Gazete Vatan Logo

Çok iyi Risotto yaparım

Çılgın Bediş dizisindeki Oktay rolüyle 90’lı yıllara damga vuran Cenk Torun, oyunculuk kadar mutfakta da iddialı olduğunu söylüyor.

Çok iyi Risotto yaparım

Fotoğraflar: Barış ACARLI

Turizm Otelcilik mezunu olan ve ekrana ara verdiği dönemde birçok ünlü markanın işletmeciliğini yapan Cenk Torun son iki yıldır yiyecek ve içecek sektörü üzerine çeşitli mekanlara danışmanlık veriyor. Dört yıldan beri Seyahatname Dergisi’nde Gastronomi editörlüğü de yapan Torun kendi özel Rissotto tarifini paylaşmayı da ihmal etmiyor. Yemek yapmakla amatör olarak ilgilendiğini belirten Torun “İtalyan ve Fransız mutfağında çok iyi döktürürüm ama Türk mutfağında biraz zayıfım. En iyi yaptığım yemek Deniz Mahsullü Risotto. Tarifi bana özel”.

90’ların yıldız isimlerinden biri olmasına rağmen oyunculuğa ara vermesini hata olarak anlatan Torun, “Her şeyi bırakıp kabuğuma çekilmek bir hataydı. 2008 yılında sektöre karşı yaşadığım kırgınlıklar, Osman Yağmurdereli’nin vefatından sonra kendimi sektörde yalnız hissetmem bunda etkili oldu. Bu aradan sonra projelerde daha saçici oldum. Survior’la anlaşamayınca Yeter’e dahil oldum” diyor.

Sos yapılışı

Bütün malzemeler bir kapta karıştırıp 180 derecede 2 saat pişirin, son 15 dakikada Pişirme bitince sosu mutfak robotu kullanarak iyice karıştırın. Risotto için soğan ve sarımsak tavla zarı büyüklüğünde doğranandıktan kızdırdığımız zeytinyağına atıp üzerine eklediğimiz taze fesleğenle beraber kavrulur. İçerisine risotto pirinci ve kalamar ilave edilerek iki dakika daha kavrulur. Kavurma işlemi bittikten sonra domates sos, tuz, karabiber ve demleme tavuk suyu ilave edilir. Yüksek ateşte 20 dakika kadar sürekli karıştırarak pişmesi beklenir. Pirinç piştikten sonra tereyağı eklenir ve karıştırılır. Başka bir tavada sarımsaklı zeytinyağında Somon ve levrek sotelenir. İçerisine yarım kepçe balık suyu ilave edilerek 4 dakika pişirilir. Pişirme işlemi bittikten sonra tuz ve karabiber ilave edilerek diğer tavadaki hazırlanmış olan risotto pirincinin üzerine eklenir.

Haberin Devamı

Eti pişirmeden önce limon suyunda bekletin

Cenk Torun’un, et yemeği yaparken, etin yumuşak olması için püf noktaları ise şöyle; Kızartma yada ızgara yapmadan önce, tava veya ızgaranızın kızgın olmasına dikkat edin. Etiniz de oda sıcaklığında olsun. Ayrıca etleri çok sık çevirmeyin, bu şekilde kurumasını önlersiniz.

Haberin Devamı

Etinizin yumuşacık olması için, eti pişirmeye başlamadan önce limon suyuna bulayıp bir süre bekletin. az bir miktar limon suyu etin daha yumşak ve lezzetli olmasını sağlar.

Eti fırında pişiriyorsanız fırının sıcaklığını 180 dereceye ayarlayın. Ete tuzu piştikten sonra ilave edin. Tuz etin sert olmasına sebep olur. Eti terbiyeledikten sonra en az 3-4 saat buzdolabında dinlendirirseniz, daha yumuşak ve lezzetli olur.