Gazete Vatan Logo

Binlerce dolar veremeyen insanlar da Disney’i görmeli

Binlerce dolar veremeyen insanlar da Disney’i görmeli

Mickey Müzik Festivali Antalya’da


İstanbul Çocuk Tiyatrosu, Disney’in birbirinden renkli karakterlerini Türkiye’ye getirdi. Bununla da yetinmedi Disney’in ‘Yerel parça koyamazsınız’ dedikleri gösteriye Türkçe şarkı koydu. ICT CEO’su Kemal Gürkaynak hikayeyi anlattı.

‘Türkçe parça olmaz dediler, Çakkıdı’yı koyduk’

Festival ile ilgili ne gibi geri dönüşler aldınız?
Disney Live! Mickey’nin Müzik Festivali tüm Disney gösterileri içerisinde en keyiflilerinden. Mickey Mouse ve arkadaşları Minnie, Donald ile Goofy, “Küçük Deniz Kızı”, “Alaaddin” ve Disney/Pixar’dan “Oyuncak Hikayesi”nin yıldızlarının da olduğu 25’ten fazla Disney kahramanı aynı gösteride. İçerisinde Beyonce, Black Eyed Peas gibi yabancı sanatçıların yanı sıra bir Sezen Aksu klasiği olan Kenan Doğulu’nun seslendirdiği “Çakkıdı” parçası var. Sadece çocuklar değil seyreden herkes büyüleniyor.
Yakın vadede başka neler var?...
İstanbul Çocuk Tiyatrosu olarak kendimizi pek çok konuda ispat ettik. Kararlılığımız sayesinde olanaksız gözüken pek çok şeyi başardık. 2010 yılında hayal olarak paylaştığımız bir projeyi gerçekleştirdik ve Disney Live! Mickey’nin Müzik Festivali gösterisini yerelleştirdik. Dünyada Disney’le yerel bir prodüksiyon yapan ilk ve tek şirket olduk. Disney ile yaptığımız ilk görüşmelerde “10 yıldan önce lokal prodüksiyon yapamazsınız” dediler, 2 yıl içerisinde yaptık. “Prodüksiyonun içerisine lokal parça koyamazsınız” dediler, Türkçe şarkı koyduk. Yerel oyuncu ekibimiz o kadar başarılı oldu ki şu anda hepsi dünya çapında Disney oyuncu havuzuna dahil oldu. İnşallah 2013 yılı bitmeden gösterimizi ekibimizle birlikte Avrupa’ya turneye götürüyor olacağız. Ayrıca yepyeni Disney gösterilerini Türk halkıyla buluşturuyor.

‘Disney kahramanları Antalya’da ilkleri yaşıyor’

“Antalya Türkiye’de olduğu kadar dünyada da çok önemli bir tatil bölgesi. Bizim hedefimiz her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Antalya’da, turistleri otellerinden çıkartarak “Disney” markasıyla buluşturabilmek. Amacımız Antalya’yı Euro Disney gibi alternatif bir destinasyon haline getirmek. Bu noktada ana sponsorumuz Rixos Hotels’in katkıları, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Akvaryum’un destekleri bizi çok güçlendirdi. Konyaaltı Antalya Aquarium teras katında arazide yaklaşık 1100 kişilik bir Disney tiyatrosu inşa ettik. Gösteri, dünyada ilk kez bir çadırda düzenlenecek. Normalde Disney’in bu konuda katı kuralları var. Standartlarından ödün vermiyorlar ancak biz çadır projesini çok detaylı yaptık. Disney yetkililerinden izin aldık. Gösteri dünyada ilk defa aynı yerde 3 farklı dilde yapılacak. Disney Antalya’da ilkleri yaşayacak.”

