Gazete Vatan Logo

Bir imza Dünya’yı değiştirir

İnternette yürüttükleri ses getiren imza kampanyalarıyla Change.org, Türkiye’de 2,8 milyon insanın çevresinde görmek istediği değişimi yaratmak için buluşma noktası

Change.org’un Türkiye direktörü Dr. Uygar Özesmi değişimi anlattı

190 ülkeden 70 milyon imzacı

Change.org dünyanın en büyük imza kampanyası platformu. Herkese görmek istediği değişimi yaratması için olanak sağlıyor. 190 ülkede 70 milyondan fazla kişi kullanılıyor. 2012’de kurulan Change.org Türkiye’de bugüne kadar 244 kampanya başarıya ulaşmış. Herkes her konuda kampanya açabiliyor. Kullanıcılar hem değiştirmek istedikleri konularda imza kampanyaları başlatıyor hem de verilen mücadelelere imzalarıyla destek veriyor. Nasıl mı? Change.org’a giriyorsunuz, “Bir Kampanya Başlat” yazan kırmızı düğmeye tıklıyorsunuz. Üç soru var: Neyi değiştirmek istiyorsun? Muhatabın kim? Bunu neden istiyorsun? Bu sorulara net cevap verdikten sonra kampanya açılıyor.

100 imza bile yeter

Muhatabınızdan istediğiniz talebin gerçekleşmesi için ne kadar kamuoyu yaratmanız gerekir, bu bağlama göre değişiyor. Bu 100 imza da olabilir 10 bin de. Bir mahallede 1000 kişi yaşıyorsa ve siz oradan 500 imza alabiliyorsanız muhtarınızı ikna etmek için yeterli olabiliyor.

%5

Türkiye’deki 55 milyon internet kullanıcısının %5’i Change.org’a üye.

150bin

Gezi protestoları sırasında polis şiddetine ve biber gazı kullanımına karşı 150 bin imza atıldı.

2.8 milyon

Türkiye’de 2,8 milyon insan, değişmesini istediği şey için yalnız başına mücadele etmek yerine Change.org’da bir imza kampanyası başlatıyor, başlatılan kampanyalara imza vererek destekliyor ve başarıya ulaşıyor.

Türkiye de değişiyor

Devlet kurumlarına yönelik başlatılıp başarıya ulaşan kampanyaların sayısı azımsanamayacak kadar fazla. ÇED raporlarının iptalinden HES projelerinin durdurulmasına, ilaçların SGK kapsamına alınmasından toplu taşımada bisikletlerin kullanılmasına kadar pek çok başarı var.

Örgütlü mücadele alanı

‘Online imza kampanyası, internetin sunduğu en büyük yeniliklerden biri. Bireylere, daha önce hiç olmadığı kadar güçlü olma, örgütlenme ve mücadele etme imkanı sağlıyor. Üstelik bir şeyleri düzeltmek isteyen insanların aynı ülkede olmasına gerek yok.

En etkili kampanyalar

Adalete Fener Yak

605 bin


Fenerbahçe yöneticileri için adil yargılanma talep eden change.org/AdaleteFenerYak kampanyası 604.000 imzaya ulaştı. Tüm dünyada bugüne kadar en büyük 8. kampanya oldu. İmzalar Anayasa Mahkemesi Başkanına ve Cumhurbaşkanı’na Ali Koç tarafından şahsen teslim edildi.

Soma son olsun

257 bin


Soma maden faciasından sonra başlatılan imza kampanyası, 257 binden fazla imza ile Türkiye’deki en büyük ikinci imza kampanyası oldu. Hükümet madenlerde çalışma şartlarını düzenleyecek eylem planlarını devreye sokup ILO 176’nın imzalanacağını duyurdu.

MS kampanyası

40 bin


Kampanya sayesinde Türkiye’de yaşayan 40 bin MS hastasının hayatı kolaylaştı. Plazmaferez tedavisi yeniden SGK kapsamına alındı.

Kitap okuyan çocuklar

10 bin


1 yıllık bir çalışma ile toplanan 10 bin imza ile Kadıköy Belediyesi’ni ikna oldu. Türkiye’nin ilk interaktif çocuk kütüphanesi bu baharda açıldı.

Haberin Devamı