Gazete Vatan Logo

Askıda ekmek 4 yılda çığ gibi büyüdü 43 ile ulaştı!

17 milyon kişi yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Askıda Ekmek uygulaması ile 43 ilde ihtiyaç sahipleri ücretsiz ekmek alabiliyor.

Askıda ekmek 4 yılda çığ gibi büyüdü 43 ile ulaştı!

Dünya Gıda Örgütü verilerine göre; yılda 805 milyon insanın (dünya nüfusunun yüzde 11,3’ü, gelişmekte olan ülke nüfuslarının yüzde 13,5’i) yetersiz beslendiği, yaklaşık 10 milyon insanın ise açlık ve yetersiz beslenmeden hayatını kaybettiği dünyamızda, yıllık 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Bu israfın ekonomik değeri ise yaklaşık 1 trilyon dolar. Bir başka deyişle israf edilen veya kayba uğrayan gıda miktarı dünya gıda üretiminin üçte biri. Gelişmiş ülkelerde çöpe atılan gıdaların yüzde 40'ı, aslında yenebilecek durumda.

Ekmeğin yüzde 5.4'ü israf ediliyor

Günümüzde Türkiye’de üretilen ekmeğin yüzde 5,4’ü çöpe gidiyor, bu da günde 4,9 milyon adet ekmek anlamına geliyor.

Bir elin verdiğini diğer el görmüyor

Gıda israfına karşı bugüne kadar yapılmış en kapsamlı kampanya Toprak Mahsulleri Ofisi’nin “Ekmeğini İsraf Etme” kampanyası. Bu kampanyayla günde 1 milyon 50 bin ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı.

TUİK’in 2015 verilerine göre Türkiye'de hane halkının yüzde 22,4'ü yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bu yaklaşık 17 milyon kişi demek. Askıda Ekmek hem ihtiyacı olanlar için bir sosyal sorumluluk projesi hem de ısrafı önlemenin bir yöntemi. Nasıl mı? Fırınlarda bir tablo var, o panoda 'askıda 10 adet' ya da 'askıda 20 adet ekmek var' yazıyor. Fırına ekmek almaya gelen vatandaş bir ekmek bana bir ekmek askıya diyor ve iki ekmek parası veriyor. Kendi ekmeğini alıp gidiyor, diğer ekmek askıya çıkıyor. Ardından da ihtiyacı olan vatandaş, fırına girdiğinde kimseye bir söz söylemeden askıdaki ekmeklerden ihtiyacı olduğu kadar alıyor. Böylece ihtiyaç sahipleri başkalarına da minnet etmemiş oluyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun verdiği bilgilere göre dört yıl içinde Türkiye’de 43 ilde Askıda Ekmek uygulaması yapılıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir dışında Ardahan’dan Balıkesir’e Şırnak’tan Trabzon’a bir çok il ve ilçede fırınlarda yardıma ihtiyacı olan vatandaşlar için askıda ekmek uygulaması sürüyor. Bu illerdeki fırınların da yüzde 45’inde askıda ekmek uygumalısı var. İstanbul’da Esenler Belediyesi bu uygulamayı başarıyla uyguluyor, ilçedeki 60 fırından 26’ında askıda ekmek uygulaması var. Uygulamadan 300 aile yararlanıyor ve günlük 1000 ekmek ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor.

Haberin Devamı

Haberin Devamı