Gazete Vatan Logo

Ayaküstü lezzet şarküterileri

Ayaküstü lezzet şarküterileri

Restoran mönüleri bize yetmiyor, farklılık peşindeyiz. Şarküteriler de yüzlerini değiştirdi. Tahtalarda sundukları peynirler, şarapların çeşitliliği ve kurutulmuş etin kalitesi önemli... İşte İstanbul’un en doğal ve lezzetli şarküterileri.


Kauf

Beyoğlu Odakule’deki Kauf şarküteri alışveriş yaparken mükellef bir masada ve mekanda bunları tatmanızı da sağlıyor. “Komün masa” olarak tabir edilen uzun masada müşteriler bir arada oturup, hizmet alıyor. Genelde yabancılar müdavim. Kauf’ta gramajla sipariş veriliyor. Atıştırmalık yemek için oturduğunuz masadan şiş bir karınla kalkıyorsunuz. Buradaki her şey, buna ketçap da dahil el yapımı. Şarap ve kokteyller için de özel mönüleri var. Ekmeklerini de kendileri yapıyor. Siparişinizle birlikte ekmekleri kızartıp getiriyorlar. Emmental, abaza peyniri, füme antrikot, acı biber salçası yemeden ya da satın almadan buradan ayrılmayın. Yemeğinizin yanın da ikram olarak sufle tadında çikolatalı kurabiyeler veriyorlar. Ortalama gelen hesap 40 lira.

Dean&Deluca



Dean&Deluca ilk şubesini Amerika’da 1977’de açıyor. Amerikan kültürüne sızma zeytinyağı, güneşte kurutulmuş domatesi sokan da kendileri. Türkiye’deki şubelerini ise yakın zamanda Kanyon’da açtılar. Farklı ülkelerden getirilen özel olarak seçilmiş 40 çeşit peynir bulunuyor. Burada özellikle peynir çeşitleriyle uyumlu olan ayva reçeli, gerçek parma jambonu, dünyanın en kaliteli tereyağı Eschire’yı ve kuru meyvelerini mutlaka denemelisiniz. Şarap çeşitleri de oldukça geniş, 54 marka. Dean&Deluca’da bir sandviç ve bir şişe su 35 TL.

Comedus




Asmalı Mescit’deki Meşrutiyet Caddesi’nde yer alan Comedus, ayak üstü peynir-şarap merkezi... Hatta burada seçtiğiniz ürünlerden özel sandviç yaptırma imkanınız da var. Burada da tanımadığınız insanlarla aynı masayı paylaşıp akşam üzeri seçkin yerli şaraplardan tadarak günün yorgunluğunu atabilirsiniz. Gram üzerinden satılan kurutulmuş et ve peynirlerden oluşan bir tabağı 20 TL ödeyip kalkabilirsiniz. Ayrıca
Comedus, Latince’de şaraptan anlayan demek.

Tirebouchon



City’s Alışveriş Merkezi’nin içinde bulunan Mahalle’nin şarapçısı olarak nam salan Tirebouchon, “mahalle barı” olarak dizayn edilmiş. Yurt dışı modelleri ile birebir benziyor. Kadehte şarap 15-25 TL arasında, her çeşidi bir arada bulabileceğiniz peynir tabağı ise 35 TL. Burada barın çevresinde oturarak sohbetinizi edip, damağınızı tatlandırabilirsiniz. Sunumlar burada da kesme tahtaların üzerinde...

Delicatessen



Fransızca şarküteri anlamına gelen Delicatessen, Nişantaşı’nda müdavim olunan şarküteri-restoran. Buranın özellikle el yapımı ekmeklerini tatmadan ayrılmayın. Hatta bir adet eve de alın. Başlangıç olarak peynir tabağının yanı sıra tartoletlerinden, tütsülenmiş ördek ve armut chutneyli ya da pecorino ve ceviz reçelli olan tartoletleri öneririz. Ayrıca Nişantaşı’nın en tarz kadın ve erkekleri burada...

Karaköy Namlı



70 yıldan fazladır bu kültürün Türkiye’deki en önemli ismi. Yalnız burada şarap aramayın. Şarküteri tabağınız sıcak çayla sunuluyor. Salam, sosis, sucuk, dana bacon, kurutulmuş et ve diğer pek çok et ürünlerinin tamamını kendileri üretiyorlar. Sabahları unlu mamuller, öğlenleri ise 30 çeşit sıcak ve soğuk meze satışa sunuluyor. Kars gravyerinde, zeytinde ve pastırmada iddialılar. En sadık müşterileri, turistler. Karaköy’deki şubelerinin önünde Pazar günleri kuyruk oluyor. Bir şubeleri de Nişantaşı’nda.

Antre Gourmet



Cihangir’in en lezzetli şarküteri tabakları burada. 35 çeşit yerli peynirle iddialılar. İsli çerkez peyniri, Çorum, sepet peyniri Edremit, mihaliç peyniri Bursa, tel peyniri ve civil peyniri Erzurum, kesme, sıkma çörek otlu çömlek ve sürk peyniri Antakya, keçi peynirleri ise Kaz Dağları’ndan geliyor. Antakya nar ekşisi gibi özel ürünler de satılıyor. Müdavimleri arasında Fikret Kuşkan, Orhan Pamuk, Deniz Türkali gibi isimler var. Kapılarının önüne koydukları masalardan birine oturup, Cihangir ünlülerini izleyerek peynirlerinizi tadabiliyorsunuz.

Haberin Devamı