Gazete Vatan Logo

'Opera veya rock yap deyin onu da yaparım'

Banu Duran / bduran@gazetevatan.com

'Opera veya rock yap deyin onu da yaparım'

Fotoğraflar: Barış ACARLI

Şimdiye kadar yaptığı 370 eserin 200’ü hit olan Selami Şahin, rockçı’ların da gözdesi oldu. Duman ve Teoman ile verdiği konserde dinleyicilerin şarkılarını ezbere söylediği Şahin oldukça iddialı:

“Nerede çıkıyorsam ona göre program yapıyorum.
Dinleyicilerim gençlerse onların sevecekleri şarkıları seçiyorum. Daha tempolu ve sert okuyorum. Bana “Selami Bey opera yapın” deyin, yaparım. Hemen o dünyaya kapılıp uçuyorum.”

'Opera yap deyin onu da yaparım'

Yaptığı 370 eserin 200’ü hit olan Selami Şahin, “Bulunmaz Hint kumaşı değilim ama besteci olarak Türkiye’de en çok eser tutturan kişiyim; bununla da gurur duyuyorum” diyor ve ekliyor; “Her tür beste yaparım; opera veya rock yap deyin onu da yaparım.”

Konserleriniz maşallah büyük ilgi görüyor...

Yaptığım eser adedi 370, bunun 200’ü hit. Benim yaptığım şarkılar modern tarzda; bir ömür de geçse dinlenir. 45 yıl önce yaptığım sözü müziği bana ait olan ilk parçam Altın Kelebek ödülü aldı. Şimdiki konserlerimde bakıyorum gençler, bu ilk şarkım dahil hepsini ezbere biliyorlar.

Sizin için “rock dünyasının son favorisi” yazıyor gazeteler. Ne diyorsunuz?

Ben her türde beste yapmayı seviyorum. Başka bir besteci Batı müziği yapıyorsa öyle devam ediyor veya arabesk, türkü yapıyorsa da öyle... Bende Roman havası da var (Kasımpaşalıyım eli maşalıyım); Karadeniz türküsü de (Gürcü müsün Laz misun); türkü de var; hepsini yaptım. Zeki Müren 30 şarkımı okudu (Gitme Sana Muhtacım, Eskimeyen Dost)... Önceden Avrupa ülkelerinin bestelerini alıp üzerine söz yazıyorlardı. Yerli Türk bestecisi olarak ben ilkim. Her tür beste yapmayı seviyorum; bana “Selami Bey opera yapın” deyin; yaparım. Hemen o dünyaya kapılıp uçuyorum. İçem diye Urfa türküsü bile yaptım; İbrahim Tatlıses okudu.



Henüz tam bir rock şarkısı yapmadınız ama değil mi?

Kumaş çok güzelse, terzi onu giyecek kişiye uydurur. Henüz bir rockçıya şarkı vermedim ama istesinler rock şarkı da gayet rahat yaparım.

Athena, Duman, Teoman ve siz beraber konser verdiniz. Benim ne işim var burada demediniz mi?

Onlarla aynı sahnede olmaktan çok mutlu oldum. Bakınız, ben dört mevsimi yaşıyorum. Nasıl ki yazın pardesü veya kazak giymiyorsun ama kışın da kısa kollu giymiyorsun. Yani nerede çıkıyorsam ona göre program yapıyorum. Mesela Cuma akşamı Günay’da sahne aldım. Günay’a gelenlere göre program yapıyorum. Fakat Jolly Joker’de çıktığımda da gençlerin seveceği şarkıları seçiyorum. Vodafone konserlerinde de öyle oldu; orkestram gençlere hitap edecek şekilde çaldı. Ben de okuyuş şeklimi değiştirip onların seveceği gibi okudum. Daha tempolu, daha sert okudum. Ortama uyum sağlamak önemli.

Rock müzik dinler misiniz?

Her tür müzik dinlerim, yeter ki iyi olsun. Ama en çok senfoni orkestralarını dinlerken kendimden geçiyorum.

Asi bir tarafınız var mıdır?

Vardır. Aslan burcuyum. Burcuma tam olarak uyarım; kimse bana emretsin istemem. Başına buyruk bir yanım vardır.



