Gazete Vatan Logo

‘Tatilsepeti’ne 2 milyon $ doldurdular

Suat Gücel, Kaan Karayal ve Nedim Paltura... Lisede cep telefonu almak için parti organizyonu düzenliyorlardı. Talep çok olunca 22 yaşında DLT Tour yani Daltonlar’ı kurdular. Ardından tatilsepeti.com’u. Şu an yıllık ciroları 2 milyon dolar

Her şey, Galatasaray Lisesi’nde okurken Kaan’ın (Karayal) kendisine “Okuldaki öğrencileri Uludağ’a götürürsem ne kadar kâr ederim” sorusunu sormasıyla başlıyor. Bu fikri kıskanan Suat (Gücel), Kaan’a rakip olma kararı alıyor. Öğrenciler ise şaşkın... “Kimin etkinliğine katılsam acaba” diye kara kara düşünüyor. Onlar da bu durum karşısında “Birlikten kuvvet doğar” diyerek güçlerini birleştirme kararı alıyor. İlk önce 60, daha sonra 300 kişilik bir parti organize ediyorlar. Dalton’s’un isim babası ise Suat... 300 kişilik Uludağ parti organizasyonu için hazırlanan afişin bir kenarına minik harflerle Dalton’s Organizasyon yazıyor. Bu da kısa sürede okulda ve Uludağ’da marka olmalarını sağlıyor. Uludağ’daki en büyük üç oteli kapatarak profesyonel organizasyon şirketlerinin işlerine engel olmaları sayesinde sektördeki ilk “düşmanlarını” kazanıyorlar. 1200 kişilik parti organizasyonuyla jübile yapıyorlar. Ve lise hayatları son buluyor. Kaan ilk kazandığı parayla Timberland, Suat cep telefonu alıyor. Üniversiteye hazırlanmak için organizasyonlara bir yıl ara veriyorlar. Üniversiteyi kazanınca da ayrı ayrı okullara savruluyorlar! Ancak harçlarını kazanmak için yeniden “parti” kararı alıyorlar. Ayrı şehirlerden Uludağ organizasyonları düzenliyorlar.

Parasız kalınca bir arada günlerce kafa patlattık
Üniversite bittiğinde yeniden nasıl bir araya geldiklerini ise Kaan şöyle anlatıyor: “Üniversite bittikten sonra baktık ki bu işe bulaşmışız ve bu işi yapmayı çok iyi biliyoruz yeni bir arayışına girmenin anlamı yok diye düşündük. Caddebostan’da bir dükkan açtık. Fakat yılın belli dönemleri para getiren, büyük bir bölümünde iş olmayan masraflı bir uğraş haline gelince maddi sıkıntıya girerek yeni arayışlar içine girdik. Uzun süre kafa patlattıktan sonra turizm ruhsatı alarak insanları 12 ay tatile gönderebilecek bir sistem oluşturmak için kolları sıvadık. Tatile gitmek isteyen bir kişinin, tek bir internet adresine girerek, bütçesine uygun oteli, ulaşım şeklini belirleyerek rezervasyon yapabilmesini, ayrıca oteller arasında kıyaslama, seçtikleri otelin dezavantajlarını görebilme, çıkabilecek sorunları önceden öğrenebilmek gibi lükslere sahip olmaları gerektiğine karar verdik.” Amerika’da yaşayan bilgisayar mühendisi arkadaşları Nedim Paltura’yı arayarak acilen gelmesi gerektiğini, harika bir iş bulduklarını ancak işin internet kısmında Nedim’in olması gerektiğini söylüyorlar.

20 bin kişiyi sorunsuz bir şekilde tatile gönderdiler
İşte bu üç Dalton’s kafa kafaya vererek www.tatilsepeti.com’u yaratarak yılın 12 ayı insanları kusursuz tatillere götürmeye başlıyorlar. Tatilsepeti adresinin yüzde yüz performansla çalıştığı, şu ana kadar 20 bin kişiyi tatile sorunsuz götürdüklerini düşünürsek 26 yaşında turizm sektörüne damgalarını vuruyor olmaları büyük başarı. Suat, Dalton’s ve tatil sepetinden gayet memnun. Ancak bunla sınırlı kalmanın olanaksız olduğunu düşünüyor. “Her şeyin en iyisini yapabilecek bir ekibim ve ortaklarım var. On yılda bu noktaya geldiğimize göre, deneyimlerimizle bir on yıl sonra bu konuda tek isim olduğumuz gibi, bir çok sektöre yayılmayı amaçlıyoruz. Hiçbir zaman bu kadar büyüyeceğimizi düşünmemiştik, ancak artık potansiyelimizin ne olduğunun bilincindeyiz.” Kaan işin en kötü tarafının kendi tabiriyle ’yenen kazıklar’ olduğunu söylüyor: “Ticaret zeka gerektirir ancak yapılmaması gereken kurallara uymayarak her seferinde hataya düşüyoruz. Ticarette ilk kural, kimseye güvenme ikinci kural, kimseye borç verme! Bu iki kuralı çiğnediğinizde kazık yediğinizin farkına varmanız geç olmuyor.“

Günde 15 bin kişi ‘tıklıyor’
- 2003 yılının ilk üç ayında 1 milyon dolar ciro yapmışlar ve bunu yaptıklarında ise yaşları 23’müş. Şu anki yıllık ciroları 2 milyon dolar. Suat’ın hayali cep telefonu fabrikası kurmak.

- Tatil Sepeti’nin sitesini şu anda günde 12 ile 15 bin arasında kişi ziyaret ediyor. Kuruluş şimdiye kadar 15 bin kişiyi tatile göndermiş.

- ‘Tatilsepeti.com’, ilk gün sadece bir rezervasyon almış. Reklam vermeye başladığı, 7-8-9 Haziran günlerinde ise 3 binden fazla kişi tarafından ziyaret edilmiş.

www.tatilsepeti.com


Haberin Devamı