Gazete Vatan Logo

Şarabını söyle Angelina sofrana gelsin

Şarabını söyle Angelina sofrana gelsin

Dünyaca ünlü starlara ulaşmak pek de mümkün olmayabilir. Ancak ürettikleri şaraplarla yemek sofralarınızı renklendirmek sadece cebinizdeki paraya bağlı. İster kırmızı, ister beyaz ya da roze. İşte ünlülerin kendi isimleriyle ürettikleri şaraplar ve öyküleri...

Son dönemde yıldızlar sadece içtikleri değil, ürettikleri şaraplarla da gündemde. Bu konuda tam sayı vermek mümkün değil. Ama araştırmalar yüze yakın ünlü ismin şarap ürettiğini ortaya koyuyor. Kimi sadece markalarla ortaklık kurarak şaraba ismini verirken, kimi üretimin her aşamasında bizzat yer alıyor. Tabii onların isminin bu işe karışması şarabın fiyatına da yansıyor. Araştırma şirketi Nielsen’ın verileri bir şişe şarabın ortalama fiyatının dokuz dolar olduğunu ortaya koyuyor (tabii Türkiye’deki vergileri hesaba katmazsak). İşin içine ünlü isimler girince bir şişe şarap ortalama 20 dolardan satılıyor. Üstelik ismini verenin ününe göre fiyat da yükseliyor. Yıllardır piyasanın içinde olanlar şaşkın. Zira bu şaraplar pek çok degüstatörden de tam not alıyor.

Barrymore’un sosyal sorumluluk şarapları



Şarap tutkusuyla bilinen Drew Barrymore’nun tercihi ise Pinot Grigio üretiminden yana. Yıllarca İtalya’ya şarap satın almak için seyahatler yapan Barrymore daha sonra kendi de şarap üretmeye karar vermiş. Bağ satın almak için seçtiği yer İtalya’nın kuzeyi. Barrymore üretimden, şarapların etiketlerinin tasarıma her aşamayla yakından ilgilendiğini söylüyor. Şaraplar internette 19 dolara satılıyor. Kazanılan para ise sosyal sorumluluk projelerine aktarılıyor. Bugüne kadar Barrymore’un altı bin şişe şarap sattığı belirtiliyor.



Beckham’ların özel şarapları

Şarap konusunda iddialı olanlardan biri de Victoria ve David Beckham çifti. Beckham 2008 yılındaki doğum gününde eşine Kaliforniya’da bir üzüm bağı satın almıştı. Henüz satışa çıkarılmasa da çift o günden beri özel günlerde aileleri ve arkadaşları için şarap üretiyor.

‘Brangelina’ şarapları yok satıyor

Şarap piyasasındaki en ünlü çift şüphesiz Brad Pitt ve Angelina Jolie. Mart ayında 135 dolardan satışa sundukları altı bin şişe “Miraval Rose2012” isimli şarap sadece beş saatte satıldı. Geçen hafta boyunca meme kanserine yakalanma riskine karşı meme implantı yaptırdığı haberleriyle gündemden düşmeyen Jolie büyük bir şarap tutkunu. Şaraplarının ismi de 2011’de Fransa’da 50 milyon dolara aldıkları Miraval Şatosu’ndan geliyor. Ünlü çift ilk başta yazlık ev olarak satın aldıkları şatoda bugün sahip oldukları 400 hektarlık bağda şarap üretiminin her aşamasında aktif rol alıyorlar. 1970’lerde ses kayıt stüdyosu olarak kullanılan bu şatoda Sting, Gipsy Kings, Cure, Cranberries ve Sade gibi birbirinden ünlü isimler albüm çalışmaları yapmış. Anlaşılan o müziklerin kalitesi zamanla toprağa, oradan da üzüme geçmiş.

Fergie’nin aile ‘bağ’ları

Black Eyed Peas grubunun solisti Fergie’nin Kaliforniya’da ‘Ferguson Crest’ ismiyle ürettiği şaraplar ABD’de hayli popüler. Sekiz Grammy ödüllü Fergie şarapçılık konusunda da ince
eleyip sık dokuyor. Babasıyla 2007’den bu yana üzüm yetiştiren Fergie, ilk şarabının üretimine geçen yıl başladı. Fergie “çok özel üretim yaptığını” anlatırken, bağındaki üzümlerin elle tek tek toplandığı ayrıntısını veriyor.

Godfather’dan ‘Şarapların Babası’na

Şarap üretiminin en eski ismi ise Francis Ford Coppola. Ünlü Godfather serisinin yönetmeni şarapçılığın da ‘babası’ olarak biliniyor. Coppola 1969’da çektiği Rain People filminden dönerken Kaliforniya’nın Napa Vadisi’nden geçmiş ve bölgeyi çok sevmiş. Coppola birkaç yıl sonra Godfather’dan kazandığı parayla Napa Vadisi’nden eşi ve çocuklarıyla beraber yaşayabilecekleri yazlık bir ev almış. Coppola’nın aldığı bu ev 1800’lü yıllarda Kaliforniya’nın en ünlü şarabını yapan bir şaraphaneydi. Satın alma amacı sadece yazlık olarak kullanmak olsa da anlaşılan Coppola evin tarihine karşı koyamaz. Coppola serveti artıkça evin etrafındaki arazileri de satın alarak bağını genişletir. 1995’ten sonra da organik şarap üretimine el atar. İtalyan göçmeni olan dedesinin ev yapımı şaraplarını içerek büyüyen Coppola bu konudaki iddiasını kısa sürede ortaya koydu. Ürettiği Rubicon şarabının 1997 rekoltesi 95 puan alarak en iyi şaraplar arasına girmeyi başardı. Coppola köpüklü şarap serisini ise kızı Sofia’ya adadı. Coppola’nın şaraplarının ortalama satış fiyatıysa 200 doları buluyor.

Haberin Devamı