Gazete Vatan Logo

Kaş ifadeyi belirler doğal şeklini koruyun!

Kaş ifadeyi belirler doğal şeklini koruyun!

Türkiye'nin ilk güzellik koçu Nur Bilen Yavuzer... "Maalesef kendimizden çok başkası için güzel olmak istiyoruz. Beğenilmek artık çok büyük bir ihtiyaç ve yerini başka bir şey kolay kolay tutmuyor; özellikle de istediğimiz ölçüde sevilmiyorsak" diyor.

Güzellik koçu ne demek? Tam olarak ne yapıyorsunuz?

Öncelikle güzellik koçluğunun tıbbi bir danışmanlık olmadığını söyleyerek başlamak istiyorum. “Güzel” herkes için farkılık gösteren çok anlamlı bir sıfat aslında, tam olarak yapmaya çalıştığım şey gerçekten ne kadar çok şeyin güzel olabileceği göstermek ve toplumca öğrendiğimiz tek tip güzellik algısını kırmak. Çoğu zaman nasıl güzel olabileceklerini değil zaten güzel olduklarını anlatmak ve ortaya çıkartmak. Kulağa sanki çok iddalı geliyor, güzel olmayan birini güzelleştiriyormuşum gibi anlaşılıyor ama öyle değil. Kendi güzellik görgümü karşımdakinin beklentisi ile birleştirmeye çalışıyorum, çünkü aslında vücudumuzun parçası olan burnumuz, mememiz, moda olan bir ayakkabı ya da çanta gibi değişmesi gereken şeyler değil. Sokaklarda gördüğümüz birbirine benzer ifadelerden hepimiz çok yorulduk.


Güzellik koçu olmak için nasıl ve nerede eğitim aldınız?

Ben uzman estetisyenim ama yurtdışında ve yurtiçinde güzellik konusunda birçok farklı dalda eğitimler de aldım. Uluslararası makyaj ve mikropigmentasyon sertifikalarım var. Eşimin plastik cerrah olması benim için çok büyük bir avantaj, onunla beraber özellikle uluslararası tüm yenilikleri yakından takip ediyorum, workshoplara ve kurslara katılmaya devam ediyorum.

Peki güzel kadın kime denir?

Aslında çok açık, mutlu, bakımlı ve sağlıklı her kadın güzeldir. Güzelliğin resmi yok çünkü güzellik daha çok bakanın gözünde. Bu yüzden bakmayı öğrenmeliyizki güzel görelim, güzel olmak en kolayı. Öyle çok şey var ki güzel olmak için öğretilen, ama yaptıkça birbirimize benzeyip, kendimize has olan güzelliğimizi kaybettiğimiz. Bence; güzellik çabasızdır, benzersizdir, kişiye özgüdür ve tarifi yoktur. Bazen sadece bir kırmızı ruj, bazen özensiz bir kahküldür, gözbebeğine yerleşmiş bir aşk, annenin evlilik yüzüğüdür, en çok mutlu olmak, en az simetrik olmaktır. Güzellik kusursuz olmaya çalışmamaktır, son moda, burun hokka olmamaktır, çünkü güzellik zormala değildir, güzel olmak güzel hissetmektir.

Saç boyu yaşa göre değişiyor

Türk kadınlarının yaptığı en büyük güzellik hatası kendinin farkında olmamak... Gördüğüm ve değiştirmeye çalıştığım en güçlü his bu, herkes kendinden başka birine benzemek istiyor ve “daha” güzel olmak istiyor. Güzelliğin kaybedildiği nokta tam olarak bu, mükemmel ve en güzel olma hırsı. Kemikli bir burunla, küçük bir memeyle güzel olmadıklarını düşünmeleri ve bunu yaratan etraflarındaki negatifeleştiriler.

Dudak: Eğer dudaklarımız çok ince ise kesinlikle koyu değil açık renk nude tonlar kullanmakta fayda var. Dudak kalemi ile çizgi dışından çizerek büyütmek en büyük yanlış. Bunun yerine burun ve üst dudağın birleştiği çukura highlight (aydınlatıcı) sürmek, üst dudağı daha kalkık ve şekilli gösterecektir.

Kaş: Kaş yüzde bence en önemli yerlerden biri, ifade çizgileri. Olabildiğince doğal şeklinde ve kalınlığında korumayı öneriyorum. Birkaç şey varki ciddi değişiklik yaratıyor. Örneğin, kaş uçlarının aşağıya dönük olması yüzü daha yorgun; fazla kavis daha sinirli; başlangıcın seyrek olması ise üzgün gösteriyor. Kaş kalemi kullanılmamasını öneriyorum. Özellikle sert formda olanların, çünkü olan kılı da döküyor, farlar benim tercihim.

Saç: Saç boyunun biraz yaşla ilişkili olduğunu düşünüyorum ve çok uzun saçları yirmili yaşlara yakıştırıyorum. Omuz hizasindaki saç boyunu daha dinamikve modern buluyorum.

Erkekler en çok cilt bakımı yaptırıyor

- Maalesef kendimizden çok başkası gözünde güzel olmak istiyoruz. Beğenilmek artık çok büyük bir ihtiyaç ve yerini başka bir şey kolay kolay tutmuyor, hele mutsuzluk varsa ve istediğimiz ölçüde sevilmiyorsak. İşte burada güzel olmak devreye giriyor, daha güzel olursak daha mutlu olacağımızı ve daha çok sevileceğimizi düşünüyoruz.

- Karşılaştığımız ameliyat taleplerinin başında burun ve meme ameliyatları geliyor, botox ve dolgu işlemleri ise kliniğimizde en çok yapılan uygulamalar. Yüz gençleştirme alanında çok yeni gelişmeler de var.

- Erkek müşterimiz de var. Özellikle cilt bakımına geliyorlar.Tek fark daha kararlılar ve en önemlisi daha “iyi” görünmeyi kendileri için istiyorlar.



Hâlâ Angelina Jolie gibi olmak istiyoruz

Elinde fotoğrafla gelip "şu kişi gibi olmak istiyorum" diyenler hala maalesef var ve az da değil. İşte en çok bu talepleri elemek ve ortadan kaldırmak için Nişantaşı'ndaki R’enee Klinik’te bu danışmanlığı vermeye başladık. Çok sağlıksız ve yanlış bir algı bu çünkü o kişiye benzeyince onun hayatına sahip ve onun göründüğü gibi mutlu olacaklarını düşünüyorlar. İsim vermek gerekirse öne çıkan isim Angelina Jolie. Özellikle dudak ve elmacık kemiği dolgularında, burun ameliyatlarında...