Gazete Vatan Logo

Artvin’de 3 kilometrelik insan zinciri

Artvin’de maden ocağına karşı çıkan halk, tek sıra insan zinciri oluşturdu

Artvin’de 3 kilometrelik insan zinciri

Artvin’in Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe Mevkii’nde gümüş, bakır ve altın aranacak maden sahasını kapsayan alanda bakır madeni için ’ÇED olumlu’ raporu verdi. Bölge halkı bu karar üzerine mahkemeye başvurdu. Rize İdare Mahkemesi bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Rize İdare Mahkemesi keşif heyetinin gelişi öncesi otobüslerle Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe Mevkii’ne çıkan ve maden karşıtı pankartlar taşıyan yaklaşık 1500 Artvinli, tek sıra halinde 3 kilometrelik insan zinciri oluşturdu. Bölge halkı, ’Genya dağı ve Cerattepe Artvin’in kalbidir, dokunma yanarsın’ yazılı büyük bir pankartı açtı, ’Madene hayır’ sloganları attı. Mahkeme heyetini bekleyenler hep bir ağızdan ’Madenciler geliyor, kovacağız onları’ dizeleri ile türküler söyledi.

Artvinlilerin Avukatı Bedrettin Kalın tepkilerinin nedenini şöyle anlattı:

Aldatmaya yönelik

“Bölgede 20 endemik bitki türü var. Flora ve fauna açısından çok zengin. Sadece Türkiye’de bulunan iki yırtıcı kuşun göç yolu. 21 memeli hayvanı barındırıyor. Artvin’in tüm içme suyu kaynakları bu bölgede. Çevre Düzeni Planı ÇED raporuna eklenmiş. Maden sahaları bu Çevre Düzeni Planı’nda yok. Ama bu dosyaya konarak sanki Çevre Düzeni Planı’nda bu sahalar varmış gibi gösterilmiş. Bu, mahkemeyi aldatmaya yöneliktir.”

Haberin Devamı

Olağanüstü önleme tepki

Keşfin yapılacağı alan giden yol polis tarafından kesildi, aralarında Jandarma Komando Taburu’ndan gelen askerlerinde bulunduğu yaklaşık 500 kişilik jandarma ekibi çevrede güvenlik önlemi aldı. Vatandaşlar olağanüstü önleme tepki gösterdi.