Gazete Vatan Logo

İstanbul’un en iyi filmleri

Amerika ve Avrupa sinemasının bağımsız ve en iyi örneklerini sunan!F İstanbul “Kolektif” temalı filmleri ile başlıyor. 14-24 Şubat tarihlerinde başlayacak festivalin yıldız oyuncu kadrosu ile dikkat çeken yapımlarını seçtik.

Pas ve Kemik

(De Rouille et dos) Y: Jacques Audiard O: Armand Verdure, Matthias Schoenaerts, Marion Cotillard Yapım: 2012 Fransa, Belçika, 120 dk.


Stephanie, iki bacağını kaybetmiş bir katil balina eğitmeni. Ali ise eski bir dövüşçü. Film, Fransa’nın sosyal gerçeklerini aktarıyor. Yönetmen Audiard tüm bu karmaşık duygu ve olguları sanki karakterlerinin içinden çekiyormuş gibi işliyor.

Yolda

(On the Road) Y: Walter Salles O: Kirsten Stewart, Sam Riley, Kirsten Dunst, Garrett Hedlund Yapım: 2012 Fransa, İngiltere, ABD, 124 dk.

Jack Kerouac’ın ‘Yolda’ kitabı sonunda sinemaya uyarlandı. Yazar olmak isteyen bir genç ve onun en az kendisi kadar kaybolmuş görünen akıl hocası beraber bir yolculuğa çıkıyor. Kendilerini şiirde, cazda, uyuşturucuda ve sekste ararlar.

Sen Gitmeden Önce

(Not Fade Away) Y: David Chase O: John Magaro, Jack Huston, Will Brill Yapım: 2012 ABD, 112 dk.

Müzik bütün dönemlerin ruhu olabilir ama 60’ların rock’n roll olayı bambaşka bir şey. Rock’n roll gençler için kurtuluş, aileleri içinse bir yıkımdı. Film, kızları etkilemek için bir rock grubu kurmak isteyen üç ergen erkeğin kısa süre içinde ünlenmesini anlatıyor.

Gazeteci Çocuk

(The Paperboy)
Y: Lee Daniels O: Nicole Kidman, Matthew McConaughey, John Cusack, Zac Efron Yapım: 2012 ABD, 107 dk.

Film, bir muhabirin kardeşiyle birlikte idam sırasını bekleyen mahkumun temize çıkma arayışını anlatıyor. Gizemli bir kadın mahkuma mektup gönderir ve olaylar farklı bir boyut kazanır. Nicole Kidman ve John Cusack’ı radikal rollerde izliyoruz.

Kutsal Motorlar


(Holy Motors) Y: Leos Carax
O: Denis Lavant, Edith Scob, Kylie Minogue, Eva Mendes, Michael Piccoli Yapım: 2012 Fransa, Almanya,
115 dk.

Bir gün içinde Paris’te dokuz ayrı karaktere bürünen bir adam. Çok zengin ve gizemli bir adam tarafından tuhaf bir iş için görevlendirilir. Yönetmen Carax, sinemanın sınırlarını sonuna kadar zorlayarak, felsefik bir yanıda olduğunu kanıtlıyor.

Zerre

Y: Erdem Tepegöz
O: Jale Arıkan, Rüçhan Çalışkur, Özay Fecht
Yapım: 2012 Türkiye, 80 dk.

Zerre’de, annesi ve kızıyla hayatını devam ettirmeye çalışan Zeynep’in, bir tekstil atölyesindeki işinden kovulduktan sonraki iş bulma mücadelesini izliyoruz. Film 2012 Altın Portakal’da En İyi İlk Film, En İyi Yönetmen ödüllerini aldı.

Kara Göl

(Black Pond)
Y: Will Sharpe, Tom Kingsley
O: Chris Langham, Simon Amstell, Amanda Hadingue Yapım: 2012 İngiltere, 83 dk.

Kara Göl asla beklendiği gibi gelişmeyen filmlerden biri. Dört kişilik bir aile, bir günlüğüne misafirleri olan tuhaf bir adamı öldürmekle suçlanır. Adamın varlığı, çiftin tavan arasındaki kutularda unuttuğu iç dünyalarını salıvermelerine neden oluyor.

Efterklang: Ghost of Piramida

Y: Andreas Koefoed
O: Efterklang, Andreas Koefoed
Yapım: 2012 Danimarka,
65 dk.

Bir albümün hayata gelişinin büyülü hikayesi... Efterklang albümünü kaydetmek için eski bir Rus maden kasabasını seçiyor ve gerçek ses kayıtları başlıyor. Tüm bunlar olurken, kasabanın eski bir sakini, eski güzel günleri anlatıyor.

Bestiaire

Y: Denis Cote Yapım: 2012 Kanada, Fransa, 72 dk.

Film, hayvanların dünyadaki yerini ve anlamını betimlediği kitaplardan ilham alıyor. Yumuşak bir film gibi gözükmesine rağmen rahatsız ediyor. Kamera hayvanları ve bakıcılarını izliyor, ne gördüğümüzü ve ne hissettiğimizi sorguluyor.

Bernie’nin Suçu Ne?

(Bernie)
Y: Richard Linklater O: Jack Black, Shirley MacLaine, Matthew McConaughey Yapım: 2011 ABD, 104 dk.

Cenaze müdürü Bernie Tiede’nın sayesinde kasabadaki cenaze törenleri huşu içinde gerçekleşir. Ta ki bu saygı duyulan karakterin bir cinayet işlemiş olabileceği haberi ortalığı sarana kadar. Bernie’nin Suçu Ne? gerçek bir hikayeden alıntılı.

Haberin Devamı