Gazete Vatan Logo

Tarihe geçen ilk transeksüel

Bu hafta vizyona giren yapımlar arasında dört dalda Oscar adaylığı bulunan The Danish Girl ve merakla beklenen Deadpool ön plana çıkan yapımlar.

Tarihe geçen  ilk transeksüel

Amerikalı yazar David Ebershoff’un aynı adlı kitabından uyarlanan, Tom Hooper’ın yönetmenliğini üstlendiği yapım, Danimarka’da ünlü bir ressam olan Einar Wegener’in (Eddie Redmayne) cinsiyet değiştirme sürecini ele alıyor. Yönetmenin ele aldığı dönemi önceki filmlerinde de başarıyla anlattığı malum. Hooper, bu filmde de izleyiciyi 1926’nın Kopenhag’ında karşılıyor.

Ressam Wegener, evli olmasına rağmen küçüklüğünden beri içinde kadınlığa ait tohumları taşıyan ve bunu keşfeden birisi. Vücudunu kişiliğine aykırı buluyor; kadın kıyafetleri giyip, makyaj yapıp eşine poz veriyor, onunla ‘Lili’ kimliğiyle partilere katılıyor. Çırılçıplak bir şekilde aynanın karşısına geçip kendini incelediği sahne ise, bütün bu duyguların dışavurumu niteliğinde.

Oyunculuklar başarılı

Wegener, ilerleyen bölümde doktorların koyduğu “deli” teşhisine, akıl hastanesine kapatılma riskine rağmen yılmıyor. Günü geldiğinde ise geri dönülemez bir karar alıp, tarihte cinsiyet değiştiren ilk kişi olarak bambaşka bir insan oluyor. Ona bu yolda eşik eden karısının (Alicia Vikander) yaşadığı duygusal çalkantılar ve yaptığı fedakarlık ise ayrı bir alkışı hak ediyor. Sergilenen oyunculuklar tatmin edici nitelikte. 2014’te Stephen Hawking’i müthiş bir performansla canlandıran Redmayne, yer yer abartıya kaçan mimikler ve davranışlar gözardı edilirse bu filmde de rolünün hakkını vermiş. Vikander ise üzerine düşeni fazlasıyla yerine getiriyor. Sinematografik açıdan da tablodan çıkmışcasına yansıtılan karelerin görsel bir doyum sağladığını söylemek mümkün. Ancak senaryoda Wegener’in yaşadığı dönüşümün psikolojik boyutu yeterince irdelenmiyor. Küçüklüğünde yaşadığı olay sunularak bu dönüşüm sürecinin teğet geçilmesi filmin eksi hanesine yazılabilir. Unutmadan hatırlamakta fayda var; film dört farklı kategoride Oscar’a aday. (En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Kostüm Dizaynı ve En İyi Prodüksiyon Tasarımı)

Haberin Devamı

Hınzır bir süper kahraman

Marvel ve çizgi roman hayranlarının merakla beklediği Deadpool nihayet vizyonda. Tim Miller’ın yönettiği ve Ryan Reynolds’un süper kahramana hayat verdiği filmin konusu şöyle: Tedavilerle hayatta kalma şansı olmayan Wade Wilson’un ‘Weapon X’ adlı bir programa katılması ve yaşamının ebediyen değişmesi... Umursamaz, hınzır ve mizahi anlayışıyla Deadpool, kendi kategorisinden farklı bir çizgide.

Haberin Devamı