Nisanda brüt kamu borcu

Haberin Devamı

İçeride piyasalara sükûnet hâkim. Gösterge faizde artış durdu; hatta dün cüzi bir gevşeme belirdi. Döviz kuru yeni yüksek düzeyinde yatay seyre geçti. Döviz sepeti 2.12 TL sınırını şimdilik aşacak gibi durmuyor. Merkez Bankası hedefleri ile uyumludur.

Mayıs kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi yayınlandı. Sanayi üretimi açısından ikisi de öncü gösterge sayılabilir.

Mevsim etkisi arındırılmış kapasite kullanımında nisana göre artış var. Ama hâlâ geçen yılın altındadır. Reel kesim güveni ise belirgin şekilde geçen yılın üzerine çıkıyor. Üretimde ılımlı toparlanma işaretidir.

Merkezi yönetimin borcu

Bütçe disiplininin sürmesi kamu borcuna eski önemini kaybettirdi. Gündeme para politikası tartışmaları hâkim oldu. İlk çeyrek sonuçlarını değerlendirme fırsatını bulamadım. Bugün bakıyorum.

Kamu borcunun esas gövdesini merkezi yönetimin borcu oluşturur. Hazine’nin doğrudan borcunu gösterir. Her ay yayınlanıyor. Nisan verileri geçen hafta çıktı. Brüt borç olduğunu vurgulayalım.

Nisan sonunda Hazine’nin toplam (brüt) borcu 540 milyar TL’dir. Milli gelirin üçte biri eder. 394 milyar TL’si (yüzde 73) TL ile, 147 milyar TL’si (yüzde 27) dövizledir. Döviz borcunun tümü (82 milyar dolar) dış borçtur. Dövizle iç borç üç yıl önce bitti.

Reel borç azalıyor

Resmin daha iyi görülmesi için tabloya 2001 ve 2012 sonu verilerini ekledim. Son iki sütun enflasyonu arındırdıktan sonra bugünü 2012 ve 2001 sonu ile karşılaştırıyor (reel değişim).

Bu yılın ilk dört ayında reel kamu borcu yüzde 1,4 geriliyor. Yani enflasyondan yavaş artıyor. 2001’le karşılaştırınca düşüş daha belirginleşiyor: Yüzde 6,5. Dikkat: TL borcu artarken döviz borcu azalıyor. Düşük faizin sırrı buradadır.

DİĞER YENİ YAZILAR