Gazete Vatan Logo

Evde güvende!

Ev, çocuklarımız için bir barınaktan çok, güvenli olarak yetiştirilebileceği bir yer olmalı. Evlerimiz, çocukların sosyalleşme, kültürel ve zihinsel uyarılmaları açısından da önem teşkil ediyor. Bunun için evler, çocuklarımızı kısıtlamayacak ve gelişmelerini olumsuz etkilemeyecek şekilde tasarlanmalı.

Evlerimizde yüksek kaza potansiyeline sahip birçok araç gereç bulunur. Kimyasallar, cilalar, deterjanlar ve ilaçlar özellikle çocuklar açısından tehlike arz eder. Kendinize hiç sordunuz mu ‘Evim miniğim için ne kadar güvenli?’ diye.

Konforlu ve işlevsel
Hiçbir güvenlik önlemi anne-baba dikkatinin yerini tam olarak alamasa da düşme, çarpma, takılma ve sıkışma gibi kazalarda ergonomik önemler de güvenliği sağlar. Oyun, çocuk kişiliğinin gelişmesinde önemli rol oynadığından, çocuğunuzun çevreye olan uyumu, oyunla gerçekleşir. Oyunun yerleri çeşitli şekillerde biçimlenebilir ve değişiklikler yapılabilir. Bu yerler çocuğun gereksinimlerine göre ayarlanabilir. Tasarımlar kız ve erkek çocuk boyutlarının değişimlerindeki farklılıklar göz önüne alınarak yerine getirilirse, çocuğun gelişimi de olumlu yönde etkilenir. Yapılan çalışmalarda birçok çocuk kazasında ergonomik yetersizliklerin önemli bir rol oynadığı görülüyor.

En tehlikeli yerler
Evlerde özellikle mutfak ve banyo, tüm ev halkı tarafından kullanıldığından, kaza riski yüksek iki mekan. Mutfak ve banyo için fazladan güvenlik önlemi almak hem aile sağlığı, hem de çocuğunuzun güvenliği açısından önemli.
Peki, güvenliği artırmak için neler yapabilirsiniz? İşte birkaç ipucu…
Mutfaklarda ocak yakınlarında ısıya dayanıklı tezgah kullanımı, çalışma alanına gölge düşürmeyecek şekilde aydınlatma sistemlerinin takılması, fırınların mutfak tezgahıyla aynı seviyede olması güvenliği arttırıcı olabilir. Banyodaysa, yerde kaymayan malzeme kullanın. Yer döşemelerinde büyük siyah ve beyaz fayanslardan kaçının. Çünkü bu tip yer döşemesi derinlik algısı henüz tam gelişmemiş bebeğinizde problem yaratabilir.

Dikkat dikkat!
Merdivenler, ocağın yeri, döşeme yüzeyi, elektrik donanımı, oyun alanı, çöp tenekesi, ecza dolabı, ısıtıcılar, kurutucular, çim kesme araçları, cam kapılar, uzatma kabloları, pilot lambalar, otomatik yakma makineleri, kaza yapma olasılığı yüksek olan araçlar arasında. Bu araçların tasarımları ve ev içerisindeki yerleşimlerini çocuğunuzu göz önünde bulundurarak yapın. Böylece hem aile güvenliği hem de miniğinizin gelişimi olumlu yönde etkilenmiş olur.

Birkaç öneri…
Ev kazalarının en sık görüldüğü grup, okul öncesi çocuklar. Çocukları evde bekleyen tehlikelerin başında yangın, düşme ve yanıklar geliyor. Bu yüzden çocuğunuzu evde kısa süreli de olsa yalnız bırakmayın, kibrit ve çakmakları uzak tutun. Sigara izmaritleri ve küllerine dikkat edin. Ayrıca balkon parmaklarını yüksek tutun. En ağır yaralanmaların balkon ve pencereden düşme sonucu gerçekleştiğini unutmayın. Çay, kahve gibi sıcak içecekleri çocuğunuzdan uzak tutun ve ocağınızın arka gözlerinde yemeğinizi pişirin.

Haberin Devamı