Gazete Vatan Logo

Bond erkeğinin kusursuz klasik gardırobu

- Bu yıl 50. yılını kutlayan James Bond filmlerinde, dünyanın en sevilen gizli ajanının maceraları

kadar dikkat çeken bir diğer konu ise James Bond’un stili. Filmlerde, erkek giyiminde gücü ifade

etmek için, Bond’un tüm kıyafet konsepti özenle oluşturuluyor.


ugüne kadar James Bond karakterini canlandıran Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan ve Daniel Craig’in dönemlerinin moda ikonu ve güçlü erkek simgesi olmalarını özenli kostüm çalışmasına borçlular.

James Bond iyi giyinmez, stili vardır. Peki nedir bunun sırrı? Aslında çok basit. James Bond gardırobu zamansız parçalar içerir.

İngiliz ajanı olan James Bond karakterinin giyim stili, İngilizlerin ısmarlama terziliği olan Bespoke ekolünün en iyi örneklerinden.

Bond’un 50 yıldır erkek giyimine ilham veren tarzını, Türkiye’de bespoke ekolünden yola çıkan ve ısmarlama terzilik konusunda hizmet veren Milord markasının kurucusu Namık Gökçe ile değerlendirdik...

Bespoke ekolü, bedenleme ile oluşturulan kişiselleştirilmiş giyim tarzına verilen isim. Bespoke’un bir moda terimi değil, kalıcı moda sanatı olduğunu ifade eden Namık Gökçe, James Bond giyiminin bütün bu temel kuralların filmlere çok iyi bir etkisi olduğunu vurguluyor.

Bond filmleri efsanevi Hollywood yıldızlarının toplum üzerinde yarattığı etkinin son örnekleri olarak görülüyor.

Skyfall’da Craig’i yine Tom Ford tasarımları içinde göreceğiz.

Kostüm tasarımcısı olan Jany Temime, Bond’un stilini geçen yıllara göre çok daha modern bir şekilde ele almış. Tom Ford, Daniel Craig’in giydiği vücuda fazlasıyla yakın pantolon ve ceketlerdeki dar kalıpları, günümüzde 60’ların çizgisini taşıyan dar kesim ön planda olduğu için bu şekilde tasarlamış.

50 yıllık James Bond giyim tarzına kısaca göz atacak olursak, Bond’un gece giyiminde genellikle siyah takım elbise tercih ettiğini görüyoruz. Tom Ford da bu geleneği bozmuyor. James Bond gece giyiminde önemli yeri olan diğer bir öğe ise White Tie dediğimiz beyaz ceketli takımlar.

James Bond’un tercihi olan Bespoke tarzının temellerini, 1920’li yılların erkek moda öncüsü 8. Edward’dır. Amerika’da üniversiteyken, stilinden etkilenen arkadaşları sayesinde İngiliz bespoke giyim tarzı dünyanın birçok yerine yayılmıştır. Dünya çapında erkek giyim modası, 2. Dünya Savaşı’na kadar İngiliz giyim tarzının etkisinde kalmış ve Londralı bir görünüme sahip olmak iyi giyinmenin altın kuralı olmuştur. Altın Çağ adı verilen bu dönem günümüz erkek modasının temellerini oluşturmuştur.

Bond, günlük giyimde de takım tercih ederken, siyahı gecede bırakıyor ve grinin tonları, lacivert ve bisküvi tonlarını kullanıyor.


Moda ve kalıcı moda arasındaki en büyük fark, James Bond’un bu Londralı tarzı 50 yıldır çok güzel bir şekilde temsil etmesidir. Bond işin moda tarafında durmuyor, dönemler değişse de, kum saati İngiliz görünümü, omuzlardaki tatlı omuz eğimi ve bel oyuntusunun şekli Bond tarzını temel özelliklerinden.

Tom Ford’un, Bond’un günlük giyimi için oluşturduğu birkaç örnek, gri tonlarının kullanımındaki devamlılığı gösteriyor.


Her şık takımın altında, özenli seçilmiş bir ayakkabı var...

James Bond’un Skyfall’da giyeceği Tom Ford takımlara uygun 4 model ayakkabı ise 1879 yılında kurulmuş olan Crockett & Jones.

Gece ya da gündüz modeli olsun, her bir modelin ortak özelliği, sade, çok yönlü giyilebilen, yüksek kalite deri ve bağcıklı modeller olması.

