Gazete Vatan Logo

"Öbür dünyayı ben de sizin kadar merak ediyorum"

LEYLA UMAR'IN KALEMİNDEN FENER RUM PATRİĞİ BARTHOLOMEOS

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un
doğumgünü 29 Şubat. Yani ancak dört yılda bir (altlayabiliyor doğduğu günü.
Vatan Gazetesi yazarlarından Leyla Umar, bu yıl da doğumgününü kutlayamayan, yakın dostu Patrik
Bartholomeos'un bilinmeyen yüzünü anlattı. Eşeğiyle konuşan, çocuklarla top oynayan Patrik'i...

Dünyadaki bütün çocuklar benim diyen Patrik Bartholomeos içten sözlerini daima davranışlarıyla kanıtlayan ender insanlardan biridir. O, hüzünlü halini, sadece sevdiği dostlarını kaybettiği zamanlar saklayamaz. Ancak annesinin vefatında gözyaşları hiç dinmedi. Her Pazar akşamı onun Moda'daki evine gidip, sabaha kadar dua etmedikçe huzura kavuşmaz.
İstanbul'da kaldığı günlerde sayısız devlet adamına, eski ve faal politikacılara, Anadolu'dan gelen belediye başkanlarına ve sade vatandaşlara Mevlâna gibi kucak açan Patrik, uzun seyahatlerini çoğu zaman kültürler ve dinler arası diyalog konferanslarını izlemek için yapar.
Bir hafta önce Avusturya'da şerefine verilen konserde 90 kişilik orkestra Mozart'ın Türk Marşı'nı çalarken 'yaşamından' paragraflar okunması Patrik'i duygulandırdı.
Kar yağdığı zaman çocuklar gibi mutlu olan Patrik, Heybeliada'ya koşar; kimi yakalayabilirse onu defalarca adanın çevresinde tur attırır. O yüzden Avusturya'nın yoğun karı Patrik'e, seçtiği kurbanlarla birlikte saatlerce yürüme firsati verdi.
Gerçek mutluluğu doğduğu Gökçeada'daki köy yortularına katıldığı zaman yaşayan Patrik, adanın tek bakkalının iki oğlundan biridir. Dükkânın içindeki berber koltuğunda bütün köylülerin saçını kesen babasının kahkahalarını köy halkı unutmamıştır. Küçük oğlu Andon babadan öğrendiği berberliğe isviçre'deki dükkânında devam eder. Tatil için geldiği zamanlar Patrik, sakalını yalnız Andon'a emanet eder.
ilkokul hocalarıyla, askerlik arkadaşları ve komutanlarının izini süren Patrik ne yapar yapar onları bulur ve yaşadıkları yerde ziyaret eder.
Çocuklar kadar yaşlılara da sevgisini bol bol dağıtan Patrik günde 18-19 saat çalışır; mükemmeliyetçi ve dakiktir, insanlara sürpriz yapmayı, hediye vermeyi çok sever. Her gittiği ülkede mutlaka alışveriş yapan Patrik'i deli eden tek şey gereksiz israftır. Bir ampulü söndürmeyi unutan kişi Patrik'in kükremesinden kurtulamaz.
Heybeliada'daki bahçesindeki eşeğiyle konuşmaya bayılan Patrik bu sevimli, özel hayvanın her sözünü anladığına dair iddiaya girer.

DEPREMDE YARDIM
Geçenlerde Miami'de, 65 bin ortodoksun hayranlıkla izlediği" denize haç atma" töreninde de çok keyifliydi. Ama New Orleans'daki sefaleti halkıyla paylaşırken de bir o kadar üzgündü. Sorumluluk konu olunca Patrik kadar sorunlara hızla eğilen bir insana da az rastlanır.
izmit'teki zelzelenin ertesi sabahında Patrik'in peşine takılan basınla birlikteydim. Fakültesinin yerle bir olmasından duyduğu acıyla ağlayan Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu'na Patrik kendi birikimi olan 100 bin doları verirken 'inşallah bu güzel doktor hanımın gözyaşlarının durmasına yarar" demişti.
Geçenlerde Kocaeli Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Baki Komsuoğlu'nun tepede yaptırdığı fevkalâde görkemli üniversite binasını gezerken eşi Sezer Komsuoğlu kapıda adı yazılan tabelâyı gösterirken "Bakın" dedi, Patrik Bartholomeos'nun katkısıyla yapılan bölüm burası..." Şimdi Patrik ve Sezerler üniversiteye gideceğimiz günü iple çekiyorlar.

