Gazete Vatan Logo

İçimizdeki eziği şefkatle yüze vuruyor

Mahmut Fazıl Coşkun taşradan büyük şehire göçle ortaya çıkan arabesk kültürüne karşı, büyük şehirden taşraya geçişte ortaya çıkan yalnızlık duygusunu Fransızca şarkılar söyleyerek Müslüman mahallesinde salyangoz satan bir adam üstünden (Ercan Kesal) yeniden tanımlıyor: blues. Orta Anadolu'nun tam ortasında ismi bile renksiz, ruhsuz bir şehri çağrıştıran bu yarı bozkırda kim blues dinler, kim blues yaşar ki? ‘Önden dökülürse asaletten, tepeden dökülürse sefaletten, enseden dökülürse rezaletten’ gibi nefis berber diyaloglarıyla, Anadolu’da berber kalfasından, belediye çalışanına kadar herkesin kendisini ‘sanatçı’ görmesinin naif ironisiyle Yozgat Blues ‘içimizdeki eziği’ şefkatle yüzümüze vuruyor.

Başörtülü kızlara kendini bir türlü beğendiremeyen kalfa Sabri saç maskeleri ve kırıklar için özel bakımlarıyla şehirli kızı Neşe’nin kalbini çalmayı başarıp, ezikliğini aşmayı başarıyor mesela. Üç yıldır otobiyografik roman yazan belediyeci ve radyocu Kamil Yavuz’a ‘Peki o zaman soruyorum ayrılık mı, aşk mı, hüzün mü?’ diye sorarak açıyor programını. Yavuz ‘Ben hayatta her soruya cevap olarak müzik diyorum’ diyerek topu taca atmayı başarıyor. Fransızca müzik arabeskin hâlâ güçlü bir damar olduğu muhafazakar gençliğe yetmiyor bir süre sonra. Yavuz tepeüstü giderken, peruğunu çıkarıp ona fön çektirdiğinde blues'un dibine vuruyoruz. Yozgat Blues için arabeskle blues arasında efkarına karşılık arayan bir memleketin sineması diyebiliriz belki. Anadolu’nun belli yerlerinde hâlâ arabeskle insanlar kendilerinden geçse de, sanki yavaştan blues'a geçtik biz. Topluca ‘Fransızız’ taşraya da, şehre de, artık ikisi arasındaki sınırları ayırt edemiyoruz. Uzak İhtimal’de olduğu gibi derdini anlatamayan erkeklerin acı çektiği ve kendilerine bir dil aradıkları bir dünya Mahmut Fazıl Coşkun’unki. Eyleme geçmek gerektiği zaman, peruğunun içine saklanan bir dünya.

Yozgat Blues

Y: Mahmut Fazıl Coşkun O: Ercan Kesal, Ayça Damgacı, Tansu Biçer, Nadir Sarıbacak Yapım: 2013 Türkiye

Sivas'ta neler oluyor?

Sivas’ta garip şeyler oluyor. Önce Sivasspor’un başına Roberto Carlos geldi. şimdi de Sivas’ta çekilen en komik film Düğün Dernek vizyona giriyor. Kült dizimiz İşler Güçler’in senaristi Selçuk Aydemir’in zekasından ortaya çıkan muhteşem ikili eylemlerine bu kez Sivaslı iki sevimli kaçık arkadaş olarak devam ediyor. Şehrin en kolay gaza gelen delisi Ahmet Kural’ın canlandırdığı tüpçü Fikret, sonradan Müslüman olan Murat Cemcir’in canlandırdığı ‘profesyonel boks hocalığı’ yapan duygulu serseri Çetin hocayla sevdikleri bir abilerinin oğlunun Letonyalı bir kızla evleneceğini ilan etmesi üzerine düğün parasını on gün içinde toplamak için türlü maceralara atılır. O kuyumcu senin, bu beyaz eşyacı benim dolaşırlar. Tost makinası ve bir çeyrek altından başka bir şey toparlamayınca oyunun çıtasını yükseltmeye karar verirler ve ‘karanlık’ işlere bulaşmış adamların kapılarını çalmak zorunda kalırlar. Çok geçmeden işler sarpa sarmaya başlar, gelin deveden düşer, amca kremalı pastayı fazla kaçırıp Tahtalıköy’ü boylar, Letonyalı kız tarafı düğünü basar. Recep İvedik gibi sadece belden aşağı vuran bir komedi anlayışına karşı çok şükür artık Cemcir-Kural-Aydemir üçlüsü var. Sürekli oraya buraya çarpan, sakarlıklarıyla Charlie Chaplin’e ve slapstick komediye selam çakan Kural bu filmde harikalar yaratmış.

Düğün Dernek

Y: Selçuk Aydemir O: Ahmet Kural, Murat Cemcir, Rasim Öztekin, Devrim Yakut Yapım: 2013 Türkiye

Diğer filmler

Kızım için


Y: Hakan Haksun O: Yetkin Dikinciler, Eda Ece, İnci Türkay, Berke Üzrek

Yapım: 2013 Türkiye

McDandik

Y: Ragga Oktay, Cem Yaz O: Ragga Oktay, Zerrin Arıkan, Lemi Filozof, Sümer Tilmaç
Yapım: 2013 Türkiye

Yılın Savaşı

(Battle of the Year) Y: Benson Lee O: Josh Holloway, Laz Alonso, Josh Peck, Caity Lotz

Yapım: 2013 ABD

Ölümsüz Aşk

(Ain’t Them Bodies Saints) Y: David Lowery O: Casey Affleck, Rooney Mara, Ben Foster, Nate Parker

Yapım: 2013 ABD

Haberin Devamı