James Bond bu ayakkabılarla kullanacağı çoraba da bir o kadar dikkat ediyor. Giydiği takımın kumaşı ile uygun seçilmiş, hareket ederken ve otururken teni göstermeyecek uzunlukta çoraplar seçiyor. Şeytan detayda gizlidir diye boşuna dememişler. James Bond stilinde her detay, genel görüntü kadar önemli.

Tarzın 5 püf noktası!


yi giyimli ve iyi giyinen arasındaki farkın, iyi giyinen erkeğin kendi kişisel özelliklerini giyimine dahil etmesi olduğunu belirten Namık Gökçe, Bond’un kıyafetlerinin bir gölge gibi onun her hareketlerine eşlik etmesi gerektiğini vurguluyor. Bespoke ekolünün de ana amacı erkeğin giysilerinin adeta 2. bir deri kadar doğal ve rahat bir şekilde vücuda uyması.

James Bond stili giyimin püf noktalarını 5 maddede özetleyen Namık Gökçe’nin önerileri şöyle :

1) Antrasit takım elbise (kömür grisi) lacivert takım elbise beyaz tenli erkekleri toy gösterdiğinden genelde toplantı kıyafetleri antrasit seçilir, müthiş işlevseldir. Her renk gömlek ve desenli kravatlar ile kullanılabilir.

2) Lacivertin doygun tonlarında (lacivert siyah) tebeşir çizgili takım elbise, toplantılar için müthiş bir seçim. Günü geceye bağlamakta da kolaylık sağlar.

3) Trenchcoat sadece takım elbise koruyucusu olarak değil, stil tamamlayıcı olarak kullanılabilir.

4) Blazer ceket, camel, lacivert, siyah (daha çok düğün-cenaze). Bu blazer’i işlevselleştirecek pantolon alternatiflerine giyim alanlarına göre orta gri, sezonsal olarak bej, haki ilave edilebilir.

5) Süet ceket, hafta sonu şıklığında, ince örgülü trikolarla, kaşmir kazaklarla ve renklendirilmiş tarzda gömlekler ve jean pantolonlarla kullanılabilir.

Gardırob da etki genişlikten değil, derinliğinden gelir felsefesine göre belirlenen Bond tarzının tamamlayıcı aksesuarları, kemer, yaka mendili, saatler de önemli yer tutuyor.

Kemerleri uçuşa hazır bir şekilde hep bağlıdır.

Qunatum of Solace’da Daniel Craig’in kullandığı Prada kemer de Bond tarzına uygun olarak zamansız ve sade bir şıklık için mükemmel bir seçim.

Zamana karşı yarışır

Tüm maceralarında zamana karşı yarışan James Bond için saniyeler bile büyük önem taşıyor. Maceraları, havada, karada ya da deniz altında oluyor duruma göre. Bu sebeple seçtiği saat, şıklığını tamamladığı kadar, fonksiyonel ve güvenilir olmak zorunda.

Skyfall’da Daniel Craig’in kullandığı Omega Seamaster Planet Ocean 600M “SKYFALL” Sınırlı Üretim saati, Christies’de James Bond’un 50. yılına itafen düzenlenen açık artırmada 157,250 pound’da alıcı buldu. Satıştan elde edilen tüm gelir ise Orbis International’a bağışlandı.

Bir Bond filmindeki destekleyici rolde yedinci kez sahneye çıkışını kutlamak üzere 5007 adetle sınırlı üretilen saat, her Planet Ocean saat gibi, sualtı dahil tüm maceralara hazır.

James Bond ne içer? Bir kadeh Martini ile başladığı geceye, Bollinger şampanya ile devam eder.

Tabii ki James Bond’a içki içerken ve maceralarında, her zaman hoş bir kadın eşlik eder.

Stil sahibi Atatürk

Namık Gökçe, Türkiye’nin bespoke ekolünden esinlenen erkek moda ikonları arasında başta Atatürk olmak üzere, Rahmi Koç, Bülent Eczacıbaşı ve yeni nesilden Can Akçay’ı örnek veriyor. Atatürk ve Cumhuriyet’in ilanından sonra İngiliz Kralı olarak Türkiye’yi ziyaret 8. Edward’ın beraber oldukları bu fotoğrafta ikisinin arasında stil anlamında fark yok.

Haberin Devamı