'ŞİMDİKİ BESTELER MEVSİMLİK; KALICI DEĞİL'

Sonradan bestekar olunur mu; yoksa Allah vergisi mi?

Ben Antakya’nın Suriye sınırına yakın bir köyünde doğdum. Elektirik, yol, telefon yok. Suyu da çeşmeden alırdık. Anne baba çok fakir. Annem Mısırlıydı, hiç Türkçe bilmezdi. Hatta ben Türkçeyi ilkokulda öğrendim. 16 yaşımda kalktım İstanbul’a geldim. Otelde çalıştım; lokantada komilik yaptım. Parkta yattığım günler bile oldu. Soğan ekmek yedim ama anne babama para gönderip onlara baktım. Anne babama yaptığım iyiliklerden dolayı Allah’ın bana ödül verdiğini düşünüyorum. Şu da var ki, çok çalıştım. Notaları bile kendi kendime öğrendim. Hiç kimseden ders almadım.

Şimdiki genç bestecileri beğeniyor musunuz?

Dün akşam yine benim yollarıma bakmışsın şarkısını 1974’te yapmışım.Bakın hala herkes bilir. Bir baba bir ağabey olarak şunu söylüyorum; yapılmamışı yapsınlar. Önemli olan mevsimlik değil kalıcı eser yapmak. Maalesef çoğu mevsimlik eser yapıyor. Çünkü hızlı yaşıyorlar.

Beğenmiyorsunuz yani...

İnsanlar beğeniyorsa saygım var; küçümsemem asla.

Avrupa ülkelerinde olsaydım özel jetle gezerdim demişsiniz...

Avrupaya baktığınızda besteci 2 şarkısı tuttuğunda servetinin miktarını bilemez; özel uçaklar vs. Bazen ‘acaba Avrupa’da mı doğsaydım’ diyorum. Ama benim Türkiye sevgim çok fazla... Biz de umarım bir gün hakkımızı fazlasıyla alacağız. Selami Şahin olarak hak ettiğim parayı alamadım maalesef; 10 lira aldıysam hakkım 100 liraydı. Fakat insanlar beni seviyorsa, çıktığım her yer full ise bu en büyük servet.

İyi beste yapmanın sırrı?

“Bugün beste yapacağım” diye masa başına oturmam; aniden ilham gelir; ben tak yaparım besteyi! Fakat bazen yazdığım melodi içime sinmiyor; yırtıp atıyorum. Bazen söz müzik beraber geliyor bazen de sadece müzik... Şarkıcının sesine göre beste yaparım.

'ENRICO MASIAS’IN YENİ ALBÜMÜNDE BESTEM VAR'

- Bekarken yaşadığım aşklardan esinlenip beste yaptım. Şimdi de arkadaşlarım anlatıyor yaşadıklarını. Onlardan ilham alıyorum, kendimi onların yerine koyuyorum. Eşim için Özledim, Namert Olayım; annem için Tapılacak Kadınsın’ı yaptım. Muazzez Abacı’nın okuduğu Efendim şarkısını Hz. Muhammed (S.A.V) için yaptım.

- Enrico Masias’ın yeni yılda çıkacak olan albümünde benim de bir bestem yer alacak; bu benim için büyük gurur.



'ÇAPKINLIĞI ESKİDEN YAPTIM; ŞİMDİ MÜMKÜN DEĞIL'

Bu kadar çok aşk şarkısı yapmışsınız ama “kadınları hala tam çözemedim” demişsiniz...

Bir lafım vardır benim; cilt güzelliği 24 saat, ruh güzelliği bir ömür çekilir diye.

Sizin için “çapkın” diyorlar.

Eskiden çapkınlık yaptım, evet. Fakat şimdi ünlü olup da çapkınlık yapman mümkün mü? Teknoloji o kadar ilerledi ki. Ayrıca eşimi çok seviyorum; üç evlat verdi bana. Eşime dedim zaten “dünyanın en güzel kadını gelse bile yan gözle bakmam” Çünkü dimdik bakıyorum (Gülüyor)...

Yeni nesil sanatçılar şöhreti kaldırabiliyor mu?

Hasat zamanında başaklara bakın; dolu başakların başı eğik boş başakların başı diktir. “Merhaba” diyorum oturduğu yerden yarım ağız “merhaba” diyor. Saygısız olan var ama hepsi değil tabii ki.