Gazete Vatan Logo

İstanbul'da bir ay sadece müzik var!

İKSV'nin her sene gerçekleştirdiği Müzik Festivali'nin bu yılki teması Barok müzik. Farklı ülkelerden gelen 5 barok müzik topluluğu ve sürpriz isimler klasik müzikseverleri bekliyor

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 32. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, dün Aya İrini'de gerçekleşen bir törenle başladı. Açılış gecesinde Şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan Filarmoni Orkestrası, ünlü besteci Cemal Reşit Rey ve ilhan Usmanbaş'ın eserlerinden oluşan bir konser verdi. Eczacıbaşı Holding'in sponsorluğunda gerçekleştirilen festivalde, biri korolu 4 orkestra konseri, 2 opera temsili, 7 oda orkestrası konseri, 5 resital, 5 oda müziği konseri, 2 dans gösterisi ve 2 açıklamalı müzik dinletisi olmak üzere toplam 27 etkinlik gerçekleştirilecek. Bu yılki festivalin ana temasını ise Barok Müzik oluşturuyor. Farklı ülkelerden gelen 5 barok müzik topluluğu, Bach'tan Handel'e, Vivaldi'den Pergolesi'ye uzanan kapsamlı bir programla klasik müzikseverlerin karşısında olacak. Festivale katılacak olan piyanist Mikhail Pletnev'in resitali, soprano Barbara Bonney'in Basel Oda Orkestrası eşliğinde gerçekleştireceği konser, şef Lorin Maazel'in Filarmonica Arturo Toscanini ile vereceği konser, Katia & Marielle Labeque piyano ikilisinin dinletisi ve Nederlands Dans Theater topluluğunun iki gösterisi öne çıkan etkinlikler arasında bulunuyor.

Bu yılın yenilikleri arasında Ödüllü Piyanistler Konserleri de yer alıyor. Üç konserlik bu dizide, "Kraliçe Elisabeth Piyano Yanşması"nda geçtiğimiz yıl ödül almış olan sanatçılar yer alacak Festivalde hepimizin yakından tanıdığı bir isim Mehmet Ali Alabora da var. Alabora "Notada Yazmayanlar" adını verdiği etkinlikle iki müzisyen arkadaşıyla birlikte, klasik müzik yapıtlarının ardındaki öyküleri anlatacak Bu yılın en önemli etkinliklerinden bir diğeri de İstanbul Kültür Merkezi ve İtalyan Kültür Merkezi işbirliğinde festivalin kapanışında sahnelenecek olan Cosi fan tutte. Cosi fan tutte, ya da Türkçe söylenişiyle "Bütün Kadınlar Böyle Yapar", Giorgio Strehler yapımı olarak Piccolo Teatro di Milano sanatçılarının yorumundan, 7 ve 8 Temmuz akşamı AKM Büyük Salon'da sahnelenecek.

8 Temmuz'da sona erecek olan festivalin biletleri Biletix satış noktaları ve Atatürk Kültür Merkezi'nden alınabilir. Bilet fiyatları 10-150 milyon lira arasında değişiyor, www.biletix.com
Tel: (0216)556 98 00

İstanbul Müzik Festivali programı
Bugün
20.00 Aya İrini Müzesi, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası

7 Haziran Pazartesi
20.00 Aya İrini Müzesi, Mikhail Pletnev (piyano), Günümüzün en tanınmış piyanistleri arasında yer alan Mikhail Pletnev, Bach ve Musorgsky'nin yapıtlarından oluşan bir programla karşınızda olacak. Özellikle Musorgsky'nin "Bir Sergiden Tablolar" adlı yapıtım sanatçının yorumundan dinlemek şimdiden bu yılın unutulmazları arasına girmeye aday.

Haberin Devamı