Gazete Vatan Logo

Doğru oyuncak seçimi

Oyuncaklar çocukların dünyalarında çok önemli yerlere sahip oldukları kadar onların zihinsel gelişimlerini de destekler. Bu nedenle seçtiğiniz oyuncakların çocukların zihinsel hatta sosyal ve duygusal gelişimlerini destekleyecek türde olması çocukların hem oyun oynarken eğlenmelerini hem de birçok yönden kendilerini geliştirmelerini sağlar.

Seçimleriniz esnasında dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlardan biri alacağınız oyuncağın çocuğunuzun hem yaşına hem de zihinsel seviyesine uygun olmasıdır. Ayrıca anaokulu dönemindeki çocuklara alacağınız oyuncaklar onların aktif şekilde yaratıcılığını destekleyebilecek mi yoksa destekleyemeyecek mi iyice düşünün ve ona göre kararınızı verin Örneğin bilgisayar oyunları ya da kompleks yapıdaki masa oyunları (monopoly gibi...) onların yaşına uygun olmadıkları gibi çocukları oyun esnasında pasif hale getirerek onların yaratıcılıklarını da engellemiş olurlar.

İlgi alanına uygun oyuncak
Çocuklarınıza onların ilgileri doğrultusunda oyuncaklar almaya çalışın. Eğer ilgi alanlarını iyi bir şekilde tespit edebilirseniz onlara aldığınız oyuncaklarla hem çok eğlenecekler hem de çok daha fazla şey öğrenebilecekler. Örneğin çocuğunuz gemilerle oynamayı seviyor, siz ona aldığınız farklı oyuncak gemi modelleri ile çocuğunuzun hem konu hakkındaki bilgisini arttıracaksınız hem de sosyal ve duygusal gelişimini besleyeceksiniz.

Kriter fiyat değil özellik olmalı
Oyuncağın fiyatına göre değil özelliğine göre seçim yapın
Çocuğunuza çok fazla oyuncak almaktan kaçının, böyle bir davranış çocuğunuzun bir süre sonra doyumsuz olmasına neden olabileceği gibi onu mutsuz da kılacaktır. Çocuklar oyuncakların pahalı ya da ucuz olmasına önem vermezler, bu tip bir anlayışı etrafındaki insanların güdülemesiyle öğrenir. Ona maddiyatına göre seçim yapmayı öğretmemeli oyuncağın özelliğine göre seçim yapmayı öğretmelisiniz. Örneğin çocuğunuz çok pahalı bir oyuncak uçağı (gösterişli ama gerçekten havalanamayan bir uçak) almanızı istiyor, ama siz onun yanında duran ve gerçekten çocuğunuz için uygun olan bir başka uçağı (gösterişsiz ama kendi kendine havalanabilen) almayı tercih ediyorsunuz. Durumu çocuğunuza açıklayın ve sizin tercih ettiğiniz uçağın neden kendisi için daha uygun olduğunu çocuğunuza anlatmaya çalışın.

Hayatı deneyimlenmesini sağlayacak oyuncaklar
Çocuklarınıza oyuncak seçimi yaparken onların hayat konusunda deneyimler edinebilmesine yardımcı olacak türden oyuncaklar almaya çalışın. Örneğin farklı meslek gruplarına ait materyallerin oyuncaklarını alarak hem onlara farklı bir şeyler öğretmiş hem de hayal dünyalarını genişletmiş olacaksınız. Örneğin işçilerin kullandığı kasklardan alarak onlara farklı bir iş grubunu tanıtabilir ve onların yaratıcılıklarını destekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı