Gazete Vatan Logo

Mayolar annelerimizin tekelinden çıktı

Mayolar annelerimizin tekelinden çıktı

Yazın gelmesiyle birlikte plaj çantaları ortaya çıktı. Bahar detoksu, bikini diyeti derken yaz geldi. Hepimizin ağzında olan “ah şu 2 kilom kaldı” muhabbetinin epey uzaması bir tarafa, nihayetiyle mayo ve bikini sezonu açıldı. Son yıllarda iki parçadan oluşan ve kızların bikini, erkeklerin “vouv şuna bak” dedikleri deniz giysisini geçen bir şey var ki, o da mayo. Kendisi tek parça olması nedeniyle pek bir iddiası yok gibi gözükse de son yıllardaki tasarımlarla mayo satışları neredeyse bikiniyi geçti. Öne çıkan farksa mayolar annelerimizin tekelinden çıktı. Pirelli takvimine girecek kadar incecik vücutlu kızlarımız bile artık mayosuz plaja inmez oldular.

Oye’de düz renkler kullanılıyor



Bu girişimin öncülerinden olan Oye uzun yıllardır hem yurtdışında hem de Türkiye’de çok iyi gidiyor. Bu yıl da Suzan Toplusoy’un Roman’ı için Oye mayolar hazırlandı. Ben de kendime koşarak edindim. Hem de birkaç adet. Fiyatları çok uygun, ulaşımı çok kolay olan Oye’nin Roman için hazırlanan koleksiyonu görmeniz gerek. Roman’ın diğer plaj aksesuarları da çok renkli. Suzan Toplusoy kendi zevkini de eklemiş. Sohbetimiz sırasında gördüm ki Oye’nin Roman için hazırladığı kapsül koleksiyonda siyah dışında, turuncu ve mavi renk kullanılmış. Hep düz renkler, güçlü ve net. Ayrıca Roman’ın her yıl yaptığı plaj elbiselerine de uyumu unutulmamış.

Marquesa Beach Wear’in doğuş hikayesi



Son keşfim ise, Instagram olayına takıldığımdan beri yoğunlukla koyulan fotoğraflarda dikkatimi çeken Marquesa Beach Wear markası... Biraz daha durup tutamadım kendimi artık. Doğum günümde de hediye gelen Marquesa Beach Wear Cover Up’ım bardağı taşıran son damla olmuştu artık. Neymiş bu markanın alametifarikası deyip, düştüm markanın yaratıcısı Merve Kardeş’in peşine. Merve sadece 1 yıldır mayo, bikini ve plaj kıyafeti yapıyor. Önce kaftan ve incecik cover uplar için yola çıkmış. Sonrası kendine uygun dilediği çizgide kesimde bir şey bulamamış ve kendi mayosunu kendi yapmaya başlamış! Marifetli Merve biraz abartıp olayı üretime dökmüş ve çok kısa sürede herkesin rüyalarına giren tasarımlarla plajları renklendirmiş. Bence kız çocuklarına da birşeyler yapmalı çünkü kızım Suna denemeye kalktı!

Peştemalin güncel baskılı versiyonu

Plajların olmazsa olmazı mayo ve bikinilerden bahsederken kökü Osmanlı’ya kadar dayanan peştamellerden bahsetmemek olmaz. Kimimiz havlu kullanmaz ve denizde bile peştemal kullanır. Ham krem renkli olanlar, organik pamuktan dokümanlar hep tercih nedenidir... Kızıl saçlı, hafif çilli bir kızla tanıştım, adı Büşra Emirkadı. Kendisini betimliyorum çünkü geliştirdiği markası “kızılötesi”. Yaptığı iş, son derece kült olan peştemallerin üzerini modern baskılarla farklı hale getirmek. Ham ketenleri Denizli’de dokutturuyor. Üzerine baskılarını yapıyor. Marilyn baskılı olan peştemal de benim favorim. Çocuklarıma da Vespa baskılı ve kurukafalı olanları hemen aldım. Bu kadar eski bir geleneğin parçasını güncel baskılarla çocuklarımıza kullanmak ve havlu yerine taşımak paha biçilemez.

Lily and Rose’un iddialı tasarımları



Deniz Marşan ve Başak Dizer Fransez’in Room Teşvikiye’sinde Türk tasarımcılarımızın son numaralarını incelerken gözüme plaj koleksiyonu takıldı; “lily and rose!” İsmi de çok tatlı. Mayoları giymek için beach bunny olmanız yeterli! Ayrıca örmeden uzun cover uplar da bulmak mümkün. Dediğim gibi tasarımlar iddialı; bazıları 60’lara gönderme yapıyor. İnternet sitesinden bir bakın, Room Teşvikiye’den deneyerek de alabilirsiniz.

Mayonuzu giydiğiniz saate göre seçin

Vücut ölçülerine göre doğru mayoyu bulmak vardır bir de! Bence içinde iyi hissettiğiniz rengi ve modeli bulmak en güzeli. Bana göre ihtiyacınızı belirlemek de seçim yaparken yolu yarılamak demek. Örneğin akşam soğuk mohito yudumlayacağınız mayoyla çocuğunuzla kaydıraklı havuzlarda eğlenirken giydiğiniz mayo bir değildir! Bu böyle biline! Pratik modelleri giymenin saatleri ayrı, daha havalı modelleri giyme saatleri ayrı. Artık çıkan bu tasarımlarla plaja fazla kolye bilezik ve dev küpelerle gelmek de yaşasın ki tarih oluyor. Siz de takdir edersiniz ki gözümüz epey yorulmuştu. Çocuklarımın en sevdiği Otel Hilton Sarıgerme Oteli’ne doğru yol alırken 5 çocukla 3 bavula nasıl da sığdım helal bana diye böbürlenirken işin içine bu yıl aldığım mayoları da katmıştım. Geçtiğimiz yazların birinde hamile, sonraki yaz da doğum sonrasına denk gelmekle birlikte bir hayli acıkmışım plaj çantası modasına. Arada sorulan, plaj çantasında bu yıl ne olacak, sorusuna söyleyemediğim yegane şey yedek mayo ve bikiniler olurdu. Tomboy gibi tek parça gider gelirdim. Tatile geldiğim ilk günlerde plaj çantama yedeklediğim mayo ve bikinilere bakarken size raporlamadan edemedim. Benim gibi tüm günü tek modelle geçirmeyi seven, ıslak mayonun da karnı üşütmediği inancıyla yaşamış ben bile gün içerisinde mayo değiştirir oldum. Değiştirme kabinleriyle tanışmaya sebep olan güzel tasarımları tebrik ediyor herkese iyi ve bikiniler kadar eğlenceli bir yaz dilerim.

Haberin Devamı