Siber spekülasyon

Haberin Devamı

Şubat’ta cari işlemler dengesi 5.1 milyar dolar açık verdi. Piyasa tahmini tam tuttu. Yıllık açık 1 milyar dolar artışla 48.4 milyar dolara yükseldi. Ancak altın ticareti kökenli parazitler sürüyor. Ayrıntısına önümüzdeki ay girerim.

Altın ticareti milli geliri nasıl etkiledi? BETAM’dan Zümrüt İmamoğlu TÜİK’in yeni yayınını yolladı. Gözümden kaçmış. Altın ticaretini yatırımlara ekliyor. İlginç! TÜİK’den ek bilgi almaya çalışacağım. Mutlaka döneceğim.

Mali piyasalar heyecan içinde bu hafta yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısına odaklandı. Faiz indirimi kesin görülüyor. Ama hangi faizin ne kadar indirileceği kestirilemiyor. Sürpriz bekleyenler de var.

İnternet parası

Sözcükte tereddüt ettim. İnternet alemi için eski Yunancadan türetilen “cyber” ön takısı kullanılıyor. İnternette araştırdım. Türkçe “siber” yerleşmiş. Fizik varlığın ikinci planda kaldığı “sanal” dünyayı ifade ediyor.

Siber parayı beş ay önce tanıttım (“İnternette devletsiz para”-16/10/12). İngilizce “Bitcoin” deniyor. Türkçesi “Bitsikke” olabilir mi? Ek bilgi için resmi sitesine (www.bitcom.org) bakabilirsiniz. Yazımı şöyle bitirdim.

“Saçma sapan uçuk bir proje mi? Doğrusu bilemiyorum. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Gelişmiş ülke merkez bankaları ortalığa böyle para saçarken yeni neslin onların paralarına alternatifi internette üretmesi beni şaşırtmaz.”

İnsan spekülatör doğar

Twitter’e katıldığımı söyledim (@AS_Akat). “Bitcoin” fırtınasından o sayede haberim oldu. Tutucu davranmayıp zamanında biraz “Bitcoin” alabilirdim. Nesil farkı burada; sanal paraya güvenemedim.

Diğer paralara karşı fiyatına “Bitcoin kuru” diyebiliriz. Uzun süre 10-15 dolarda gezindi. Ocak’ta yükselişe geçti. Mart’ta hızlandı. Geçen hafta aniden koptu. Perşembe (sıkı durun) 266 dolara tırmandı. Ama Cuma 54 dolara geriledi.

Hollanda’nın lale çılgınlığını anımsadım. İnsanoğlu spekülasyonu seviyor. Önce lale soğanı, sonra altın, şimdi internet parası... Arzı kısıtlı bir varlık daima bulunuyor. İnternet çocukları da spekülasyonu sanal varlıkla yapıyor. Başka ne beklenir?

Ek bilgi için www.bruegel.org ve www.ft.com sitelerinde “Bitcoin” arayın.

DİĞER YENİ YAZILAR