Gazete Vatan Logo

´Saç boyatır gibi dövme yaptırmayın´

Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nuri Battal ile dövme sildirme işlemini konuştuk

Tuğçe Kazaz, Tuba Ünsal, Yeşim Erçetin, Ece Gürsel, Selin Toktay... Hepsi sevgililerinden ayrıldıktan sonra dövmelerini sildiren isimlerden. Ünlü şarkıcı Hadise de sevgilisi Sinan Akçıl ile tanıştığı günü koluna kazıyanlardandı. O da yakın zamanda ilişkisine de dövmesine de veda etti... Dövme yaptırmak ne kadar kolaysa sildirmek bir o kadar zor. Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nuri Battal ile dövme sildirme işlemini konuştuk.

* Dövmeden tamamen kurtulmak mümkün müdür?
Görüntüde evet. Eskiden dövme sildirmek için elimizde seçenek yoktu. Lazerin çıkması ile işin şekli değişti. Dövme yüzyıllardır vücut estetiği için çeşitli boyaların iğne ile ciltte şekiller oluşturarak yapılan bir kalıcı boyama tekniği. Bazı dövmeler geleneksel nedenlerle, bazıları ise süs amaçlı yapılıyor. Dövme yerine göre kimi zaman estetik oluyor, yerine göre de yaptıran tarafından sonradan istenmediği için çıkarılmak isteniyor. Dövme sahibi zaman içinde dövmelerini sildirmek veya yenilemek ihtiyacı hissediyor. Dövmeleri çıkarmak yapılması kadar kolay olmamakla birlikte, gelişen son sistem lazer teknolojileri ile dövme sildirmek çok kolaylaştı.

* Eski yöntemlere baktığınızda gelişen teknolojiyi nasıl tarif edebiliriz?

Eskiden dövme olan bölgedeki deri çıkartılıp deri nakli yapılıyordu. Onlar iz bırakan, hem de ciddi ameliyat sonuçları ortaya çıkaran işlemlerdi. 5-6 yılda lazerlerin ileri düzey olması ile birlikte cildin altına geçebilen ışınlar çıktı. Dövme yapıldığında boya tanecikleri iğne ile deri altına itiliyor ve kan damarları çevresindeki makrofaj denilen hücreler tarafından hapsedilip burada kalıyor. Dövme yapıldıktan yaklaşık 2-3 ay sonra da o bölgeye kalıcı olarak yerleşiyor. Makine ile yapılanlarda boya pigmentler daha çok derinin üst katmanlarına yerleşirken, amatör dövmeler elle düzensiz yapıldığı için derinin değişik tabakalarında kalabiliyor. Lazer ile dövme silme tedavisinde dövmenin nasıl yapıldığı büyük önem taşıyor. Derinin altındaki pigmentleri parçalayan lazerler ortaya çıktığından beri dövmelerden kurtulmaktan sorunsuzca kolaylaştı.

* Sildirme işleminde mevsim faktörü önemli midir?

Dövme silme işlemine başlanan bölgenin güneşten korunması gerekir. Çünkü dövme silme işleminin yapılacağı yüzeyin güneşten uzak tutulması gerekir. Özellikle bronz tenlerde uygulamak sakıncalıdır. Derinin renginin açılmasını beklemek lazım. Bronzlaşma sonucu pigmentasyon arttığı için cilt koyulaşır ve lazer ışınları bu koyulaşmış pigmentleri görerek cildin etkilenmesine, lekelenmeya ve yanıklara sebep olabilir.

Bir kerede dövme yok olmaz 3 il 10 seans arasında sonuç alınır

* Silim işleminde dövme renginin de faktörü var mı?

Lazerler renklere göre değişkenlik gösteriyor. Mesela siyah, kırmızı, yeşile uyumlu lazerler ayrıdır. Lazerler cilde katiyen zarar vermiyor. En kolay çıkan renkler siyah ve lacivert. Dövmeler sıklıkla karbon veya demir oksit bazlı siyah boyalarla yapılır. Kırmızı renk civa, kadmiyum ve demir, mavi renk kobalt, yeşil renk krom, beyaz renk titanyum maddeleri içeriyor. Lazer ile dövme tedavisinde dövmenin renklerine göre değişen çeşitli dalga boylarında lazerler kullanılıyor. Fakat başarı hepsinde farklı. Özellikle dövmenin rengi çok önemli. Lazer, bazı dövme renklerini kolayca silerken bazı renklerde tekrarlar gerekebilir. Renk açıldıkça zorlaşıyor, çünkü lazerin görmesi de zorlaşıyor. En zor çıkan renk kesinlikle sarı.

* Genellikle ne gibi dövme şekilleri ile karşılaşıyorsunuz?

Haftada 3-4 hasta ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Yaş aralığı ile değişken. 17 yaşında da 50 yaşında da hastamız var. Sevgili isimleri sildiren daha çok... Parmağına sevgilisinin ismini yüzük yaptırmış ya da eski eşinin adını yazdırıp boşanmış, figür yaptırmış ve sıkılmış... Dövmeyi silmek yapmak kadar kolay değil. Dövme yaptırmadan önce iyi karar vermek lazım. Saç boyatır gibi dövme yaptırmamak gerek.

* Kaç seansta kalıcı bir sonuç elde ediyorsunuz?

Bir kerede dövme yok olamaz. Dövmenin tipine ve büyüklüğüne bağlı seanslar da değişiyor. 3 ile 12 seans arası... Dövmenin profesyonel ya da amatör olması bile etkili olabiliyor. Hapishanelerde yapılmış amatör dövmeler vardır. Onlar derinin içinde değil altında olduğu için çıkarmak daha zor. Profesyonel dövmeleri çıkarmak çok daha kolay. Eğer dövme çok acımayacak bir yerde ise bölgeyi krem ile uyuşturuyoruz. Zor bir yerdeyse lokal anestezi uyguluyoruz. İlk seansta yüzeysel bir yanık oluşuyor. Bir iki hafta içinde iyileşiyor. 3 hafta ya da bir ay sonra ikinci seansa geçiyoruz. Eğer sağlıklı koşullarda dövme silim işlemi yaptırıyorsanız, kesinlikle hiçbir zararı da olmuyor.

Sildirmek yaptırmaktan daha pahalı!

Dövme sildirme fiyatları rengi ve dövmenin boyutuna göre değişkenlik gösteriyor. Op. Dr. Nuri Battal, “Dövme sildirme, dövmeye verdiğiniz fiyattan çok daha maliyetli oluyor. Dövme, boya ve iğneden ibarettir. Lazer sildirme işlemi ise lazer cihazından... Bir lazer cihazının 120 bin euro fiyatının olduğunu düşünürseniz eğer fiyatı siz tahmin edin. Silim işlemi için ciddi bir teknoloji gerekiyor” diyor.
Eğer seansları doğru zamanlarda yaparsanız dövmeden tamamen kurtulacağınızı da vurguluyor.

Haberin Devamı