Disney Live gösterilerinin yolunu Türkiye’ye düşüren hikaye nedir?
42 yaşına kadar reklam ve prodüksiyon sektöründe başarılı işlere imzalar atan şirketlerimde faal olarak çalışıyordum. Ta ki, başımdan tatsız bir olay geçene kadar. Frankfurt’ta bindiğim uçak 17 bin fitten bin fite düştü. Kaptan “Allah hepimizin yardımcısı olsun, zorunlu iniş yapıyoruz” dedi. Gerçekten öleceğimi düşündüm ve o “film şeridi” denen şeyi gördüm. Bir sürü şey yaşadım hayatta, ama ölüme yaklaştığım o anda, iki kızım var benim, onlar ve eşimle birlikte geçirdiğim anlar, tatillerimiz geldi aklıma. Bunların da çoğunda Disney karakterleri vardı. İşte o benim dönüm noktam oldu. Ben çok şanslı bir babayım, çocuklarımı Disney’e götürebildim. Bu işi Türkiye’ye getirmemde bu olayın da etkisi büyük. Binlerce dolar veremeyen insanlar da Disney’i görsün istedim. Ve ortağım Yalçın Balcı ile birlikte içimizdeki çocuklara uyduk, 2009 yılında Disney’in canlı sahne gösterilerini Türkiye’ye getirmek üzere İstanbul Çocuk Tiyatrosu’nu kurduk. Evet kolay bir süreç olmadı ama her şey kararlı olmaktan geçiyor. Ortağım Yalçın Balcı Disney yayınlarının Türkiye temsilcisi olan Doğan Egmont’un kurucularından. Disney’le ilişkisi 93 yılına dayanıyor. Ama yayıncılık ayrı gösterileri getirmek ayrı tabii. 2009 yılına kadar gösteriler Atina’ya geliyor oradan dönüyor, Sofya’ya geliyor oradan dönüyor, bir türlü Türkiye’ye ulaşamıyordu. En önemli etken Disney’in kiminle iş yapacağı çok önemli, ince eleyip sık dokuyorlar... Ama biz kendimizi ilk görüşmeden itibaren çok net ifade ettik ve ciddi bir maddi yatırımın altına girerek 3 yılda toplamda altı Disney gösterisini Türkiye’de sergiledik.



‘Mickey dünün de yarının da kahramanı’


Bugünün çocukları için Mickey ve onun gibi çizgi karakterler nasıl bir yerde?
Mickey’nin Müzik Festivali Disney’in hikaye anlatıcılığının en güzel örneklerinden biri. Özellikle içerisinde müzik ve dans olduğu için çok eğlenceli ve çocuklar üzerinde inanılmaz pozitif etkileri var. Ayrıca içeriğinde çocukların yardımlaşma ve paylaşma duygusunun, yaratıcılıklarının gelişmesine yardımcı temalar bulunduruyor. Evet günümüzde artık çok fazla çizgi kahramanlar var ama Mickey en uzun soluklu olanı. Bununda en önemli sebebi Mickey’nin dünün, bugünün ve yarının çocuklarına aynı heyecanı yaşatıyor olması-Mickey’nin büyüsü...
Mickey ve Minnie bir kuşağın o eski iki boyutlu olmayan ama güzel renkleri olan çizgi filmlerin bir sembolü. Kişisel olarak o kuşağın çizgi karakterleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Disney karakterleri jenerasyonlardır hayatımızda olan karakterler. Büyük dedemizin, dedemizin, bizim, çocuklarımızın, hatta çocuklarımızın çocuklarıın hayatlarının bir bölümünde Disney karakterleriyle mutlaka etkileşimleri olmuştur. Benim Disney merakım ciddi boyutta, yıllar önce eşimle Disneyland’a gittik, kapıda girebilmek sıra için bekliyoruz, zannedersin ki çocuğumuz var. Ama o tarihte yoktu. O yıldan beri her yıl ailemle mutlaka bir Disney tatili yaparım. Tüm o yaratıcılık, hayal gücü yetişkin olmama rağmen beni de her zaman etkiledi.

Haberin Devamı