Gazete Vatan Logo

Maslak’ta ofis bulamayan Kağıthane’ye geliyor

Maslak’ta ofis bulamayan Tekfen OfisPark’ta kiralama başlıyor

Hızla gelişen İstanbul ofis piyasasında kiraların m2’de 40 doları bulduğu Maslak-Zincirlikuyu hattında ofis boşluk oranı yüzde 3’e düşerken, burada yer bulamayan şirketler en yakın lokasyon olan Kağıthane’yi seçiyor. İlçenin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden biri olan OfisPark’ta ise kiralama süreci başladı. Tekfen Emlak Geliştirme’nin Ocak 2012’de teslim etmeye hazırlandığı A sınıfı ofisleri içeren proje, aldığı uluslararası ödüller ve LEED yeşil bina sertifikası adayı olması ile dikkat çekiyor

İstanbul’da hızla gelişen ofis piyasasında merkezi iş alanı (MİA) bölgeleri içinde yıldızı parlayan ilçelerden biri olan Kağıthane’nin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden biri olan ‘OfisPark’ın inşaatı tamamlanma aşamasına gelirken, kiralama süreci de başladı. Tekfen Emlak Geliştirme’nin 14 dönümlük arazide 2009 yılının Ağustos ayında inşaatına başladığı ve 55 bin metrekare inşaat alanı ile 32 bin 700 metrekare kiralanabilir alana sahip olan projede büyüklüğü 230-1.600 m2 arasında değişen ofisler ile 85-750 m2 arasında değişen mağazalar yer alıyor.

Levent ve Maslak’a en yakın lokasyonda yaklaşık 75 milyon TL yatırımla gerçekleştirilen projenin son aşamasına gelindiğini belirten Tekfen Emlak Geliştirme Genel Müdürü Ömer Egesel, projeye talebin yoğun olduğunu, satışa konu 16 adet, toplam 6 bin 100 metrekare ofis ünitesi kaldığını kaydetti. Egesel, “OfisPark’ta 6 bin m2 genişliğinde avlu, restoranlar, kafeler, mağazalar, kafeterya, özel yemek odaları ve toplantı odaları var. Projede ofislerin yanı sıra alışveriş, yeme-içme, ortak avlu gibi olanaklarıyla bir iş yerinden çok daha fazlasını sunan geniş sosyal yaşam alanları tasarladık. Tek ve yüksek ofis bloğu yerine bölgenin dokusuna uygun olarak parçalı ve bir avlu etrafında yaşayan bir yerleşim tercih ettik” dedi. Jones Lang LaSalle Portföy Yöneticisi Tuğra Göndem, Levent ve Maslak’ta yer bulamayan şirketlerin Kağıthane OfisPark’a geldiğini, gıda, hizmet, teknoloji ve finans şirketlerinin talep gösterdiğini kaydetti.

Yüzde 24 enerji tasarrufu

Ömer Egesel, Kâğıthane OfisPark’ın Amerikan Yeşil binalar Konseyi tarafından verilen LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Office Shell&Core (Çekirdek ve Kabuk) kategorisinde LEED gümüş sertifikası sahibi olacağını, projenin yüzde 24 enerji tasarrufu sağlayacağını kaydetti. Egesel, Kağıthane OfisPark’ın MIPIM’de ‘Architectural Review Future Project Awards 2009’ ve 2010 European Property Awards Ticari/Ofis Yapıları Kategorisinde ‘Higly Commended’ (4 yıldız) ödülüne layık görüldüğünü sözlerine ekledi. Arsa fiyatlarının 750 dolardan 1.500 dolara çıkarak en hızlı arttığı bölgelerden biri olan Kağıthane’de görüştükleri başka arsalar olduğunu belirten Egesel, Bomonti ile ilgilendiklerini, İzmir’deki karma projeleri için ise planların netleşmesini beklediklerini açıkladı.

M2 kiraları bölgede 40 doları bulur

Projenin kiralama faaliyetlerini yürüten Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, Türkiye’de ofis piyasasının hızla geliştiğini kaydederek “İstanbul A sınıfı ofis stoğu yaklaşık 2.7 milyon metrekareye ulaştı. 2010 yılında toplam ofis işlem hacmi 115 bin metrekare iken, bu yılın üçüncü çeyreğinde 160 bin metrekareyi buldu. İstanbul’da 2009 yılı sonunda en düşük seviyesine inen kiralar, 2010 yılı üçüncü çeyrek itibarıyla kurumsal şirketlerin ofis taleplerinin artmasıyla birlikte yükselme trendine girerek MİA bölgelerinden Zincirlikuyu-Maslak hattında 40 dolara kadar yükseldi” diye konuştu. Alkaş, önümüzdeki 2 yıl boyunca, tamamlanacak yeni ofis projelerinin sayısı kısıtlı olduğundan bu bölgede kiraların daha da artmasını beklediklerini belirterek, “Maslak-Levent bölgesine oranla yüzde 20-30 altında kiraların bulunduğu Kağıthane’de de fiyatların 40 dolarları görmesini bekliyoruz” dedi.

En büyük boşluk Basın Ekspres Yolu’nda

Avi Alkaş, A sınıfı ofis stoğunun yaklaşık yüzde 40’ının yer aldığı merkezi iş alanı (MİA) ana arteri olan Maslak-Zincirlikuyu hattı üzerinde yer alan ofis binalarındaki boş alanların 2011 yılı içinde yüzde 3 seviyelerine düştüğünü, yüzde 97 doluluğun yaşandığı bölgede kiraların 40 dolara yükseldiğini söyledi. Alkaş, “Kozyatağı-Ataşehir/Ümraniye hattında ise kiralar 25 doları zorlarken, boşluk oranı yüzde 14 oldu. En büyük boşluk ise kiraların 15 dolar civarında seyrettiği Basın Ekspres yolunda yüzde 16 oranında gerçekleşti. Kavacık’taki ofis boşluk oranı ise yüzde 8” diye konuştu.


Haberin Devamı