Gazete Vatan Logo

Büyüyünce...

Çocuğunuz büyüdüğünde nasıl bir görünümü olacak? Ya da kişilik özellikleri… İnatçı, mülayim, sosyal ya da sakin biri mi olacak? Yazımızı okuyun, şimdiden ipuçlarını yakalayın.

0-6 AYLIK
Hamile kaldığınız andan itibaren bebeğiniz yapılanmış DNA’sı ve karakteristik özellikleri ile doğar. Öyle ki anne karnındayken sağ elini mi yoksa sol elini mi kullanacağını hatta hangi parmağını emeceğini bile belirler. Fakat siz, bebeğiniz 12-14 aylık olana kadar hangisini kullanacağını tam olarak bilemezsiniz. Kim bilir belki sizin bebeğiniz yüzde 8 solak doğanlardandır.
Bebeğiniz doğar doğmaz karakteri de şekillenmeye başlar. Kimi bebekler çok sakin olurken kimisi de çok hareketli ve yaramaz olabilir. Kimi çok uykucu olurken kimi de uyanık olup muzur muzur bakınmayı tercih edebilir. Siz de onun bu belirgin özelliklerini doğduktan birkaç hafta sonra az çok anlayabileceksiniz. Altıncı ayına ulaştığında ise kendine özgü hareket ve özellikleri net bir şekilde ortaya çıkacak. Acaba yaramaz mı, akıllı mı olacak? Ya da cana yakın mı mesafeli mi? İşte bu sorulara yanıt bulacaksınız.
Miniğiniz kalın telli, siyah gür saçlara sahip bir bebek olarak doğabilir. Siz de tam “Bu çocuk kime çekti hepimiz sarışınız ailede. ” diye düşünürken bir de bakmışsınız sizinkinin saçlarının rengi açılmaya başlamış. Genelde bebeklerin bir ay sonra saçları dökülmeye ve altıncı aydan sonra yerine kalıcıları çıkmaya başlar.


6-12 AYLIK
Hepimiz yeni doğan bebeklerin göz renginin bir ay içinde değiştiğine şahit olmuşuzdur. Koyu renkler açık renge, açık renkler de koyu renge döner. Fakat bu da geçici bir durumdur. İlk aylardan sonra göz rengi sabitlenmeye başlar. Ama zenci ve Asyalı bebekleri bu genellemenin dışında tutuyoruz. Çünkü bu bebekler genelde değişmeyen koyu göz renklerine sahiptir.
Anne adaylarına buradan söyleyelim. Bir kez emzirmeye başladınız mı bebeğinizin beslenme konusunda ne kadar titizlendiğini keşfedeceksiniz. Bu yüzden onu farklı tatlar ve dokulara alıştırın. Eğer yedirdiklerinize burun kıvırıyorsa telaşlanmayın. Çünkü birçok kez bu tarz sıkıntılar yaşayıp çocuğunuza yemek beğendirmek zorunda kalacaksınız. Alışık olmadığı tatlar olunca ilk başta yadırgayacak ancak bir süre sonra o tatları da sevip iştahla yiyecektir.
Sosyal beceriler kazanmasına yardım etmek için onunla mümkün olduğu kadar oyun oynamaya çalışın. Yapılan araştırmalar bebeklerin çevresel faktörlere bağlı olarak karakterlerinin erken yaşlarda şekillendiğini ortaya koyuyor. Üstelik genetik faktörler sadece %30 oranında etkili. Bu yüzden bebeğinizle birlikte geçirdiğiniz saatlerde onu önemsediğinizi gösterin ki kendine güveni ve paylaşım duygusu gelişsin. Eğer kardeşlerine ve arkadaşlarına göre utangaç bir çocuğunuz varsa onu cesaretlendirerek kabuğundan sıyırmaya çalışın. Kendine güveni olan bir çocuk her zaman güçlü bir birey olacaktır.

12-18 AYLIK
Bebeklik döneminin sonlarında korkak adımları ile çocukluğa adım atan miniğiniz kendi ayaklarının üstünde durmaya çalışarak bir yandan özgürlüğünü ilan eder. Ve kısa bir süre sonra size bağlı olmayan ayrı bir birey olduğunun farkına varır. Aslında bu dönem onun için biraz zorlayıcıdır. Neler yapabileceğini keşfetmesi gerekir ve böylelikle sizin sınırlarınızı da test etmeye başlar. Aniden asabileşen ve sizi bıkıp usandıran bir çocuğa dönüşebilir. Ama unutmayın ki bu bir geçiş dönemi! Kısa sürede üstesinden gelecektir.
Belki de geleceğin Picasso’su sizin çocuğunuz! Ona Picasso’yu öğretmek çok erken olabilir belki ama resim yapmak, eğlenceli gelecektir. Çocuğunuzun yeteneklerini keşfetmeniz için yapmanız gereken, onun yaratıcı taraflarını ortaya çıkarmak. Sanatla uğraşmaya ne kadar erken başlarsa o kadar iyi. İleride gerçekten “Müziğe henüz 5 yaşındayken” başlamış olur! Daha bile önce üstelik. Eminiz resim yapmak ya da ilgi duyduğu müziğin melodilerini kendi kendine söylemek çocuğunuzun da çok hoşuna gidecek.
Hiç susmayan bir çocuğunuz mu var? Ya da sessizliğine rağmen bir konuştu mu tam konuşan bir tip mi? Uzmanlar 18 aylık döneme ulaşanların, 6 ile 20 arası anlaşılır kelime dağarcığına sahip olduklarını belirtiyor. Fakat iki kelimeyi bir arada kullanmak bir altı ay daha gerektiriyor. Genellikle ailelerin ikinci çocukları ilk çocuklarına göre kelimeleri daha geç kullanmaya başlar ama bir kez konuşmaya başladılar mı cümle kurmak çok kolaylaşır ve hızla konuşmaları gelişir. Siz de çocuğunuzun kelimeleri kolay kavrayabilmesi için ona sürekli kitap okuyun. Ne söylediğinizi anlayamayacak kadar küçük de olsa onunla mutlaka konuşun. Hepsini tıpkı bir sünger gibi dağarcığında toplar.

18 AYLIK VE ÜSTÜ
Çocuğunuz uzun boylu mu olacak? Ya da minyon mu? Normalde boy yüksekliği yüzde 80, 90 oranında kalıtsaldır. Büyüdüğünde anne ve baba boyunun ortalamasına sahip olur. İki yaşında yaşıtlarından iki kat uzun olan bir çocuk ergenliğinde de uzun boylu olur.
Çocuğunuz artık yürüyorsa koşup zıplaması da yakındır. Hatta 20 aylık olana kadar topa vurmasını bile öğrenir. Kim bilir belki de geleceğin gol kralını büyütüyorsunuzdur!
Hiç şüphe yok ki miniğinizin kendine özgü bir karakteri var. Ancak günden güne farklı davranışlar içine giren bir çocuğunuz varsa bu durumu normal karşılayın ve çok kafa yorup üstünde durmayın. Bekleyin, yaşayabileceği kadar duyguları yaşayıp öğrensin. Büyümekte olan bir çocuğa sürekli müdahale etmek onu huzursuz etmekten başka bir işe yaramaz. Sizin en önemli göreviniz çocuğunuzun eğilimlerini belirleyecek, gelişimine katkı sağlayacak güvenli ve pozitif bir ortam sağlamak olsun.

Haberin Devamı