Gazete Vatan Logo

Karısından boşanan motosiklet binmeye başlıyor

Kenan Doğulu´nun motoruna ondan önce ben bindim

Tarhan Telli (31) kişiye özel el yapımı motosikletler yapıyor. Markasının adı TT Custom Choppers. 35 bin Euro’dan başlayan fiyatlarıyla dünyanın en pahalı motorları bunlar. Şimdiye dek 103 adet yapıp, satmış. Müşterilerinin çoğu işadamı ama muhafazakârların da, kadınların da ilgisi büyük diyor.”Boşanan, ayrılan bana geliyor. Adam ‘Artık özgür olmak istiyorum’ diyor ve motor alıp, binmeye başlıyor” diyen Telli, kendisine yaptığı motorların ise daha çabuk satıldığını belirtiyor.

* Neden bu işi seçtiniz?

Bu iş benim hayattaki en büyük tutkum, en büyük bağlılığım; çocuğum gibi. Tutkusunu işe çeviren nadir insanlardan biriyim. Küçükken de hiperaktif bir çocuktum. O enerjimi dışa vurmak için ya spor yapardım ya da uzaktan kumandalı arabaların içindeki motorları söker, ikisini bir arabaya koyardım.

* Bu işe nasıl başladınız peki?

1995 yılında henüz 17 yaşındayken araba yapmakla işe başladım. Sonra bu bende bir tutku halini aldı. Arkadaşlarım haftasonları gezerken ben sanayiye gidiyordum. Sonra bu tutku, arabadan motora kaydı. Görsel Tasarım Bölümü’nden mezun olduktan sonra, yüksek lisansı California Üniversitesi’nde Visual Design’da yaptım. Şu anda Türkiye’de motosiklet tasarlayan bir tasarımcıyım ve aynı zamanda TT Custom Choppers markasının sahibiyim. 28 kişi çalışanım var.

* Bir marka haline ne zaman geldiniz?

2005 yılında... O zaman ilk modelimi yaptım, daha sonra büyüdük. Şu an 8 ayrı modele sahibiz; old school, nasty, new age, chopper, irnes, hard core gibi. İrnes, annem Nesrin ve babam İrfan’ın baş harflerinden oluşuyor. İhracaata dayalı olduğumuz için Türk isimler koyamazdım.

En fazla talep Arap Emirlikleri’nden geliyor

* Hangi ülkelere ihraç ediyorsunuz bu motosikletleri?

Fransa, Almanya, İtalya, Amerika, Dubai, Rusya... En fazla talep gelen yer ise Arap Emirlikleri; özellikle son bir yılda talep patlaması yaşadık.

* Toplam kaç motor yaptınız?

Toplam 103 motor yaptık; 68’i Türkiye’de diğerleri yurt dışında. Almanya Başbakanın oğluna; Hollywood film stüdyolarına, Formula sürücülerine ve pekçok iş adamına motor yaptık. Türkiye’den ilk aklıma gelenler Kenan Doğulu, Beyazıt Öztürk, Onur Tahincioğlu, Kaan Boyner, İhsan Sabancı.

* Tamer Karadağlı’yı unuttunuz.

Tamer, TT almadı, onunkini custom yaptık. Bir Harley Davidson’ı vardı, onu bize getirdi. Bu da bizim diğer tarafımız; aldığınız motoru getirdiğinizde onu size özel hale getiriyoruz; kişiselleştiriyoruz.

* Neden bu kadar önemli kişiye özel olması?

Custom Culture (kişiye özel) bir hayat tarzı. İnsanlar artık evi de, arabası da, teknesi de kendisine özel olsun istiyor. Biz ilk başta “kişiye özel motor yapıyoruz” dediğimizde bize gülüyorlar ve “Türkiye’de tutmaz” diyorlardı. Oysa bakın şimdi herkes, kendine özel birşeyler yaptırmak için uğraşıyor.

* Fiyatlarınız nasıl?

Dünyanın en pahalı motorlarını biz üretiyoruz. En düşük modelimiz 35 bin Euro’dan başlıyor. Ne kadar uçarsan fiyat o kadar yükseliyor.

* En pahalısı hangisiydi?

Arap Emirliklerine 130 bin Euro’ya bir motor yaptık. Jantların içi altın kaplamaydı, gerçek taşlar da kullandık.

* Sizin farkınız ne, neden bu kadar büyük rakamlar ödeyip sizden motor alıyorlar?

Bu bir tutku ve tutkuyu yansıtabilmek için de motosiklet bilginiz olmalı. İşte biz, gelinebilecek en son noktayız. Seri motor üretmiyoruz. Müşterinin talepleri doğrultusunda bir motosiklet üretiyoruz. Onun boy uzunluğu, kol- bacak mesafesini baz alıyoruz. “Benim mavi gözlerime yakışacak bir kıyafet istiyorum” demekle aynı şey bu; sana özel bir şey. Seni yansıtan bir vasıta.

Motorlarını kışın yatak odasına koyuyorlar

* Kim motora biner?

Türkiye’de şöyle bir şey var; boşanan, ayrılan bana geliyor. Karısından boşanan, sevgilisinden ayrılan motora binmeye başlıyor. Özgürlük simgesi gibi geliyor; adam “Artık özgür olmak istiyorum” diyor. Bu çok yanlış bir şey... Normalde ise hayattan zevk almayı bilen insanlar biner. Benim müşterileriminse çoğu evli.

