Fukaralığa veda

Haberin Devamı

Bugün hem Başbakan Erdoğan’ın AB ziyareti hem Para Politikası Kurulu toplantısı var. Öncesinde piyasa gerildi. Dolar haftayı 2.25 TL (sepet 2.65 TL) ile tarihi rekor kırarak açtı. Sonra biraz gevşedi. Sert hareketler olabilir.

Merkez Bankası faiz artışına gidecek mi? Rivayet muhtelif; papatya falı açan çok... Mali piyasa faizin yükselmesi için tam saha pres uyguluyor. Ama çoğunluk faiz-dışı tedbirler öngörüyor. Bence Brüksel’den gelen mesaj daha kritiktir. Bekleyelim, görelim.

Dünya iktisat tarihi

Türkiye’de tartışma gene faiz-kur kısır döngüsüne saplandı. Önemli; ama fazlası beni sıkıyor. İçeriği zengin konular atlanıyor. Örneğin son dönemde çok ilginç kitaplar yayınlanıyor. Geçen hafta Minsky’nin kitabını tanıttım. Devam ediyorum.

Gregory Clark: Fukaralığa Veda Dünyanın Kısa İktisat Tarihi (çev. E. Demircioğlu; İstanbul Bilgi Üniversitesi yay. İstanbul 2013). İktisat tarihçisi yazarı 19’uncu Yüzyıl başında İngiltere ve Malthus uzmanıdır.

Başlıkta özetlenen temel tezler aslında iyi biliniyor. Daha önce çok yazıldı. Bu kitabın özelliği ne? Uzun ve karmaşık bir tarihi süreci kısa ve öz şekilde, okuyucu dostu bir üslupla sunuyor. Ayrıntılar içinde kaybolmuyor.

Büyük dönüşüm

Pazar akşamı Chelsea-ManU maçını mahallede (Timothy’s) dostlarla seyrettim. Gene eski günler açıldı. Laf son 40-50 yılın büyük değişimine geldi. Yeni nesillerin bilgisizliğinden (ve ilgisizliğinden) şikâyet ettik. İhtiyar muhabbeti...

Aslında süreyi geriye doğru birkaç yüzyıl uzatınca daha da çarpıcı oluyor. Son iki-üç yüzyılda insanoğlunun önceki tarihi ile gerçek bir kopuş yaşandı. Teknolojide, üretkenlikte, yaşam kalitesinde inanılmaz bir dönüşüm gerçekleşti.

Modern toplumlar buraya nereden ve nasıl geldi? Büyük dönüşüm nasıl ölçülür? Kritik anları nelerdir? Kitabı edinmenizi ve okumanızı hararetle öneriyorum. Bugünü daha iyi anlarsınız. Ufkunuz genişler; vizyonunuz zenginleşir.

DİĞER YENİ YAZILAR