Gazete Vatan Logo

Pepee ile kuru fasulye yendi, zeybek oynandı!

Pepee ile kuru fasulye yendi, zeybek oynandı!

AYŞE KUCUROĞLU

akucuroglu@gazetevatan.com
www.twitter.com/aysekucuroglu

Ayşe Şule Bilgiç'i pek çok çoğumuz çizgi karakter Pepee'nin yaratıcısı olarak tanıyor. Oysa çok daha fazlası! Ünvanları saymakla bitmiyor; Düşyeri Çizgi Film Stüdyosu Kurucusu, çizgi film yaratıcısı ve Planet Çocuk TV GYY. "Bir çocuk samimi olup olmadığınızı çok net anlar" diyor.

Öncelikle hayırlı olsun yarattığın Pepee karakteri artık Planet Çocuk Kanalı’nda... İlk hafta nasıl geçti?

Şahane... Pepee'nin rüzgarı Planet Çocuk'ta hemen esmeye başladı ve hem Planet Çocuk hem de Pepee için bu birliktelik çok güzel sonuçlar doğuracağını ilk haftadan müjdeledi. Sadece ilk haftada kanalın tüm izlenme oranlarında yüzde 45’e varan bir yükseliş var.

Sen de kanalın Genel Yayın Yönetmenliği koltuğuna oturdun. Bir çocuk kanalı yönetmek aklında var mıydı?

Vardı. Biz Düşyeri'nde uzun zamandır çocuk içeriği üretiyoruz ve bir kanalımızın olması en büyük düşlerimizdendi. Planet Çocuk ile yollarımız 1,5 sene önce kesişti. Yüzde yüz yerli sermaye ile kurulmuş bir çocuk kanalı Planet Çocuk. Bir seyirci olarak izlerken bu kanalın sahipleri ile tanışmam gerektiğini hissettim. Onlara güçlü içerik gerekiyordu, bize de yayın gücü yüksek bir kanal. 2015 yılı itibarı ile güçlerimizi birleştirdik. Planet Çocuk şu an her şeyi ile bana teslim edildi. Büyük bir sorumluluk.



Çocukların hayallerine dokunmak nasıl bir his?

Tarifi çok güç. Çok körpe ve verdiğiniz her şeyden etkilenme oranı çok yüksek bir kitle çocuklar. Çocuk sektöründe iş yapan herkesin şu soruyu kendisine sorması gerektiğini düşünüyorum. “Biz, çocuklar üzerinden mi iş yapıyoruz yoksa çocuklar için mi?” Biz ilk günden beri çocuklar için işler yaptık, yapıyoruz. Onların hislerini, düşünce şekillerini ve ihtiyaçlarını biliyoruz. Birlikte düşler kuruyoruz. Bir çocuk ona karşı samimi olup olmadığınızı çok net anlıyor. O yüzden Türkiye’de çocuklar gönüllerini Düşyeri’nin yaptığı her işe açtı.



TÜRK ALIŞKANLIKLARI VE GELENEKLERİYLE EĞLENME

Bir Türk çizgi film karakteri yarattın. Gelecekte nerede görüyorsun Pepee'yi?

Çocukluğumuzda birçok yabancı çizgi filmini beğenerek seyrettik. Bu anlamda Pepee’nin de yurt dışında aynı etkiyi yaratabileceğine inanıyorum. Pepee'de yerel öğeler çok baskın ama global bir dili, evrensel bir görüşü de var.

Neydi Pepee’yi özel kılan?

Pepee hemen yanı başımızda olan ama hasret kaldığımız şeyi veriyor; bizi. Bir Türk çocuğunun Türk alışkanlıkları ve gelenekleri içinde eğlenebileceği fikrini hepimiz sevdik. Bu nedenle Pepee’yi oluştururken özellikle bizim değerlerimize sahip çıkan bir yapısı olmasına önem verdik. Bunu sağlamak adına da halay, horon, Trakya karşılaması gibi kültürümüze ait öğeleri ön plana çıkarmaya çalıştık. Bir çizgi filmde ilk defa kuru fasulye yendi; zeybek oynandı. Türk halkı Pepee’yi bağırlarına bastı.

KIRAÇ'IN HER KONUDA SONSUZ DESTEĞİNİ ALIYORUM

Planet Çocuk Kanalının Genel Yayın Yönetmeni olarak, çocuk yayıncılığında yapmayı düşlediğin özel projeler var mı?

Elbette. 2015 yılını Planet Çocuk yılı ilan ettik. Bu yıl biz tüm çocuk kanalları içinde Türkiye'nin en sevilerek izlenen çocuk kanalı olacağız. Düşyeri'nin ilk hayvan karakteri Pisi de Planet Çcouk'ta yayına giriyor. Pisi Müthiş bir Van kedisi. Kanalda yerli yapımlara ağırlık vereceğim.

Eşin Kıraç'ın projede desteği ne kadar büyük oldu?

Kıraç’ın her konuda sonsuz desteğini alıyorum ve Pepee üzerinde büyük emeği olduğunu söyleyebilirim. Kıraç “Pepee”deki şarkılar bir “anne doğallığında olmalı” dediği için, sözleri ve besteleri ben yapıyorum. Sonrasında Kıraç aranjelerini yapıyor ve o melodileri harika şarkılar haline getiriyor. Bölüm içindeki sahne müziklerini ise Kıraç'ın Garbiyeli müzik ekibinden değerli müzisyen arkadaşımız Nevzat Yılmaz yapıyor. Çocukların zihinsel yapılarına ve algılarını geliştirici melodiler kullanıyoruz.

Haberin Devamı