur sonra. Aşkı bilenin kalbi çok çalışır. Nabzı yükseltir aşk... Bizim hayatımızda her şey var eşimle aile var çocuk var.. Aşk olmasa 52 yıl sürmezdi zaten.

Bir gün Türk kahvaltısı diğer gün müsli yiyorum

Sabah kahvaltım önemlidir.. Yıllardır çiftlikte ürettiğimiz organik ürünleri tüketiyorum. Domates, yumurta, keçi peynirinden oluşan Türk kahvaltısı ertesi gün de içinde ceviz badem ve fındık olan müsliyi ve keçi yoğurdu ya da sütüyle Anzer balı katarak kahvaltı yapıyorum. Size de tavsiye ederim.

İki günde bir en az 10 kilometre yürüyün

2 günde bir 10 kilometre yürüyorum. Her gün yaz kış 1 saat yüzüyorum. Yazın denizde kışın havuzda. Gittiğim yerlerde de mutlaka yürürüm. Asla koşmam hızlı tempolu yürüyüş en doğrusudur kimseye de koşmayı tavsiye etmem. Çünkü koşmak kalp için zararlı. 40 yıldır bu rutini sürdürüyorum.

Haberin Devamı

Sihirli formulüm

Sabah aç karnına bir bardak ılık suya zeytinyağı, limon ve kekik koyar ve bir dikişte içerim.

Yağlı yemek yemem

Asla kola içmem, yağlı yemek yemem, kabuklu deniz hayvanlarını sevmem ama bol bol balık yerim. Bizim Türk denizlerinin balıkları çok lezzetli, yüzde 90’ını yerim. Bol sebze mevye benim olmazsa olmazımdır. Kosova’da biz bahçevandık çocukken, yıllardır bu bilgimi çiftliğimizde uyguluyor ve her şeyi ekip biçiyoruz.

Gece erken uyuyun

Sabah erken kalkarım, gece 12’yi geçirmem uyumak için. 15 şubat 1998’de Fenerbahçe başkanlığını da sigarayı da bıraktım. İki paket sigara beş adet puro içerdim hergün. Bir anda karar verdim ve bitti gitti. Eşime ben şimdi bu sigarayı söndürüyorum dedim bir daha yakmadım. İçki de içmiyorum artık, eskiden de çok aram yoktu.

Haberin Devamı

18-28 yaş farkı

18 yaşındaki bir genç sosyal demokrat değilse onun kalbi yoktur, ama 28 yaşında da kapitalist değilse onun da ömrü yoktur.

Düzenli masaj yaptırın

Evimde sauna var ama ben saunayı azalttım artık. Bir yaştan sonra zararlı. Masörüm 24 saat bizimle. İki günde bir masaja ve Türk hamamına girerim. Masaj vücudu mental olarak iyileştiriyor. Kan dolaşımı ile rahatlıyorsun bu beyninizi de rahatlatıyor.

Yardımsever olun

Kendime mutlu olmayı tavsiye ediyorum. Mutluluk ve rahatlık aynı şey değil. Mutlu olmanız için cesur olmanız lazım. Sıhhatli, dostlara sahip olmanız lazım. Yardımsever ve verici olmak gerekir. Hayatta maddi yönden kimseye muhtaç olmamalısınız. Benim için mutlu olmak ile parası olmak aynı şey değil. Çok parası olan mutsuz insanlara hep şahit olduk; spor, iş, siyaset dünyasında... Mutlu olursanız o zaman yaşlılık ile ihtiyarlık arasındaki farkı görebilirsiniz. Çünkü mutlu olan insan olumlu hava yayar ve çevresindeki insanlar bundan olumlu etkilenir.

Mutlu olmanın formülünü not edin

Haberin Devamı

- Sorumluluk sahibi olun

- Kendinize karşı dürüst olun

- Kendinizi üzmeyin.

- Etrafa faydalı insan olun.

- Yanlış düşünceyi kabule etmeyin

- Optimist olun, bardağın dolu tarafını görün.

- Paylaşımcı olun.

- Mutsuzluğun nedenlerine inin ve çözün, çünkü mutluluk mutlaka işe yarar.

İşte gençlik sırları

Aşık olun, Cesaretli olun, Özgür olun, Aktif olun, Kendinizi güvende hissedin, Coşkunuzu yüksekte tutun.

Stresin yaşlılık ve ihtiyarlılık ile ilişkisi

Stres bir insanı yerden yere vurur. Stres bir insanın vücudundaki depremdir, titretir insanı. Mutlu olan kişiye stres giremez, girse de aynı şekilde geri gider. Stresin varsa uyku düzenin olmaz, çok az gülersin stres yoksa bile icat edersin. Ne yapmak lazım, sadece mutlu olun. Stres size teğet geçer.

Maceraperestim uzaya gideceğim

Bir gün uzaya seyahat edecekler aranıyor diye bir gazete ilanı gördüm ve görüşmeye gittim. Ben köpekbalıklarıyla yüzmüş bir adamım. Maceraperestim. Neden mi. Uluslararası iş dünyasının dışında Sovyetler Birliği ile büyük hacimli işler yapmış biriyim. Almanya’ya ilk deri ceketi satmış biriyim. Ben hep ilklere imzamı attım. Bu iş hayatında da bir maceraperestliktir. Bu nedenle seneye uzaya gideceğim.

103 kilometre yükseğe çıkacağım

Biz uzay seyahati için gittik görüştük ve benim gibi maceraperest olan Ahu Aysal ile uzay seyahatine yazıldık. Biz Venezuella’nın Curacao adasından uzaya gideceğiz. 2017’de uzaya pilot ve ben çıkacağım ve astronot sertifikası alacağım. 103 km yüksekliğe çıkacağız burası uzayın başladığı nokta. Uçak 3556 km hız ile gidecek. Bu büyük bir macera olacak ve 72 dakika kalacağız.

Doğallık detokstan iyidir

Detoks yapmam her şeyin sadesini ve doğalını seçerim. Spor yaparım, hazır gıdadan uzak dururum.. Bu zaten en doğal detokstur.

Kuran-ı Kerim hayat demek

Kuran-ı Kerim’de hayatı buluyorum bana doğruluk ve huzur veriyor. Herkese tavsiye ediyorum Kuran-ı Kerim’i okumak gerekiyor.

Yediklerinizi uzun süre bozmayın

Uzun yıllardan beri öğlen saat 2’de balık, tavuk ya da et yerim. Akşam ise yalnızca salata yerim. Bu, gece rahat uyumamı ve kilomu muhafaza etmemi sağlıyor. Beslenme hayatın ana kaynağı, bu nedenle sağlıksız beselenme hayatınızı da sağlıksız yapar ve o kaynağı bozar. Yediklerime uzun yıllardır dikkat ediyorum, gençlere tavsiyem, yemek alışkanlıklarını genç yaşlarında düzene soksunlar, “Ben gencim bir şey olmaz” demesinler, disiplinli bir genç yaşam tüm ömür boyu sizi mutlu edecektir. Disiplinli bir insan hayatını düzen içinde götürürse işinde başarılı, hayatında da mutlu olur.