* Müşterileriniz kışın ne yapıyorlar bu kadar kıymetli motorlarını, garajda çürütüyorlar mı?

Hayır, çoğu müşterim kışın binemediği için motorunu salonda; daha çok da yatak odasında tutuyor.

* Bir motor yapmak ne kadar sürüyor?

1 ay da 1 yıl da sürebilir. Mesela; takı tasarımcısı Sevan Bıçakçı’ya yaptığımız yılan desenli motor bir yıldır bitmedi. Bir de şu an iş adamı Hüseyin Albayrak’a çok özel bir motor yapıyoruz; çok ödül alacak. Batman konseptinde...

* Herhalde kendinize onlarca motor yapmışsınızdır?

Şu an şahsıma ait sadece bir motorum var. Çünkü “Kendime yaptım” deyince, “Vardır bunda bir şey” deyip daha çabuk satın alıyorlar. Fakat 14 arabam var; koleksiyon yapıyorum. Araba hobim; motor işim anlayacağınız.

* Doğu illerinden motor almak için talep geliyor mu size?

E-mailime günde 150 mail geliyor; çoğu da Samsun, Adıyaman, Kars gibi yerlerden. Daha çok beni tebrik ediyorlar; motor satın almak isteyen de var. Ama bu iş, bütçeyle âlâkalı. Doğu’da bir insanın 50 bin Euro’luk motosiklet kullanması zor. Adanalı bir işadamı olan Kadir Aksoy motorlarımdan birini aldı ama geçenlerde.

* Kadınların ya da muhafazakar kesimin ilgisi nasıl?

Kocasını “kendine ait bir hobisi olsun” diye buraya getiren çok kadın var. Muhafazakarlar ise belki de motor hakkında diğerlerinden daha fazla şey biliyorlar; sevgilisine, kocasına buradan deri ceket alan muhafazakar kadın çok gördüm.

* Motoruna bakıp sahibi hakkında fikir yürütebilir misiniz? Mesela, Kenan ve Beyaz’ın motosikletlerini görseniz ne derdiniz?

Kenan’ın motorunu dışarda görsem, farklılığı seven, yaratıcı, tarzı olan bir insan derim. Beyaz için de inanılmaz detaycı biriymiş derim.

Beyaz 2 tekerden korktu; ona 3 tekerlekli motosiklet yapıyorum

* Kenan Doğulu’ya yaptığınız ve yarın teslim edeceğiniz motosikletin özelliği nedir?

Kenan Doğulu’nun motoru onun kol uzunluğuna, ağırlığına ve boyuna göre yapıldı. Old school model; 1960’ları yansıtıyor. “Ben motorla en fazla 30-40 km. giderim” deyince depoyu ufak yaptık ki, ağırlık yapmasın. “Ben tek kişi bineceğim” deyince de motoru çift değil, tek kişilik yaptık. 6 ay sürdü yapımı. Üzerindeki Lucky 13, ikizler burcu gibi desenleri kendi tasarladı.

* Peki Beyaz?

Motoru şu an bize bakıma geldi. Retro; evi de retro dizayn zaten. 4 ayda bitirdik. Üzerinde Beatles, route 66 temaları var. Sadece bakır malzemeden yaptık. Evinin salonunda duruyor. Şimdi ona 3 tekerlekli motor yapıyoruz. Kendi istedi, “2 tekerle korkuyorum” dedi. Şimdi her gün arayıp, bitmedi mi diye soruyor.

Cumartesi dükkanıma gelirseniz Türkiye’nin en zenginlerini görürsünüz

* Her motor alan dövme mi yaptırır?

Evet aralarında bir ilişki var ama her alan da yaptırmıyor tabii ki. İnanır mısınız, müşterilerimin yüzde 10’u benim logomu dövme yaptırdı. Olan şu; insan motor alınca o ruha giriyor. Motosiklet bir anda yaşam tarzınızı değiştirebiliyor; giyinmenizi, oturma-kalkmanızı bile değiştiriyor. Kendinizden daha emin hale geliyorsunuz.

* “Asi adamlar motora biner” artık efsane mi?

Her binen asi olacak değil ki; efsane elbette, insanların hüsnü kuruntusu.
Bakın ben cumartesileri barbekü partisi veriyorum. Gelin görün; Türkiye’nin vergi rekortmeni ilk 100’ü burada. İş adamlarının hayatlarında bir kaçış noktası motor.

* Nasıl yani?

Bakın, iş adamları gece en az 20 dakika uykuya dalamazlar; iş düşünürler. Oysa motorla yol yapınca hiçbir şey düşünemezler; ne iş, ne eş, ne çocuk. Sadece o özgürüğü, o tutkuyu düşünürler. Çünkü motora bindiğin an herşeyden kurtuluyorsun... En sıkıntılı anında 15 dakika motora bin, geçer. Çünkü rüzgar sana terapi yapar.

* Size gelen en garip istek neydi?

Eti Bisküvileri’nin sahibi Emir Turan bir gün Ghost Rider filmini izlemiş; “Bana kurukafadan motor yap” dedi; kemiklerden yapılma bir motosiklet...



Haberin Devamı