GÜLER SABANCI VE PATRİK
îki yıl kadar önce, evimin terasında tanışan Patrik Bartholomeos ile Güler Sabancı'nın giriştikleri koyu ve neşeli sohbet kısa bir süre sonra Güler'in Sarıyer'deki, sevimli ve kişiliğini yansıtan evinde devam etti. Bir ara öbür dünyada nelerle karşılaşacağımıza dair bilgilerinizi bizimle paylaşır mısınız?" dedim. Güler heyecanlandı: "Evet, evet, siz bizi lütfen aydınlatın efendim" dedi.
İkimiz, nefesimizi tutmuş Patrik'in yanıtım heyecanla bekliyorduk.
Patrik gözlerini göğe dikti; bize saatlerce gelen uzun bir dakika sonra aynen şu cümleyi söyledi: "Ben de sizin kadar merak ediyorum..."
Ne Güler, ne de ben ona şaka yapıp yapmadığını hâlâ soramıyoruz.

Çocukların yeri çok özel
Bu yıl aşırı sosyalleşen iftar davetlerini kabul etmeyen Patrik, Umut Çocuk Evi'ndeki iftarla, Bakırköy Omurilik Felçliler Derneği'nin iftarına katılmayı, tüm masrafları karşılamak şartıyla kabul etmiştir. Bu yıl Birleşmiş Milletler tarafından verilen parasal ödülü de her zamanki gibi istanbul, Atina ve Afrika'daki sokak çocuklarına dağıtmıştı.

BARTHOLOMEOS HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 20 ŞEY
En büyük keyfi, Nana Mouskouri dinlerken ve kendi elleriyle pişirdiği orta şekerli, köpüklü kahvesini yudumlarken yaşıyor.
Yurt dışına çıktığı zamanlarda Yunanistan kendisine uçak tahsis ediyor.
Doğum adı Dimitrios Arhondonis. 29 Şubat 1940 doğumlu. Bu yüzden yaşgününü 4 yılda bir kutlayabiliyor.
Osmanlı'dan kalan bir alışkanlıkla kendisine "Fehametlu Patrik Cenapları" diye hitap ediliyor.
Patrikhane'deki yatağının başucunda büyük bir pelikan fotoğrafı var.
Bugüne kadar göreve gelmiş 270. patrik. 1991'de Patrik l. Dimitrios'un vefatından sonra yerine geçti.
Gökçeada'da doğdu. Heybeliada Ruhban Okulu'nu birincilikle bitirdi.
Askerlik görevini yedek subay olarak Gelibolu Demirtepe'de yaptı.
1963-1968 yılları arasında Patrikhane'nin sağladığı burs ile İtalya ve İsviçre'de 5 yıl ilahiyat hukuku okudu.
Türkçe, Yunanca, İtalyanca, Latince, İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerini çok iyi biliyor.
300 milyon Ortodoks için ağzından çıkacak her kelime önemli.
Hayvanlara olan sevgisi dillere destan. Çocukluk ve gençlik yıllarında kurbağa toplayıp besleyecek kadar...
Resmi bir yemekte konuklarından birine imambayıldıyı işaret ederek, "Meslektaşı bayılttık" diyecek kadar esprili bir kişiliği var.
En sevdiği şeylerden biri karda yürüyüş yapmak. Yılın bir haftasını Avusturya Alpleri'nde geçiriyor.
Anne babası hayattayken Kadıköy'de oturuyorlardı. İkisi erkek üç kardeşinin hepsi yurtdışında yaşıyor.
Onun bulunduğu yerde lüzumsuz yanan bir lamba olması imkânsız. Bu konuda inanılmaz derecede titiz.
Babası Gökçeada'nın Zeytinli köyünün kahvecisiydi. Kahvenin bir köşesinde saç sakal traşı yapardı. Patrik
kahveci, kardeşi Andon da berber çıraklığı yapıyordu.
•* "Yeşil Patrik" lakabıyla anılmasına neden olacak kadar çevre dostu.
ı Hem okumaya hem yazmaya meraklı. Lise yıllarında doğa ve çok sevdiği kar üzerine yazdığı denemeleri çok sonra Yunanistan'da "Kompozisyonlar" adıyla kitaplaştırdı.
Gençlik yıllarında iyi bir yüzücüydü.

Haberin Devamı