Gazete Vatan Logo

Birbirimize sert hayatlar yaşatıyoruz

Genç oyuncular, Ceren Kaplakarslan, İlkem Ulugün ve Cengiz Orhonlu’nun birlikte rol aldığı “Paket Servis”; erkek egemen dünyada kendine has bir intikam örgütleyen iki genç kadının hikayesini anlatıyor.

Birbirimize sert hayatlar yaşatıyoruz

Oyun Darlene Craviotto’un Pizzaman oyunundan uyarlanmış. Uyarlamada nasıl zorluklar yaşadınız?

Ceren: Bazı kısımlar fazlasıyla Amerika’ya özgüydü. Ufak ufak eleyerek gittik. Amerikan esprilerini elemek biraz zamanımızı aldı. Sonuç olarak epey Türkçeleştirdik. Black book olayı var mesela. Küçük siyah defter. Amerika’da bir dönem kızlar çıktıkları ya da flört ettikleri çocukların numaralarını bu deftere yazarlarmış. Bizde böyle şey yok.

Cengiz: Oyun 60’larda yazılmış bir oyun. Türkçeleştirmekten çok zamana adapte ettik. Bazı metinler zamanla eskimez. İnsan duygusu da hep aynı kalır. Ne kadar zaman geçerse geçsin insanın duygu sayısı bellidir.

Bir erkek olarak seni nasıl zorluyor erkek egemen sistem?

Cengiz: Çocukluktan itibaren erkekte de bir hayat kaygısı ve sorumluluk beklentisi var. Benim oynadığım karakter yanlışlıkla bir kızı hamile bırakıyor, kaçıp gitmeye çalışıyor ama toplum onu geri getiriyor. Şimdi evi için farklı farklı şeyler yapmak zorunda kalıyor. Aile geçindirmek için paket servis yapıyor. Ama toplumun beklentisini karşılayamadığı için eziliyor.

Haberin Devamı

Kişisel yaşamında bu baskıyı hissettin mi?

Cengiz: Erkek eve bakar düşüncesi çok derinlerde bir yerlere yerleştiği için evet küçüklükten beri hissettim. Sanatçı bir ailenin çocuğuyum. Anneannem Kamuran Akkor. Ailem ilk başta tiyatrocu olmama çok sıcak bakmadı. Korumacı davrandılar. Bir altın bileziğin olsun, sonra istediğini yap, dediler. Ama ne zamanki kararlı davrandım, arkamda durdular. Bugün annem ve anneannemin kurduğu tiyatroda çalışacak kadar şanslıyım.

Rol kişiniz ve hayatınız arasında nasıl bir parelellik kurdunuz?

İlkem: Ben Zeynep karakterini oynuyorum. Hayattaki bütün mutluluk formülünü hayatının erkeğini bulmaya adamış. Birisi ona ‘sen benim karımsın’ diyecek, öyle mutlu olacak. Ben böyle değilim tabi ki. 35 yaşındayım, hiç evlenmedim. Zeynep bir gün sevgilisinin evli olduğunu öğreniyor ve dünya

başına yıkılıyor.

Oyunda küfür ederken bile zorlandık

Bir kadın bir erkeğe tecavüz edebilir mi?
Cengiz: Arkadaşlarıma iki kadın bana tecavüz ediyor diyince, ‘vay şanslısın’ gibi bir ton oluşuyor. Tiyatronun da yapması gereken biraz sert olayları tiye almak zaten.
İlkem: Oyunda erkeklere ithaf ettiğim çok kelime var. Çok samimi, dürüst bir yerden söylenemeyen, konuşulmayan şeyleri var etmek istedik.
Ceren: Bayağı küfürbaz iki kızız. Ama küfür ederken bile zorlandık çünkü baskı altındayız. Kadın küfür etmez, kadın bağırmaz. Biz bunu bile sahneye koyarken zorluğunu yaşıyoruz.

Haberin Devamı