Gazete Vatan Logo

Gönüllü tiyatro elçisi Mehtap Ar Anadolu yollarında

Dekorları sırtlamış, Anadolu’yu bucak bucak gezen bir tiyatro topluluğu, hayatında hiç tiyatro görmemiş çocuklara dokunmak için yola çıktı

Yolları bile olmayan köylerde günde en az dört oyun sahneliyorlar. VAKSA Hacı Ömer Sabancı Vakfı desteğini alan Mehtap Ar’ın adını taşıyan tiyatronun amacı Türkiye’de oyun seyretmemiş bir tek çocuk bile bırakmamak.

5 kişilik oyuncu kadrosuyla toplam sekiz kişi, dünyevi her şeyi bırakmış. Tek dertleri bir çocuğun daha tiyatro izlemesi. Bunun için yollara düşmüşler. Tiyatronun büyülü dünyasında gerçeğe açılan kapıdan, çocukları bir bir içeri alırken, hayattaki en doğru işi yapmanın haklı gururunu yaşıyorlar. Mehtap Ar’ı arayıp, röportaj yapmak istediğimi söyleyeceğim. Ancak, malum Aysel Gürel’in kızı. Nasıl yaklaşmak lazım, bilmek gerek. Her an, her türlü tepkiyle karşılaşmak olası. Karşımdaki ses öyle enerji dolu ve sevecen ki, bir çırpıda adresi veriyor. Ardından “Biber dolması yaptım, yemeğe yetiş” diyor. Gidiyorum, oyuncularından Tolga Öz, Şevket Çapkınoğlu ve sanat yönetmeni Kader Külahlı da orada. Bilmeyenler için söylemekte yarar var. Mehtap Ar, 7 yıldır kendi tiyatrosuyla okul okul gezerek tiyatro yapıyor. Daha çok dar gelirli ailelerin yaşadığı semtleri tercih ediyor. Dekorları sırtlayıp Anadolu’yu gezmek cesaret ister, nasıl başladı bu proje diye soruyorum, o da anlatıyor: “7 yıldır bir fiil İstanbul okullarını gezerek oyunlar oynuyoruz ancak Anadolu’yu gezmek cesaret yerine maddiyat gerektiriyor. Bir gün oyundan çıktım, ama aklım hep Anadolu’ya gidip tiyatro görmeyen çocuklarla buluşmakta... Güler Sabancı’ya bir mektup yazdım. Anlattım durumu, bilmek ister diye düşündüm. İki gün sonra aradılar. Ve böylece proje VAKSA Hacı Ömer Sabancı Vakfı desteğiyle başlamış oldu.”

13 günde 10 bin çocuk tiyatro izledi
Mehtap Ar Tiyatrosu, geçtiğimiz Nisan ayında 13 gün boyunca Mardin, Kızıltepe, Batman, Urfa, Bilecik, Diyarbakır’ı dolaşarak günde bin çocuğa ulaşmayı başarmış: ”Turistik gezi yapmıyoruz ki, bizi karşılayan belediyeler günde iki oyun ve bol miktarda kültür turları koymuş oluyor. Hemen sesimi yükseltiyorum, ne kadar ilçe var, hangi köylerin yolu yok sorup öğreniyorum. Ne kadar çok oyun, o kadar çok tiyatro bilen çocuk anlamına geliyor.” Gittiğimiz hiçbir yerde boşa zaman harcamıyoruz diyen Ar, ”Batman’da bir sinema salonunda sabah 10.00’da oyun oynadık. Oyun bitiminde bir kız çocuğu boynuma sarıldı. ’Ben ilk kez tiyatro seyrettim. Belki de bir daha tiyatro izleyemeyeceğim ama her şey için çok teşekkürler. Tiyatro çok güzelmiş’ dediğinde kendimi tutamayıp ağlamaya başladım. VAKSA’yı arayıp, ’Ben doyamadım buralara, hiç bitmesin istiyorum’ dediğimde ’Bu yolculuk bitmeyecek merak etmenize gerek yok’ dediler. İşte o söz beni ve orada bulunan çocukları öyle mutlu etti ki...” sözleriyle o günün kendisi için unutulmaz olduğunu söylüyor.
“Köylerdeki çocuklar, uzaktan gelen tiyatro otobüsünü gördüklerinde koşturmaya başlıyorlar. Tüm köy tiyatro konuşuyor. Anne babalar neler yapıldığını merak ediyor” diyen Mehtap Ar, oyuncu kadrosuna da teşekkür ediyor ve ekliyor: “Dizilerde boy göstermek yerine benim peşimden bu yola başvurarak, gecelerini gündüzlerini sahnelerde geçiren oyuncularım var.” Hiç dizi seyretmeyen ve asla bir dizide oynamayacağını söyleyen Ar, dizilerin emekçilere hakkını vermediklerini anlatıyor: “Bölüm başı 50 kağıt verirlerse, iki ile daha tiyatro götürebileceğim için kabul ederim. Yoksa televizyon işleri bize göre değil.”
Mehtap Ar, çocuk tiyatrosuyla yeteri kadar ilgilenilmediğinin de altını çiziyor. Bu işin sadece hayvanları konuşturmaktan ibaret olduğunu zannedenlerin yanlış yolda olduğunu söylüyor. Her sezon bir oyun oynayan kadro, bir oyuna yaklaşık iki ayda hazırlanıyor. Provaları ise 12 saat sürüyor.

“Annem ve ablam en büyük destekçim”
Oynadıkları son oyunun adı, onların yaptıkları bu işi anlatıyor aslında: “Sevgi Emek İster.” Nuray Öykü Büyücek’in yazdığı, Osman Gidişoğlu’nun yönettiği müziklerini Serdar Ateş’in yaptığı oyunun şarkı sözlerini tahmin edeceğiniz üzere Aysel Gürel yazıyor. Annesi ve ablası Müjde Ar’dan büyük destek gördüğünü söyleyen Mehtap Ar, annesiyle olan diyaloglarını gülerek şöyle anlatıyor: “Aysel’e daha iyi yazabileceğini söylüyorum. Türkiye kabul etmiş ama ben zor beğenen biriyim” diyor gülerek... Çok büyük özverilerle annesinin kendisine yardım ettiğini söyleyen Ar, “Onun gibi bir anneye sahip olduğum için çok mutluyum” diyor. Turnenin sezon finalini Kars’a giderek yapacak olan ekip, Ardahan’a, Mardin’e ve Kızıltepe’ye de gidecek. Yeni sezonda yeni oyunlarla Hakkari, Van, Doğubeyazıt’ta yine tiyatroya hasret çocuklarla buluşacak. Ar, 9 Mayıs Çarşamba günü yola çıkacakları için yerinde duramıyor. “Bir an önce yolculuk zamanı gelsin ve yeni çocuklar tanıyalım” diyor.






Haberin Devamı